S týmto skvelým trikom vždy vyberiete len zrelé broskyne

Poradíme vám, ako vybrať správne broskyne, prezradíme, kedy zrejú a ako ich správne vykôstkovať a skladovať.
Nič nereprezentuje tak leto ako lahodné broskyne. Ale ich správny výber a príprava si vyžaduje určité nadanie, však? Existuje pár vecí, ktoré by vám pri výbere mali pomôcť.
Kedy je ich sezóna?
Broskyne zrejú od mája do augusta. A samozrejme to, kedy dozrievajú sa podpisuje na ich vzhľade, ale aj chuti. Skoré broskyne sú veľmi hutné a držia sa pri jadre. Broskyne z polovice júna sú sladšie a väčšie. Zároveň sa dajú ľahko oddeliť od kôstky. Vplyv na ich chuť, vzhľad a hutnosť má samozrejme teplo a svetlo.
Ako vybrať najlepšie broskyne v obchode?
Pestovatelia na pulty obchodov posielajú len broskyne s červenkastým nádychom, preto ak vyberáte broskyne podľa ich celkovej farby, príliš to nepomôže. Zamerajte sa na okolie okolo stopky. Pokiaľ je zelené, broskyňa potrebuje deň až 2 na to, aby dozrela. Ak je žlté, broskyňa je pripravená na konzumáciu.
Ako broskyne skladovať?
Ak dávate svoje broskyne do chladničky, robíte chybu. Podľa odborníkov práve tu prichádzajú o svoju chuť. Samozrejme, ak ich tu necháte dlhšie ako deň. Pri ich uskladňovaní ich dajte do miestnosti s izbovou teplotou a obráťte ich stopkou nadol. Takto vám vydržia dlhšie čerstvé.
Čítajte: Ako rozpoznať chutné paradajky
Ako sa zbaviť kôstky?
Broskyne ako aj ďalšie kôstkovice majú otravnú kôstku, ktorú je niekedy ťažko odstrániť. Ak sa chcete zbaviť rýchlo kôstky, nožom prejdite z vrchnej a spodnej časti smerom ku kôstke a danú časť ľahko vytlačíte prstami von. Pozrite si návod, ktorý vám ukáže ako na to.
Kde ich možno použiť?
Broskyne sú skvelou voľbou na koláč, ale aj do ovocných šalátov. Rovnako skvele chutia na grile, takže sa nebojte a smelo ich umiestnite na rošt pri opekaní.
Aká je ich nutričná hodnota?
Broskyne patria medzi nízkokalorické potraviny. Väčšia broskyňa má len 70 kalórií. Zároveň obsahujú vlákninu, draslík, vitamín A a vitamín C.
A aký je váš trik pri výbere zrelých broskýň a iného ovocia? Podeľte sa s nami o svoje triky v komentároch.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.