8 zdravých a nízkokalorických potravín, ktoré nemôžu chýbať na vašom tanieri

Chcete sa dopracovať k štíhlej línii alebo si ju udržať? V tom prípade by na vašom tanieri nemali chýbať tieto potraviny.
Zeler
Na jednu stonku zeleru pripadá zhruba 5 kcal. Je pritom bohatý na vitamín K, kyselinu listovú, draslík a vápnik. Naviac má aj vysoký obsah vlákniny, ktorá zasýti a podporí správne trávenie.
Vyskúšajte ho s arašidovým alebo mandľovým maslom, obe obsahujú pomerne vysoké dávky proteínu.
Rajčiny
Sú skvelým zdrojom lykopénu, čo je silný antioxidant, ktorý chráni organizmus pred pôsobením voľných radikálov. Môžu sa ale pochváliť aj vysokými hodnotami vitamínov A, C a E. Paradajky sa skvele hodia do mnohých jedál, od šalátov až po polievky a omáčky.
Špenát
Má vysoký obsah zinku, draslíka, fosforu, vápnika a selénu. Naviac je špenát bohatý aj na antioxidanty. Opäť ide o surovinu, ktorá sa dá v kuchyni všestranne využiť. Hodí sa do smoothie nápojov, šalátov alebo ako príloha.
Čítajte: Špenát: Prečo by vo vašom jedálničku rozhodne nemal chýbať?
Špargľa
Pokiaľ hľadáte skutočnú vitamínovú bombu, skúste špargľu. Nájdete v nej vlákninu, kyselinu listovú a vitamíny A, C, E a K. Dávajte si ale pozor na jej prípravu, pridlhým varením ju pripravíte o výživné látky.
Čítajte: Špargľa: zelenina, ktorá vám zlepší náladu aj trávenie
Kapusta
Či už si ju pripravíte dusenú, skonzumujete ju surovú alebo uvarenú, z kapusty vždy vyťažíte sulforafan, ktorý chráni naše telo pred rozvinutím rakoviny. Okrem toho jej konzumáciou získate aj poriadnu dávku vitamínu K a antokyánov, ktoré podporujú nervovú sústavu.
Cottage cheese
Nízky obsah kalórií a pritom vysoké hodnoty proteínu nájdete v obyčajnom cottage cheese. Skvele sa hodí na raňajky a môžete si z neho pripraviť sladkú alebo slanú verziu.
Čítajte: Tipy na recepty: Cottage cheese pomáha chudnúť a budovať svaly
Hríby
Vďaka obsahu jedinečného antioxidantu (ergothioneine) dokážu chrániť našu pokožku. Okrem toho obsahujú iba malé množstvo kalórií a výborne chutia. Pridávajte ich do jedál a získate nielen výživné látky, ale aj výraznejšiu chuť pokrmu.
Karfiol
Je skvelým zdrojom vitamínu C a mangánu, samozrejme to všetko pri vysokom obsahu vlákniny a nízkom množstve kalórií. U nás ho najčastejšie poznáme vo vyprážanej verzii. Pokiaľ ale z neho chcete vyťažiť čo najviac pre štíhlu líniu, mali by ste si nájsť iné, zdravšie recepty.
Čítajte: Karfiol - zelenina, ktorá bojuje so zápalom a zlepšuje prekrvenie
Ktorá z týchto potravín nechýba vo vašom jedálničku?

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.