• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
21°Bratislava

McDonald’s prezradil tajnú ingredienciu v ich hranolkách

  • 19:56 14.07.2017
  • Bratislava
McDonald’s prezradil tajnú ingredienciu v ich hranolkách

Vďaka tejto zložke sú hranolky od McDonald’s také návykové.

Obľúbené hranolky z reťazca s rýchlim občerstvením McDonald's obsahujú málo známu ingredienciu, vďaka ktorej sú tak chutné. Znamená to však, že tieto hranolky nie sú vegánske, pretože ich jedinečná chuť sa získava z mlieka.

McDonald's pridáva do svojich hranoliek vo všetkých predajniach po celom svete zložku, ktorú nazýva "prirodzená príchuť hovädzieho mäsa" . Internetová stránka spoločnosti uvádza, že príchuť obsahuje "hydrolyzovanú pšenicu a hydrolyzované mlieko." V ​​procese hydrolyzácie sa pšeničné a mliečne bielkoviny rozkladajú pomocou vody a vďaka tomu majú hranolčeky mäsitú príchuť.

Spoločnosť vyrába svoje hranolčeky z celých zemiakov, ktoré sú olúpané, nakrájané, čiastočne vyprážané a potom balené a prevezené do reštaurácií. Najskôr sa vyprážajú v továrňach a potom opäť v jednotlivých prevádzkach.

“Po nakrájaní zemiakov na pásiky ich blanšírujeme, aby sme z nich odstránili prírodné cukry," hovorí Mario Dupuis, manažér pre McCain, ktorý dodáva hranolky pre McDonald's v Kanade. "Po blanšírovaní pridávame roztok dextrózy, aby sme mali pekný rovnomerný povrch, ktorý vidíme v reštauráciách, do našich pásikov pridávame tiež prísady, aby sme sa uistili, že počas celého procesu nezačnú šednúť," vysvetľuje Dupuis vo videu, ktoré ukazuje výrobu hranoliek.

Pre slovenský McDonald's hranolky dodáva poľská spoločnosť Farm Frites.

Spoločnosť McDonald's sa tiež zaviazala, že do roku 2025 nebude používať vajcia z klietkového chovu a v 1 400 reštauráciách zaviedla recyklovateľné príbory.

Medzi ďalšie zložky v hranolkách patrí pyrofosfát sodný na zachovanie farby, hydrogenizovaný sójový olej a soľ na zvýraznenie chuti.

Spoločnosť sa k tejto téme vyjadrila aj v oficiálnom stanovisku.

Riaditeľka oddelenia PR a komunikácie pre Českú republiku a Slovensko Zuzana Svobodová uviedla nasledovné:

„McDonald´s po celom svete kladie veľký dôraz na kvalitu a zdravotnú bezchybnosť svojich produktov. Všetky suroviny, ktoré používame na výrobu našich jedál, sú vždy kvalitné, bezpečné a rešpektujú hygienické a zdravotné normy krajiny, v ktorej pôsobíme. Súčasne však platí, že tieto normy sa v jednotlivých krajinách líšia. A preto sa často líši zloženie mnohých našich produktov v rôznych krajinách.

Zloženie zemiakových hranolčekov zverejnené v Kanade je platné pre miestny trh a rešpektuje lokálne normy a štandardy, AVŠAK NEZODPOVEDÁ zloženiu týchto výrobkov predávaných v Európe a na Slovensku.

Pri zemiakových hranolčekoch predávaných na slovenskom trhu McDonald´s používa ako hlavnú surovinu kvalitné zemiaky ôsmich, špeciálne vybraných odrôd.

Hranolčeky vyrobené z čerstvých zemiakov sú iba ošetrené dextrózou v koncentrácii desatiny percenta (roztok prírodného cukru používaný k štandardizácii farby) a stabilizátorom E450, ktorý ich chráni pred zhnednutím a ktorého je v receptúre 0,1%. Nakoniec sú prudko zmrazené. Žiadne ďalšie prísady nie sú používané.“

Zdroj: Info.sk, TM, independent.co.uk, mcdonalds.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

DNES - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

DNES - 8:59Zaujímavosti

Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej.

Nakladané reďkovky: Túto delikatesu si pripravíte behom chvíľky a vydrží vám dlho

Nakladané reďkovky: Túto delikatesu si pripravíte behom chvíľky a vydrží vám dlho

DNES - 7:07Zaujímavosti

Tieto jemné plátky reďkoviek majú dokonalú octovú chuť s nádychom sladkosti vďaka pridaniu medu.

Španielska oscarová herečka Penélope Cruzová má 50 rokov - dnes

Španielska oscarová herečka Penélope Cruzová má 50 rokov - dnes

DNES - 5:42Zaujímavosti

Penélope Cruzová patrí medzi dvorné herečky oceňovaneho španielskeho režiséra Pedra Almodóvara.

Prečo váš pes priberá? Neopakujte túto chybu pri kŕmení!

Prečo váš pes priberá? Neopakujte túto chybu pri kŕmení!

VČERA - 20:04Zaujímavosti

To, čo dokážeme bez problémov stráviť my, nepatrí do misky pre psa. Z niektorých bežne konzumovaných jedál môžu naši domáci miláčikovia dokonca nechcene priberať.