6 druhov zeleniny, ktoré sú zdravšie, keď sa uvaria

Prezradíme vám, ktoré druhy zeleniny sa oplatí mierne povariť.
Ovocie a zelenina patria medzi najzdravšie druhy potravín, ktoré by mali tvoriť veľkú časť vášho jedálnička. No mnohí sa nevedia zhodnúť na tom, či by ste ich mali prijímať iba v surovom stave, alebo aj varenom. Surová strava má svoje pre aj proti.
Štúdia zverejnená v odbornom časopise British Journal of Nutrition zistila, že ľudia, ktorí jedli striktne iba surovú stravu mali normálnu hladinu vitamínu A a beta-karoténu, ale nízke hladiny antioxidantu lykopénu. Ako uvádza časopis Scientific American vysoké hladiny lykopénu sú spojené s nižším rizikom rakoviny a srdcových infarktov. Podľa Rui Hai Liu, docenta na Cornell University, lykopén môže byť ešte silnejší antioxidant než vitamín C.
Zdá sa, že niektoré druhy zeleniny potrebujú trochu tepla na uvoľnenie ich prospešných látok. Väčšina rastlín má tvrdú bunkovú štruktúru. Ľahké varenie týchto potravín uľahčuje prelomenie hrubej bunkovej steny rastliny, takže vaše telo lepšie absorbuje živiny.
Tu je šesť potravín, ktoré sú zdravšie, keď sa ľahko povaria:
1. Špargľa
Uvarenie špargľe uľahčuje telu vstrebávanie látok, ktoré bojujú s rakovinou, ako je vitamín A, C a E a kyselina listová. Keď sa táto zelenina povarí, uvoľní viac antioxidantov, hlavne kyseliny ferulovej.
2. Mrkva
Beta-karotén je zlúčenina, ktorá dáva mrkve jej žiarivo oranžovú farbu. Telo premieňa beta-karotén na vitamín A, ktorý je životne dôležitý pre zrak, reprodukciu, rast kostí a imunitu.
Mrkva je však aj veľmi odolná zelenina. Výskumníci z University of Arkansas radia, že vyššie hladiny beta-karoténu získate, keď mrkvu uvaríte.
3. Huby
Dôkladné zahriatie húb uvoľňuje živiny, vrátane vitamínov skupiny B, bielkovín a minerálnych látok, ako aj ďalších zlúčenín, ktoré nie sú v iných potravinách.
4. Tekvica
Bolo preukázané, že varená tekvica je zdravšia. Rovnako ako mrkva, aj tekvica potrebuje trochu tepla, aby sa rozbili bunkové steny a uvoľnili živiny.
5. Špenát
Kyselina listová, vitamín C, niacín, riboflavín a draslík sa nachádzajú v surovom špenáte. Ak ho však mierne povaríte, zvýšia sa hladiny vitamínu A a E, vlákniny, zinku, tiamínu, vápnika, železa a bielkovín. To platí aj pre karotenoidy, ako je beta-karotén, luteín a zeaxantín.
6. Paradajky
Pri varení paradajok sa znižuje hladina vitamínu C, no zároveň môže telo ľahšie vstrebať lykopén. Ako už bolo spomenuté, lykopén je spojený s nižším rizikom rakoviny a srdcových infarktov. Strata trochy vitamínu C za to stojí.
Ako môžete vidieť, surová strava nie je vždy najlepšia. To však neznamená, že by ste tieto potraviny mali prestať jesť surové. Či už ich máte radi tepelne upravené alebo nie, najdôležitejšie je, že sa stravujete zdravo.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.