• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
22°Bratislava

Anton je činorodý. Má pevnú vôľu a mravný charakter

  • 6:39 13.06.2017
  • Bratislava
Anton je činorodý. Má pevnú vôľu a mravný charakter

Mužské meno Anton má latinský pôvod a jeho význam je "popredný", "vynikajúci". Nositeľov tohto menej zaužívaného mena oslovujeme Tónko, Tóno, Toník, Tondo.

Antonovia, ktorí majú meniny 13. júna, sú nabití emotívnosťou, činorodosťou, ale reagujú pomalšie. Nevrhajú sa hneď do dobrodružstiev, všetko si najskôr dôkladne uvážia. Týchto mužov vábi štúdium filozofie, psychológie a medicíny. Uživia sa aj ako športovci, vedia vytvoriť znamenitý kontakt s obecenstvom. Majú radi hlbokomyseľné rozhovory v úzkom kruhu. Charakterizuje ich aj pevná vôľa a mravný charakter.

Tónkovia sú veľmi odolní voči únave a obdarení obdivuhodnou vitálnosťou, no potrebujú spánok a pobyt na čerstvom vzduchu. Ich slabou stránkou je zrak. Prospeje im, ak budú piť veľa tekutín a do jedálneho lístka zaradia karfiol, zelenú fazuľku a uhorky.

Obľúbené farby Antonov sú hnedá, čierna a tmavomodrá. Ochranné rastliny kostihoj, kokorík, ochranné kamene granát a achát.

Kňaz, rehoľník, učiteľ cirkvi, jeden z najuctievanejších svätých, rodák z portugalského Lisabonu ANTON PADUÁNSKY, ktorého sviatok pripadá práve na 13. júna, ďalej slovenský kňaz, jazykovedec, ktorý prvý kodifikoval spisovnú slovenčinu, známu ako bernolákovčina, ANTON BERNOLÁK, jeho meno nosí aj planétka (13916) Bernolák. Zosnulý katolícky kňaz, salezián, publicista, spisovateľ, teológ, filozof a prekladateľ ANTON HLINKA (1926-2011), zosnulý salezián, charitatívny pracovník, zakladateľ a riaditeľ resocializačného centra RESOTY ANTON SRHOLEC (1929-2016). Zosnulý slovenský literárny historik a teoretik, jeden z najvýznamnejších slovenských aj svetových translatológov, zakladateľ Nitrianskej translatologickej školy ANTON POPOVIČ (1933-1984), hudobník, skladateľ, producent, dirigent a občiansky aktivista ANTON POPOVIČ, zosnulý herec ANTON MRVEČKA (1934-1985), prozaik, dramatik, autor literatúry pre deti a mládež, v 90. rokoch 20. storočia poslanec a veľvyslanec v Kanade ANTON HYKISCH, románopisec, televízny a filmový scenárista, rozhlasový dramatik ANTON BALÁŽ, historik ANTON HRNKO, ako aj zosnulý bývalý futbalista a úspešný tréner najmä Spartaka Trnava ANTON MALATINSKÝ (1920-1992) i bývalý reprezentant Československa v dráhovej cyklistike, slovenský cyklista 20. storočia, víťaz OH v Montreale 1976 ANTON TKÁČ, rovnako aj reprezentant Ruskej federácie v biatlone ANTON VLADIMIROVIČ ŠIPULIN, brat slovenskej biatlonovej reprezentantky Anastasii Kuzminovej - títo a okrem nich mnohí ďalší muži majú sviatok pripadajúci v slovenskom kalendári na 13. júna.

Meno z tohto dátumu nájdeme aj v názve slovenskej obce SVÄTÝ ANTON, rovnako aj v názve českej filmovej komédie režiséra Martina Friča z roku 1932 ANTON ŠPELEC, OSTROSTŘELEC.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

DNES - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

VČERA - 19:38Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

VČERA - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

VČERA - 8:59Zaujímavosti

Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej.