Spálený toast a dlho uskladňované zemiaky vás môžu zabiť

Pečenie a vyprážanie škrobnatých potraviny by mohlo zvýšiť riziko vzniku rakoviny, ako uviedol vládny orgán FSA.
Food Standards Agency vydáva verejné varovanie nad rizikami akrylamidu, chemickej zlúčeniny, ktorú možno nájsť v škrobnatých potravinách pripravovaných pri vysokých teplotách.
Pečenie a vyprážanie škrobnatých potraviny by mohlo zvýšiť riziko vzniku rakoviny, ako uviedol vládny orgán FSA. Akrylamid, chemická zlúčnina, ktorá sa tvorí v niektorých potravinách pri varení niektorých potravín pri vysokých teplotách (nad 120 °C) môže pri smažení, pečení, vyprážaní, grilovaní či opekaní zvýšiť riziko vzniku rakoviny.
Preto sa nová kampaň FSA zameriava na osvetu ľudí pred nebezpečenstvom vzniku rakoviny spojenú s akrylamidom. Akrylamid sa nachádza v rade potravín, a to nielen v hranolčekoch, či ďalčích zemiakových produktoch, ale rovnako v suchároch, sušienkach, chrumkavom chlebe, lupienkoch a dokonca aj v raňajkových cereáliách. Nájsť ho však môžeme aj v káve, predpečenej pizze či v čiernych olivách.
Koreňová zelenina vrátane zemiakov, sladkých zemiakov, repy, kvaky či paštrnáku môže vykazovať vysoké hladiny nebezpečnej zlúčeniny po tom, čo boli pečené alebo vyprážané a nadobudli tmavú hnedú a chrumkavú podobu. Rovnako ako vysoká teplota prípravy jedla, aj dlhšia doba prípravy tepelnej úpravy jedla môže zvyšovať obsah akrylamidu.
Aj keď úplne potvrdené účinky akrylamidu na ľudské telo nie sú, väčšina svetových zdravotníckych organizácií považuje akrylamid za pravdepodobný karcinogén, ako aj Svetová zdravotnícka organizácia.
Existujú však jednoduché kroky, ako predísť vzniku akrylamidu v kuchyni. Pokiaľ pečiete, vyprážate škrobnaté jedlá, snažte sa zamerať na to, aby vaše jedlo nadobudlo zlatožltú farbu. Takže akékoľvek jedlo, ktoré sa priblíži tmavohnedej až čiernej farbe po jeho tepelnom spracovaní, vrátane spálených toastov, zvyšuje riziko vzniku rakoviny a mali by ste si ho radšej odoprieť.
Rovnako sa snažte skladovať zemiaky v chladničke, čo najkratšie. Zemiaky skladujte na tmavom chladom mieste s teplotami nad 6 °C. Pri dlhšom skladovaní zemiakov v chladničke totiž dochádza k zvýšenej tvorbe akrylamidu.
V kuchyni sa radšej zamerajte na varenie vo vode, parenie, kedy je menej pravdepodobná možnosť vzniku akrylamidu ako pri opekaní, smažení, grilovaní.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.