Kurkumovo-mrkvová polievka na boj proti zápalu
Prezradíme vám recept na lahodnú polievku, ktorá pomáha liečiť zápalové stavy.
Kurkuma obsahuje účinné látky zvané kurkuminoidy, z ktorých najdôležitejší je kurkumín. Jedna štúdia zistila, že aj keď užijete až 2g kurkumínu, jeho hladiny v sére sú veľmi nízke. Avšak, keď sa pridá 20 mg piperinu, zlúčeniny v čiernom korení, biologická dostupnosť kurkumínu sa zvýši o 2000%. Kurkumín poskytuje vysokú úroveň antioxidačnej ochrany, až 13-krát vyššiu ako čučoriedky.
Čítajte: Kurkuma: Ako si pripraviť sladký krém, ktorý funguje lepšie ako lieky
Má tiež silné antioxidačné, protizápalové, antiseptické, protiplesňové, antibakteriálne účinky.
Kurkuma môže pomôcť v boji proti Alzheimerovej chorobe a zápalovým stavom
Kurkumín je schopný preniknúť cez krvno-mozgovú bariéru, čo je jedným z faktorov, prečo sa vedci rozhodli skúmať jeho potenciál ako neuroprotektívne činidlo pre neurologické poruchy, ako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba.
Čítajte: Naučte sa, ako správne dávkovať kurkumu pre vaše telo
Protizápalové aktivity kurkumínu môžu pomôcť aj pri osteoartritíde. Výskum publikovaný v roku 2011 zistil, že pacienti, ktorí pridali do svojho liečebného plánu 200 mg kurkumínu denne, pocítili zníženie bolesti a zvýšenie pohyblivosti.
Recept na marockú kurkumovo-mrkvovú polievku s čiernym korením
Suroviny:
- 2 lyžice masla
- 2 lyžičky kurkumy
- 1 a pol lyžičky rasce
- 1 lyžica medu
- 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 1/8 čajovej lyžičky nového korenia
- 1 šálka nasekanej cibule
- 500 gramov mrkvy nakrájanej na kocky
- 2 a pol šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 2 mleté strúčiky cesnaku (alebo viac podľa chuti)
- Soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 1/2 šálky kyslej smotany, crème fraishe alebo bieleho jogurtu (voliteľne)
Príprava:
- Rozpustite maslo vo veľkom hrnci na stredne vysokej teple a pridajte cibuľu. Nechajte speniť po dobu 2 minút.
- Pridajte mrkvu a vývar. Priveďte k varu.
- Znížte teplotu, prikryte a duste, kým mrkva nezmäkne, asi 20 minút.
- Zohrejte rascu na malej panvici na stredne vysokej teple, kým nezačne voňať, asi 4-5 minút.
- Pridajte mleté korenie a polievku odstráňte z tepla. Postupne ju rozmixujte do hladka.
- Znova ju zohrejte, pridajte med, citrónovú šťavu a nové korenie.
- Dochuťte soľou a korením. Posypte opečenou rascou, alebo ju zmiešajte s kyslou smotanou v miske a dajte navrch. Môžete podávať.
Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%
Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.
Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne
Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.
Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor
Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.
Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť
Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.
Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy
Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.