• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
19°Bratislava

Otcom ústrednej krvnej banky bol Bernard Fantus

  • 5:12 15.03.2017
  • Chicago/Bratislava
Otcom ústrednej krvnej banky bol Bernard Fantus

Dňa 15. marca pred 80 rokmi zriadil doktor Bernard Fantus v nemocnici Cook County v americkom Chicagu prvú ústrednú krvnú banku, v ktorej uchovávali krvné konzervy pre transfúzie.

Krvné banky uchovávajúce krvné konzervy pre pacientov v operačnej sále sú nevyhnutnou súčasťou operácií. Od začiatku formovania inštitúcie krvnej banky zohrávajú hlavnú úlohu dobrovoľní darcovi krvi.

Používanie transfúzie pri chirurgických zákrokoch bolo v minulosti značne obmedzené, pretože krv sa nedala dôkladne uskladniť. Transfúzie si vyžadovali bezprostrednú prítomnosť darcu. Už v prvej svetovej vojne sa však krv krátkodobo uskladňovala v malých chladničkách, ich použitie rozvinuli v Rusku. Dlhodobejšie skladovanie krvi si vyžadovalo jej chemickú úpravu. Tejto téme sa venoval napríklad americký lekár Oswald Robertson, ktorý za svoj príspevok k využitiu chemicky upravenej krvi skladovanej v chlade pri ošetrovaní vojakov na bojiskách prvej svetovej vojny dostal v roku 1919 medaily od vlád Veľkej Británie aj Spojených štátov amerických (USA). Oswald Robertson sa považuje za iniciátora tzv. krvných skladov.

Chladničky na upravenú krv existovali už v roku 1935 aj v nemocnici Cook County Hospital, kde pôsobil doktor Bernard Fantus. Dlhodobejšie uskladnenie krvi vyriešila jeho krvná banka zriadená v roku 1937 ako prvá v USA. V nemocničnom laboratóriu, kde sa krv od dobrovoľných darcov upravovala a uskladňovala, využil aj svoje poznatky z výskumov liekov aplikovaných pacientom v podobe roztokov. Doktor Fantus bol tiež tvorcom názvu krvná banka, ktorý pre svoje laboratórium po prvýkrát použil v článku v odbornom časopise Journal of the American Medical Association v roku 1937.

Bernard Fantus pochádzal z bývalého Rakúsko - Uhorska. Narodil sa 1. septembra 1874 v Budapešti (dnes Maďarsko). Medicínu vyštudoval na univerzite v americkom štáte Illinois (University of Illinois). Zomrel 14. apríla 1940 v meste Oak Park v americkom Illinois.

Zdroj: info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

DNES - 20:47Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

DNES - 19:53Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

DNES - 19:32Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

DNES - 12:40Zaujímavosti

Ak sa konečne chcete vyhnúť ľuďom, ktorí vám neopätujú prejavené city, prestaňte opakovať tieto chyby.