Kurkumovo-mrkvová polievka na boj proti zápalu

Prezradíme vám recept na lahodnú polievku, ktorá pomáha liečiť zápalové stavy.
Kurkuma obsahuje účinné látky zvané kurkuminoidy, z ktorých najdôležitejší je kurkumín. Jedna štúdia zistila, že aj keď užijete až 2g kurkumínu, jeho hladiny v sére sú veľmi nízke. Avšak, keď sa pridá 20 mg piperinu, zlúčeniny v čiernom korení, biologická dostupnosť kurkumínu sa zvýši o 2000%. Kurkumín poskytuje vysokú úroveň antioxidačnej ochrany, až 13-krát vyššiu ako čučoriedky.
Čítajte: Kurkuma: Ako si pripraviť sladký krém, ktorý funguje lepšie ako lieky
Má tiež silné antioxidačné, protizápalové, antiseptické, protiplesňové, antibakteriálne účinky.
Kurkuma môže pomôcť v boji proti Alzheimerovej chorobe a zápalovým stavom
Kurkumín je schopný preniknúť cez krvno-mozgovú bariéru, čo je jedným z faktorov, prečo sa vedci rozhodli skúmať jeho potenciál ako neuroprotektívne činidlo pre neurologické poruchy, ako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba.
Čítajte: Naučte sa, ako správne dávkovať kurkumu pre vaše telo
Protizápalové aktivity kurkumínu môžu pomôcť aj pri osteoartritíde. Výskum publikovaný v roku 2011 zistil, že pacienti, ktorí pridali do svojho liečebného plánu 200 mg kurkumínu denne, pocítili zníženie bolesti a zvýšenie pohyblivosti.
Recept na marockú kurkumovo-mrkvovú polievku s čiernym korením
Suroviny:
- 2 lyžice masla
- 2 lyžičky kurkumy
- 1 a pol lyžičky rasce
- 1 lyžica medu
- 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 1/8 čajovej lyžičky nového korenia
- 1 šálka nasekanej cibule
- 500 gramov mrkvy nakrájanej na kocky
- 2 a pol šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 2 mleté strúčiky cesnaku (alebo viac podľa chuti)
- Soľ a mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 1/2 šálky kyslej smotany, crème fraishe alebo bieleho jogurtu (voliteľne)
Príprava:
- Rozpustite maslo vo veľkom hrnci na stredne vysokej teple a pridajte cibuľu. Nechajte speniť po dobu 2 minút.
- Pridajte mrkvu a vývar. Priveďte k varu.
- Znížte teplotu, prikryte a duste, kým mrkva nezmäkne, asi 20 minút.
- Zohrejte rascu na malej panvici na stredne vysokej teple, kým nezačne voňať, asi 4-5 minút.
- Pridajte mleté korenie a polievku odstráňte z tepla. Postupne ju rozmixujte do hladka.
- Znova ju zohrejte, pridajte med, citrónovú šťavu a nové korenie.
- Dochuťte soľou a korením. Posypte opečenou rascou, alebo ju zmiešajte s kyslou smotanou v miske a dajte navrch. Môžete podávať.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.