• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
11°Bratislava

Petržlenový čaj: Jeho účinky, výhody pitia a príprava

  • 19:02 18.07.2017
  • Bratislava
Petržlenový čaj: Jeho účinky, výhody pitia a príprava

Ak petržlenovú vňať používate len do polievok, mali by ste to zmeniť a pripraviť si z nej čaj. Prezradíme vám, aké sú výhody pitia takéhoto čaju.

Petržlen môže byť použitý kvôli aróme v omáčke alebo v zeleninovej oblohe a šaláte. Rastlina je tiež považovaná za liečivú a môže pomôcť pri zmierňovaní širokej škály ochorení.

Benefity petržlenového čaju

  • Je to antioxidant, čo znamená, že vylučuje toxíny z tela.
  • Je bohatý na vitamín C, ktorý podporuje vstrebávanie železa v tele
  • Petržlen nesie vysoké hladiny betakaroténu, folátov a vitamínu B12. To umožňuje zvýšiť a stimulovať asimiláciu orgánov
  • Jedným z najväčších výhod petržlenového čaju je jeho pomoc pri liečbe chorôb ako je artritída a reumatizmus
  • Zachováva pružnosť krvných ciev a tiež pomáha pri oprave ich opotrebenia
  • Je bohatý na enzýmy, ktoré zvyšujú činnosť tráviaceho systému a vylučovacieho systému
  • Podporuje trávenie tukov a bielkovín, ktoré ďalej pomáhajú pri vstrebávaní čriev
  • Pomáha pri asimilácii a skladovaní energie v pečeni
  • Pomáha pri liečbe problémov s ďasnami
  • Zmierňuje plynatosť
  • Obsahuje apiol, ktorý je súčasťou ženského pohlavného hormónu nazývaného estrogén. Pomáha pri regulovaní menštruačného cyklu a pri zmierňovaní menštruačných kŕčov
  • Má vysoký obsah chlorofylu. Preto pomáha telu pri odstraňovaní škodlivého patogénneho mikroorganizmu
  • Pomáha pľúcam vypúšťať zvyšky, ktoré sa v ňom hromadia v dôsledku znečistenia životného prostredia
  • Má diuretické účinky

Upozornenie

Čaj z petržlenu by sa nemal podávať tehotným ženám, pretože pôsobí ako stimulant maternice. Petržlenový čaj je bohatý na kyselinu šťaveľovú, preto by sa nemal podávať pacientom so zápalom obličiek, pretože môže spôsobiť tvorbu obličkových kameňov. So svojím lekárom konzultujte pitie tohto čaju v prípade potreby.

Príprava čaju

Vodu dajte variť. Čerstvou vňaťou z petržlenu vyplňte asi ¼ šálky. Zalejte a nechajte lúhovať asi 5 minút. Potom vňať vyberte.

Pili ste už niekedy čaj z petržlenovej vňate? Dajte nám vedieť v komentároch.

Zdroj: info.sk, NJ, livestrong.com,healthyeating.sfgate.com, splendorgarden.com Foto: S
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.