Svrbí vás jazyk a ústa po surovom ovocí a zelenine? S týmto syndrómom sa dá bojovať

Ak pociťujete po niektorých potravinách brnenie, svrbenie či pichanie v jazyku a ústach, ide o tento syndróm.
Čerstvý ovocný šalát, plátok šťavnatých paradajok alebo pohár pomarančového džúsu vám môže spôsobiť svrbivý pocit v ústach, opuch pier alebo žihľavku. Tieto reakcie zvyčajne trvajú len 15 minút a preto im nevenujeme veľkú pozornosť. Čo však v skutočnosti znamenajú?
Verte tomu alebo nie, tieto mierne alergické reakcie, nazývané orálny alergický syndróm alebo peľovo-potravinový syndróm, nie sú primárne spôsobené potravinovými alergiami, ako ste predpokladali. Sú to vlastne symptómy sezónnych alergií na peľ alebo sennej nádchy. Typ jedla, ktorý vám tieto reakcie spôsobuje, môže naznačiť, na aký typ peľu ste alergickí. Môžete si dokonca všimnúť, že vaše ústne alergie sa zhoršujú počas ročného obdobia, kedy máte sezónne alergie.
Je to preto, že proteíny v ovocí a zelenine napodobňujú peľ rastlín, ktoré spôsobujú alergie. Váš imunitný systém si zamieňa tieto potravinové proteíny s peľmi, na ktoré ste skutočne alergickí. Keďže samotný peľ nespôsobuje reakciu, testovanie sezónnych alergií môže byť negatívne.
Na ktorý typ peľu máte alergiu?
Ste alergickí na peľ brezy, ak máte reakcie po týchto potravinách:
- Mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, jablko, marhuľa, broskyňa, nektárinka, mrkva, zeler, čerešňa, koriander, fenikel, kivi, petržlen, paštrnák, hruška, slivka, korenie, zemiaky
Ste alergickí na trávy (jar, leto), ak máte reakcie po týchto potravinách:
- Červený melón, melón kantalup, medový melón, zeler, pomaranč, broskyňa, paradajka
Ste alergickí na buriny (jeseň), ak máte reakcie po týchto potravinách:
- Jablko, banán, čierne korenie, brokolica, kapusta, červený melón, melón kantalup, medový melón, rasca, mrkva, zeler, harmančekový čaj, koriander, uhorka, púpava, fenykel, kivi, petržlen, broskyňa, arašidy, slnečnicové semienka, cuketa
Domáca liečba symptómov
- Vyvarujte sa potravín, ktoré spôsobujú reakcie. Možno sa tomuto syndrómu vyhnete, ak tieto potraviny pred konzumáciou uvaríte. (Neplatí to však pre zeler)
- Odstránenie šupiek môže tiež pomôcť zmierniť prejavy alergie.
- Antihistaminiká dokážu udržať tento syndróm na uzde.
- Počas ročných období, keď ste najviac náchylní na alergie, jedzte iba konzervované ovocie a zeleninu.
- Na upokojenie zapálených dýchacích ciest používajte nosový sprej s fyziologickým roztokom.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.