Otrava jedlom: 5 potravín, ktoré by ste nemali prihrievať

Prezradíme vám, ktoré potraviny vám po ohriatí môžu spôsobiť tráviace problémy
Ryža
Prihrievanie ryže môže spôsobiť otravu jedlom. Ohrievanie samo o sebe nie je vinníkom. V skutočnosti je za tým spôsob, akým bola ryža skladovaná pred prihrievaním. Ryža môže niekedy obsahovať spóry baktérií známych ako Bacillus cereus. Tie dokážu prežiť varenie a môžu spôsobiť otravu jedlom. V prípade, že sa ryža nechá stáť pri izbovej teplote, spóry môžu narásť do baktérií, ktoré sa začnú množiť a produkovať toxíny, ktoré môžu spôsobiť zvracanie a hnačku.
Čím dlhšie nechávate ryžu pri izbovej teplote, tým sa pravdepodobnosť zvyšuje. Mali by ste preto ryžu podávať čo najskôr po dovarení, alebo ju okamžite schladiť. Nemali by ste ju nechať tak viac ako hodinu. Odporúča sa tiež uchovávať ryžu v chladničke iba po dobu jedného dňa. Dlhšie ju neskladujte a uvarte si radšej novú.
Zemiaky
Zemiaky, ktoré necháte pri izbovej teplote po dobu niekoľkých hodín, môžu nielenže stratiť svoju výživnú hodnotu, ale tiež vytvoriť ideálne podmienky pre vznik botulizmu. Nespotrebované zemiaky by mali ísť po varení priamo do chladničky.
Kuracie mäso
Keď ohrejete studené kurča, štruktúra proteínov v mäse sa zmení, čo môže spôsobiť zažívacie problémy. Ak máte zvyšky kuraťa, ktoré nechcete vyhodiť, ohrejte ho pomaly pri nižšej teplote na sporáku alebo v rúre, čo pomôže udržať bielkoviny neporušené.
Špenát
Špenát je ideálne jesť surový, no je v poriadku ho uvariť, ak ho plánujete aj ihneď zjesť. Ak ho však znovu ohrejete, dusičnany sa v ňom začnú meniť na dusitany. Jedna z najzdravších potravín sa tak môže stať potenciálne toxickou a môže mať negatívny vplyv na príjem kyslíka v krvi.
Vajíčka
Prihrievanie vajec po tom, čo boli uvarené pri vysokých teplotách, môže spôsobiť, že sa stanú toxické a narušia váš tráviaci trakt. Pri opakovanom vystavení teplu sa naviac zničia ich proteíny. Varené vaječné pokrmy by nikdy nemali byť ponechané vonku mimo chladničky dlhšie ako dve hodiny. Izbová teplota poskytuje ideálne prostredie pre rast baktérií.
Tipy: Zvyšky jedál by ste mali ohriať na aspoň 70 stupňov Celzia. Zakrytie potravín pomáha udržať vlhkosť a zvyšuje šancu, že sa ohrejú celé. Nemali by ste mať časti potravín, ktoré ostanú chladné, pretože v nich môžu ostať baktérie. Mikrovlnné rúry sú obzvlášť riskantné, pretože často neohrievajú potraviny rovnomerne.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.