• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
12°Bratislava

5 vedecky dokázaných spôsobov, ako pomôcť svoju dieťaťu stať sa úspešným dospelým

  • 19:45 05.07.2017
  • Bratislava
5 vedecky dokázaných spôsobov, ako pomôcť svoju dieťaťu stať sa úspešným dospelým

Predstavíme vám 5 spôsobov, ktoré vám pomôžu vychovať dieťa, ktoré bude v dospelosti úspešné.

Rodičom sa môže stať každý, ale dobrým rodičom sa môže nazývať málokto. Niekedy to nezávisí len od rodičovej osobnosti a od vzťahu, ktorý ma so svojím dieťaťom, ale aj od znalostí, ktoré by mal ako rodič ovládať. Dieťa sa totiž nemôže vychovávať samé, niekedy ho treba popostrčiť správnym smerom.

Tu je 5 vecí, ktoré pomôžu každému rodičovi vychovať dieťa, ktoré bude v budúcnosti úspešné.

1. Zamerajte sa na proces učenia pred perfekcionizmom.

Carol Dwecková vysvetľuje, že úspech dieťaťa je výsledkom jeho úsilia a nie výhod, talentu a schopností. U dieťaťa je preto potrebné, aby neúspech považovalo za cestu pri učení a zlepšovaní sa. Dieťa preto musí chápať, že jeho osobnosť sa neustále mení, ako aj jeho vedomosti, preto ak teraz nechápe matematike, nemusí to byť tak stále. Po väčšom úsilí jej môže chápať. Propagovaním takého myslenia môže dieťa hľadať vlastné výzvy a nebojí sa neúspechu pri plnení vlastných cieľov.

2. Dajte svojmu dieťaťu zodpovednosť za domácnosť.

Už dieťa menšie ako 2 roky dokáže plniť jednoduché domáce práce. Takéto dieťa už v tomto veku môžete učiť, že po hraní si svoje hračky musí upratať, môže vám pomôcť pri skladaní bielizne alebo môže pomáhať kŕmiť domáce zvieratá. Táto prax, ktorú dieťa v tomto veku získa, podporuje u dieťaťa myslenie a buduje sa u neho pocit enviromentálnej zodpovednosti. Takéto dieťa nadobúda schopnosť identifikovať problémy a riešiť ich a vidí seba ako súčasť komunity, ako vysvetľujú výsledky Harvard Grant Study.

3. Budujte u svojich detí odhodlanosť.

Psychologička Angela Duckworthová zistila, že úspechy detí v budúcnosti sa nezakladajú na ich kráse, IQ, talente. Ich úspechy sa zakladali na odhodlaní pri plnení dlhodobých cieľov. Ak sa chcete dozvedieť viac o koncepte odhodlanosti, rozhodne si nenechajte ujsť video z TED konferencie.

K videu sú dostupné aj titulky v slovenčine

4. Majte autoritu a budujte hranice.

Je veľmi ťažké nájsť rovnováhu medzi tým, aby ste boli dobrý rodič, ale zároveň mali autoritu. Diana Baumridová definovala 3 druhy rodičov, pričom autoritatívny typ rodiča je tým správnym štýlom rodičovstva. V tomto prípade je rodič tým, ktorý usmerňuje dieťa s rozumnými pravidlami a očakávaniami, ktoré u dieťaťa budujú zmysel pre nezávislosť a identitu.

5. Učte svoje deti nadväzovaniu kontaktu s inými.

Spoločný výskumný projekt Penn State University a Duke University na 700 deťoch od materskej školy až ich do ich 25-tych narodenín našiel významnú súvislosť medzi sociálnymi zručnosťami detí a ich úspechom ako dospelých. Deti, ktoré boli milé, zameriavali sa na vlastné pocity a boli užitočné s väčšou pravdepodobnosťou získali vysokoškolské tituly a ľahšie si našli prácu ako deti, ktoré mali obmedzené sociálne zručnosti. Tie v dospelosti bojovali so závislosťou, chudobou a kriminalitou.

Skutočne, najlepší spôsob, ako naučiť naše deti tieto dôležité zručnosti, je mať na pamäti vzťah, ktorý s nimi budeme sami budovať. V samostatnej štúdii sa zistilo, že deti, ktoré dostali citlivú starostlivosť pred dosiahnutím 3 rokov, dosiahli väčší akademický úspech a užili si zdravšie vzťahy v dospelosti.

Toto sú rady, ktoré vám môžu dať veľa ohľadom rodičovstva. Je len na vás, či ich aplikujete aj na svojich deťoch a pokúsite sa im zaistiť lepšiu budúcnosť.

Zdroj: info.sk, NJ, iheartintelligence.com, YouTube Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

VČERA - 20:47Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

VČERA - 19:53Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

VČERA - 19:32Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

VČERA - 12:40Zaujímavosti

Ak sa konečne chcete vyhnúť ľuďom, ktorí vám neopätujú prejavené city, prestaňte opakovať tieto chyby.