• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
20°Bratislava

6 skvelých využití čajových vrecúšok

  • 19:16 24.08.2016
  • Bratislava
6 skvelých využití čajových vrecúšok

Veľa ľudí vie, že čajové vrecúška sa dajú znova použiť na niekoľko trikov v domácnosti. Týchto 6 spôsobov ale pozná skutočne málokto.

Vyčistia kožené topánky, drevo a sklo

Ak potrebujete rýchlo vyleštiť tmavý drevený nábytok, sklo alebo tmavé kožené topánky, čajové vrecúška vám spoľahlivo poslúžia. Môžete z nich spraviť slabý výluh, namočiť doňho handru a ňou leštiť povrch (vhodné najmä na zrkadlá a drevo) alebo ešte mokré vrecúška použiť priamo na povrch.

Upozorňujeme, že na svetlom povrchu zanecháva výluh z čaju fľaky. Narábajte preto s nimi opatrne.

Proti hrdzi

Ak sa vašich hrncov alebo náradia chytila hrdza, skúste na ňu použiť silný výluh, aspoň zo siedmich čajových vrecúšok. Nechajte čaj vychladnúť a potom doňho namočte zhrdzavený predmet zhruba na hodinu. Triesloviny budú na hrdzu pôsobiť tak, aby sa po vybratí z výluhu dala ľahko odstrániť pomocou kefy.

Zjemnia mäso

Čaj obsahuje triesloviny, ktoré pôsobia ako prírodné zmäkčovadlo na tvrdšie kusy mäsa. Z čierneho čaju je napríklad skvelá marináda, ktorá môže aj lacnejšie a tuhšie mäso premeniť na šťavnatú lahôdku s netradičnou príchuťou.

Čítajte: Použité čajové vrecúška môžete kreatívne využiť v domácnosti

Zalejte do šálky štyri lyžice obsahu čajového vrecúška z čierneho čaju a nechajte 10 minút lúhovať. V tejto zmesi potom marinujte mäso po dobu troch až štyroch hodín a následne ho pripravte podľa svojej chuti.

Zlepšia kompost

Čajové vrecúška môžete použiť na urýchlenie procesu rozkladu a súčasne obohatiť kompost o niektoré živiny, napríklad tanín, ktorý zlepšuje kvalitu pôdy a okysličenie. Vďaka použitiu čajových vrecúšok budú mať rastliny silnejšie korene a väčšiu odolnosť voči škodcom.

Môžete uvariť čaj, nechaj ho vychladnúť a potom vliať tekutinu do kompostu. Ak chcete použiť čajové vrecúška, ich obsah môžete vysypať rovno do pôdy.

Pridajú chuť ryži a cestovinám

Čaj dokáže niektorým jedlám dodať príjemnú príchuť. Ak ale máte príliš silný druh, chuť môže byť nepríjemná až horká. Preto do varenia odporúčame používať čajové vrecúška, z ktorých ste si už raz čaj pripravovali. Jednoducho ich vložte do vody, nechajte zovrieť a vyberte ich. Následne v tejto zmesi povarte cestoviny alebo ryžu.

Zbavia hrnce mastnoty

Vrecúško z vášho obľúbeného čaju môžete neskôr využiť aj na odmastenie špinavého riadu. Triesloviny si s mastnotou hravo poradia, takže umývanie bude hračkou. Vhodné sú najmä pre ľudí, ktorí majú alergiu na bežné chemické saponáty.

Čítajte: Zvyšky z kávy nevyhadzujte, takto ich môžete využiť v domácnosti

Namočte mastné riady do teplej vody, v ktorej budú namočené aj vrecúška. Nechajte triesloviny pôsobiť aspoň hodiny a následne riad umyte.

Využívate čajové vrecúška aj po tom, ako si pripravíte čaj? Na čo všetko ich využívate vo vašej domácnosti?

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, naturallivingideas.com, Foto: shutterstock.c
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

DNES - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

VČERA - 19:38Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

VČERA - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

VČERA - 8:59Zaujímavosti

Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej.