• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
26°Bratislava

Spadol vám mobil do vody? Takto ho zachránite!

  • 19:02 02.09.2016
  • Bratislava
Spadol vám mobil do vody? Takto ho zachránite!

„Podarilo“ sa vám namočiť telefón do vody? Alebo ho so sebou beriete do kúpeľne a tam ho poškodila vlhkosť? Prečítajte si, ako postupovať, aby sa mobil dal opäť naplno používať.

Reagujte rýchlo a premyslene

V prvom rade musíte telefón čo najrýchlejšie odstrániť z vlhkého prostredia (mokrého vrecka, kaluže, mokrého stola, vlhkej kúpeľne). Pritom ho nestláčajte, aby ste vodu nezatlačili hlbšie.

Čo najrýchlejšie ho vypnite, následne vyberte batériu, pamäťovú kartu, SIM kartu a jemne ich utrite. Ak budete konať dostatočne rýchlo, citlivé obvody sa pri včasnom zásahu nemusia nenávratne poškodiť. Na vnútro telefónu potom jemne aplikujte suchú handričku. Rozhodne ňou nešúchajte, nechajte ju, aby voľne nasala čo najviac vlhkosti. Pri pohybe totiž môžete vtrieť vlhkosť do prístupového otvoru pre pamäťovú kartu.

Čítajte: 5 vecí, ktoré spomaľujú WiFi pripojenie

Potom musíte telefón umiestniť do prostredia, ktoré na seba naviaže vlhkosť. V tomto prípade vám poslúži obyčajná ryža alebo silika gél (vrecúška, ktoré nájdete v krabiciach od topánok).

Vložte telefón do nádoby, kde bude vysúšadlo a uzavrite. Teraz musíte byť poriadne trpezliví a telefón nechať sušiť aj dva-tri dni. Občas ho pritom v nádobe s vysúšadlom otočte.

Čo nikdy nerobiť?

  • Na sušenie mokrého telefónu určite nepoužívajte fén! Prúd vzduchu môže vlhkosť zatlačiť ešte hlbšie do mobilu. Naviac teplý vzduch (aj na najslabšej teplote) môže poškodiť až roztaviť citlivý hardware. To platí aj pre vysúšanie v mikrovlnnej rúre.

  • Rovnako nie je dobré na vysúšanie používať vysávač. Aj slabý prúd môže poškodiť telefón a ak ho nevysušíte dôkladne, riskujete poškodenie statickou energiou.

  • Tiež neodporúčame telefón rozoberať do hĺbky, na menšie súčiastky. Pri odstraňovaní vlhkosti si tak nepomôžete a neodborným otváraním si znížite šance na úspešnú reklamáciu, ak sa vám ho nepodarí zapnúť.

Čítajte: Časté chyby, ktorými si ničíme mobily

Ak sa vám telefón po dvoch dňoch vysúšania podarí naštartovať, gratulujeme! Môže sa ale stať, že jeho celková životnosť sa zníži a nadobro vám „odíde“ po pol roku alebo roku. Vlhkosť totiž mohla začať proces oxidácie vo vnútri zariadenia. Keď sa oxidácia rozšíri, telefón prestane byť funkčný.

Ak sa vám ho zapnúť nepodarí, budete musieť navštíviť servis alebo sa pokúsiť mobil reklamovať.

Zdroj: Info.sk, DK, wikihow.com, androidpit.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

DNES - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

VČERA - 19:38Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

VČERA - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

VČERA - 8:59Zaujímavosti

Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej.