• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
24°Bratislava

Facebook vzťahy: Ako sociálne média ovplyvňujú lásku?

  • 18:23 10.03.2017
  • Bratislava
Facebook vzťahy: Ako sociálne média ovplyvňujú lásku?

V posledných rokoch páry po celom svete využívajú sociálne médiá ako možnosť komunikácie seba a svojich pocitov. V súčasnosti sa takéto vzťahy označujú “Facebook vzťahy”.

Nie je nič neobvyklé, že keď si s niekým začneme, vedia to naši “priatelia”,(z ktorých sotva poznáme všetkých) ktorí majú možnosť preveriť osobu, do ktorej sme sa zamilovali. Samozrejme aj o našich rozchodoch sa čoskoro dozvedia. Nezdá sa vám to takto napísané troška zvláštne? Je to vôbec zdravé? A aký vplyv majú sociálne médiá na psychológiu takýchto vzťahov?

Tu je 10 psychologických faktorov, ktoré vyplývajú z “Facebook vzťahov”:

1. Virtuálne vzťahy nie sú skutočné.

Je jedna vec, ktorú si musíte uvedomiť. Facebook a všetky virtuálne spoločenské kruhy, ktoré tvoríte na sociálnych sieťach, nie sú reálne. Síce máte stovku “priateľov”, ale koľko z nich poznáte?

Ak si teda myslíte, že ak si svojím partnerom píšete na dennej báze, komentujete jeho príspevky, tak ste s ním v kontakte a tvoríte si väzby, mýlite sa. Na to, aby ste si vytvorili s človekom skutočné psychologické väzby, musíte na seba vzájomne fyzicky pôsobiť. Bozk, úsmev, dotyky. Tie ťažko nahradíte smajlíkmi.

2. Naše povahy sa menia vo virtuálnom svete.

Čo je najviac znepokojujúce na sociálnych médiách je možnosť toho, aby človek mohol byť niekým iným. Mnohí ľudia vedia, že ich partner je niekto úplne iný na sociálnych sieťach a v reálnom svete. Pew Research Center vydalo správu, podľa ktorej 77% dospievajúcich užívateľov sociálnych médií tvrdí, že ľudia sú menej autentickí po prihlásení FB. Teda vaša predstava o niekom z tohto prostredia môže byť mylná. Realita vás môže prekvapiť.

3. Súkromie neexistuje.

Keď sa zamilujete, máte nutkanie to vykričať do celého svete. A prostredníctvom sociálnych médií je to tak ľahké. K udržaniu hodnoty vzťahu je však potrené súkromie a intimita. Štúdie ukázali, že mnoho ľudí má pocit, že ich vzťahy sú pre ostatných príliš viditeľné.

4. Byť pod tlakom…

Vzťahy na sociálnych sieťach často podliehajú tlaku. Tlak vyplýva z potreby dokázať okoliu, že náš vzťah je v poriadku, sme šťastní, milujeme sa (aj keď to tak byť nemusí). Mnoho párov má dokonca potrebu súťažiť s inými pármi. Preto často na Facebooku často vnímame aj veci, ktoré by mali patriť len do intímnej sféry partnerov.

5. Vaša minulosť je stále prítomná.

Najdesivejšia vec na vzťahoch na sociálnych sieťach je, že vaše vzťahy, aj tie minulé sú tam stále. Veľa ľuďom nie je príjemné pripomínať si expriateľov, milencov, rozchody… Na sociálnych sieťach však podobné veci neukryjete. Cítite sa nepríjemne?

6. Rozchody sú ťažšie.

Pred vznikom Facebooku bol rozchod jednoduchší. Jednoducho ste už o sebe nepočuli. Teraz aj keď sa možno s bývalým partnerom navzájom blokujete, je tu možnosť, že vás sleduje cez iný profil. (Paranoja nastupuje?)

7. Žiarlivosť postúpila na novú úroveň.

Skutočnosť, že vidíte všetko, čo robí váš partner na sociálnych sieťach môže viesť k vlne žiarlivosti. Nie je to len o všímaní si prílišnej aktivity iných ľudí pri statusoch vašeho partnera. Niekedy sa snažíte žiarlivosť navodiť aj voči bývalým partnerom zverejňovaním obsahov s novým partnerom. Súťaženie sa totiž prejaví aj v tejto sfére.

8. A ste svoji…

Facebook označuje vzťah za oficiálny, keď si partneri zmenia svoj status zo single na “vo vzťahu”. Pre mnoho ľudí je to moment, kedy sa stáva pár skutočným párom. Kedy je ten správny čas sa takto označiť? Hneď, po pár mesiacoch alebo nikdy? Neuberá táto kolonka na skutočnosti vzťahu? Aj to sú dilemy, ktorým parteri čelia, ak sú na sociálnych sieťach.

9. Ste pod dohľadom…

Teraz nehovoríme o tom, že váš vzťah špehuje vláda. Myslíme tým, že váš vzťah je pod dohľadom ostatných ľudí. Preto ľudia podliehajú tlaku, ktorý pramení z toho, že majú dojem, že sú pod neustálym drobnohľadom publika. Tento fakt zvyšuje u jedincou agresiu a rovnako aj kompulzívnu žiarlivosť, ako tvrdí aj Dr. Jennifer Bevan, profesorka na katedre Communications Chapman University.

10. Odcudzenie sa priateľom.

Aj to je ďalší psychologické efekt sociálnych sieti. Možno si neuvedomujete, ale vysielanie zamilovaných obsahov o vás a vašom partnerovi vzbudzuje často u vašich priateľov potrebu súťažiť, ukázať konkurenčnú silu. Často to platí hlavne pre priateľov, ktorí by podobní vzťah uvítali.

Klinické výskumy zistili, že ľudia, ktorí zdieľajú fotografie na Facebooku majú menej intimity vo svojich osobných vzťahoch. Výskumníci z University of Birmingham sa nazdávajú, že potreba zverejniť vlastnú atraktivitu vedie k odcudzeniu sa priateľom, ktorí jednoducho pociťujú závisť.

Toto je 10 psychologických faktorov ako sociálne médiá pôsobia na vzťahy. Aký máte na ne názor?

Zdroj: info.sk, NJ, psych2go.net, bustle.com Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

VČERA - 20:47Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

VČERA - 19:53Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

VČERA - 19:32Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí

VČERA - 12:40Zaujímavosti

Ak sa konečne chcete vyhnúť ľuďom, ktorí vám neopätujú prejavené city, prestaňte opakovať tieto chyby.