Každodennou konzumáciou mliečnych výrobkov si pomáhate do hrobu

Najnovší výskum bádateľov zo Švédska dokazuje, že pridanie mlieka do jedálnička môže spôsobiť viac škody ako úžitku.
Naše staré mamy nám rady hovorievali, že ten, kto pije veľa mlieka, narastie do výšky a sily. Z mlieka vždy rástli pevné kosti a zuby a niektorí ho dokonca používali namiesto pleťovej masky. Čo je ale pravdy na tom, že mliečne výrobky nie sú také zdravé, ako sa o nich tvrdí?
Dvakrát viac škôd
Keď vedci skúmali vzorku 100 000 ľudí, podarilo sa im prísť na to, že u ľudí, ktorí denne vypili aspoň tri poháre mlieka, sa častejšie objavovali poruchy lámania kostí.
Lekári po celom svete aj napriek tomu odporúčajú piť mlieko, ktoré má podľa nich obsahovať práve tie vitamíny, ktoré pomáhajú vo výstavbe pevných kostí.
Prečo je mlieko také nebezpečné?
Za všetko je zodpovedná látka, ktorú mlieko obsahuje. Galaktóza je sacharid, ktorému sa pripisujú nie príliš lichotivé účinky. Pri nadmernej konzumácii tejto chemickej zlúčeniny môže dôjsť k predčasnému starnutiu, ba v krajných prípadoch aj k predčasnej smrti.
Podľa niektorých výskumov je galaktóza tiež spájaná so zvýšeným rizikom výskytu rakoviny vaječníkov.
Kde sa nachádza galaktóza?
Galaktóza je prítomná aj v iných potravinách – napríklad v sóji, hrachu, šošovici alebo brokolici. No jej nadmerné množstvo obsahuje len mlieko – približne 5 gramov na pohár (250 ml).
Ktoré mliečne výrobky sú bezpečné?
Paradoxné je to, že napriek vysokému obsahu galaktózy v mlieku, iné mliečne výrobky ju neobsahujú. Syry, smotana alebo tvaroh sú teda v tomto zmysle úplne neškodné potravinové výrobky.
Ako sú na tom jogurty?
Ak sa však rozhodnete nahradiť mlieko jogurtmi, pri nákupe by ste mali vyberať pozorne. Mnohé výrobky, ktoré sa v našich obchodoch predávajú pod označením „jogurt“ prešli pasterizáciou. Takéto výrobky už neobsahujú toľko vitamínov ako poctivé domáce jogurty.
Okrem toho sa jogurty z obchodov umelo dosladzujú. Množstvo cukru, ktoré obsahujú, často prevyšuje zdravú mieru.
Najlepšie urobíte, keď budete piť acidofilné mlieka a kefír.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.