Nerobte tieto chyby pri varení! 7 zdravých spôsobov, ako správne pripravovať jedlo

Prezradíme vám, ako by ste mali správne pripravovať jedlo, aby ste zachovali všetky živiny a zároveň nepribrali.
Niektoré spôsoby prípravy jedla ochudobňujú potraviny o vitamíny a živiny a niektoré môžu vašim pokrmom skutočne pridať viac kalórií.
Napríklad baklažán je nízkokalorická potravina bohatá na vlákninu, no dokáže absorbovať olej ako špongia, keď je sa vypráža alebo restuje.
Aj príprava zemiakov môže ohroziť vaše chudnutie. Hoci opečené zemiaky sú skvelým doplnkom k akémukoľvek jedlu, zemiaková kaša už patrí do sféry nezdravých jedál. Zemiaková kaša zvyčajne obsahuje veľké množstvo mlieka a masla. Zároveň v nej chýbajú šupky, ktoré sú bohaté na vlákninu.
Zdravé metódy varenia zachovávajú všetky živiny, môžu urýchliť dobu varenia, a nepridajú vám zbytočné kalórie. Tu je zoznam niekoľkých z nich, ktoré vám zároveň môžu pomôcť schudnúť.
Zdravé spôsoby varenia
Experimentujte s korením a bylinkami: Korenie a bylinky dodajú chuť vášmu jedlu bez zbytočného sodíka alebo kalórií. Čerstvá bazalka alebo rozmarín môže dodať chuť do akéhokoľvek receptu.
Krájajte zeleninu na väčšie kusy: Väčšie kusy zeleniny majú menšiu plochu, ktorou sa dotýkajú oleja. Skúste znížiť váš príjem tukov. Použite rozprašovač alebo olej v spreji, s ktorým ingrediencie iba ľahko pokvapkáte.
Varte ryby: Ryby varené na vode alebo dobrý vývar je skvelou alternatívou k smaženým rybám. Pri tomto spôsobe sa nemusí pridať olej. Teplo z kvapaliny udržuje rybie mäso šťavnaté.
Nerozvarte cestoviny: Rozvarené cestoviny sú kašovité, pretože molekuly škrobu, ktoré držia cestoviny pohromade, sa začnú rozpadať. Táto reakcia odčerpá obsah vlákniny a mení cestoviny na rafinované sacharidy, ktoré sa nakoniec vo vašom tele menia na cukor.
Dovarte cestoviny tesne pred tým, ako budú al dente. Majte na pamäti, že doba varenia cestovín sa líši v závislosti na veľkosti a tvare cestovín.
Pri pečení použite rošt: Pri pečení väčšieho kusu mäsa umiestnite rošt na dno panvice, aby mäso neležalo v jeho roztavenom tuku. Namiesto použitia šťavy, podlejte mäso nízkotučnou tekutinou, ako je vývar, citrónová šťava alebo víno, aby mäso ostalo šťavnaté.
Neodstraňujte šupky: Ponechajte šupky na potravinách, ako sú zemiaky a jablká. Obsahujú množstvo živín a vlákninu.
Varte v tlakovom hrnci: Varenie v tlakovom hrnci pomáha zložky nasýtiť chuťou, ktorá by za normálnych okolností vyžadovala hodiny varenia. Pri tomto varení potraviny prichádzajú do styku s menším množstvom vody, ktorá by vyvarila vitamíny a minerálne látky. Tlakové varenie tiež šetrí čas.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.