• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
24°Bratislava

Ako jednoducho zvládať časový management?

  • 10:51 03.09.2016
  • Bratislava
Ako jednoducho zvládať časový management?

Stáva sa vám, že niekedy meškáte? Alebo dokonca meškáte pravidelne? Vedzte, že to nie je trendy a je to nepríjemné pre obe strany. Existujú, ale spôsoby, ako sa zbaviť zbytočného stresu a zhonu a dostať sa späť do formy.

Tu je návod, ako brať čas stretnutí ako výzvu a už nikdy nemeškať.

Nezhadzujte vinu na iných

Ak ste sa omeškali tak to je na 99% vaša vina, či sa Vám to páči alebo nie. Áno, práve to jedno percento predstavuje hru náhody, ktorá Vám môže spôsobiť nepríjemnosti. Inak ale zodpovedáte za každú minútu meškania vy sami.

Je to vždy na Vás, aby ste sa predviedli a ukázali, že žiadne prekážky pre Vás nie sú priveľké nato, aby ste sa omeškali.

Ceňte si čas ostatných

Opakujte po nás: Prísť neskoro je neslušné. Zoberme si tento druhý krok ako priznanie, že máte problém. Nechať niekoho čakať je jednoducho neúctivé. Dokážte ostatným, že si ceníte ich čas tým, že dorazíte na miesto včas a nenecháte ich čakať.

Ak meškáte, tak v podstate ukazujete druhým, že váš čas je cennejší ako ich.

Skúste menší experiment. Na minútu si sadnite a vyčkajte bez mobilu či iného rozptyľovania. Je to celkom dosť dlhá chvíľa. A koľko nechávate čakať vy iných?

Buďte optimistickí

Meškajú najčastejšie chronickí sťažovatelia. Ak raz zvládnu cestu do práce za 20 minút, tak každý ďalší deň, ktorý to bude trvať dlhšie budú kritizovať. Nezáleží, čo im vojde co cesty. Všetko je zlé a všetko ide proti nim.

Je potrebné sa naladiť na pozitívnu vlnu. Počítajte s prekážkami na ceste, excelentné časy neberte ako každodennosť.

Dajte si čas do rezervy

Niektorí ľudia majú tendenciu si plánovať veci dopredu. To nie je samozrejme zlé. S tým si však plánujú aj čas ako dlho by im to zhruba malo trvať. Tu nastáva komplikácia. Ak často meškáte, dajte si pre istotu dostatočnú časovú rezervu. Možno si to nepriznáte, ale aj skvelý plán môže mať trhlinu a zrazu nebudete nič stíhať. Preto by mala byť časová rezerva pre vás alfou a omegou.

Možno všetko stihnete napokon rýchlejšie ako ste plánovali a budete z toho nadšení.

Rozoberte si náročné úlohy na menšie

Hlavným dôvodom meškania ľudí je to, že zabúdajú, že niektoré veľké projekty majú mnoho menších a časovo náročných podsúčastí. Namiesto toho sa sústreďujú, len na veľký konečný cieľ a počas toho nakoniec nestihnú dotiahnuť do konca ostatné maličkosti.

Veda hovorí, že je to výhodne, ak si veľké úlohy rozložíte do menších. Tie ste schopní jednoduchšie a presnejšie odhadnúť a aj splniť.

Sledujte hodiny

V niektorých prípadoch je oneskorenie spôsobené tým, že stratíte pojem o čase. Najčastejšie strácame čas v prospech sociálnych sietí. Neprestávajte preto sledovať si čas, aby ste sa neocitli v zbytočnom strese.

Ak s tým máte problémy, tak jednoducho si nastavte budík 15 minút pred odchodom z domu. Takto už nezabudnete koľko je hodín.

Zdroj: Info.sk, L. Nawratová, time.com, prevention.com. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

DNES - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

VČERA - 19:38Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

VČERA - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

VČERA - 8:59Zaujímavosti

Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej.