• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
13°Bratislava

Finančne náročný začiatok školského roka pre rodiny

  • 9:39 02.09.2016
  • Bratislava
Finančne náročný začiatok školského roka pre rodiny

Finančne náročnejšie ako začiatok školského roka sú pre rodiny už len Vianoce.

Návrat do školských lavíc znamená pre deti začiatok povinností, pre slovenských rodičov aj nemalé finančné výdavky. Len samotná príprava prváčikov do školských lavíc stojí rodičov v priemere 300 EUR. Za jeden školský rok následne minú rodičia na svoju ratolesť okolo 465 EUR. V prípade stredoškolákov sú náklady vyššie, ide o sumu cca 726 EUR. Vyplýva to z rozsiahleho medzinárodného prieskumu, ktorý si nechala na vzorke 1500 respondentov v uplynulých týždňoch vypracovať spoločnosť PROFI CREDIT Slovakia.

Podobná situácia vládne aj v českých domácnostiach, kde 78% rodičov priznáva, že začiatok roka poriadne zaťaží ich rodinný rozpočet. V priemere minú tesne pred začiatkom školského roka na svojich školákov približne 192 EUR.

Výdavky sa týkajú najmä nákupu školských pomôcok, platenia obedov, družiny, krúžkov, či nákupu nového oblečenia a obuvi. Aj z týchto dôvodov patrí september medzi mesiace, kedy prudko stúpa záujem o úvery“ potvrdzuje Richard Lörincz, marketingový riaditeľ spoločnosti.

Keď nepomáha siahnuť hlbšie do peňaženky, nastupujú pôžičky. Až 46% slovenských rodičov priznáva, že si na zabezpečenie všetkých potrieb pre školákov už niekedy požičalo, prípadne si chcú požičať peniaze. V susednom Česku sa k tejto možnosti prikláňa 39% rodičov.

Výdavky sú o to vyššie, že nová generácia prvákov je vybavená do školy technológiami, o ktorých ich rodičia v rovnakom veku ani len netušili. Vlastníkom mobilného telefónu je približne 76% slovenských prvákov. V priebehu štúdia na základnej škole sa následne dopracuje k tabletu až 59% školákov. Na Slovensku nemá žiadnu z týchto technických vymožeností k dispozícii na základnej škole každé ôsme dieťa, v Českej republike, každé desiate.

Všetko sa však mení na strednej škole, kde už prakticky neexistuje študent bez mobilného telefónu, notebooku, či tabletu pripojeného na internet.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vojak Švejk víta hráčov na palube lodí vo World of Warships

Vojak Švejk víta hráčov na palube lodí vo World of Warships

13:04 16.05.2024Tlačové správy

V obľúbenej online hre sa objavil legendárny vojak Švejk s hlasom herca Michala Holána.

Profesionálna starostlivosť o vlasy ako od kaderníka? Len so značkou Remington

Profesionálna starostlivosť o vlasy ako od kaderníka? Len so značkou Remington

6:29 10.05.2024Tlačové správy

Značka Remington je lídrom na trhu v oblasti starostlivosti o vlasy v mnohých krajinách sveta, vrátane Slovenska.

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.