• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 13.5.2025Meniny má Servác
Bratislava

Pozor na pálivé jedlá! Priveľa korenia môže ublížiť

  • 18:45 19.08.2016
  • Bratislava
Pozor na pálivé jedlá! Priveľa korenia môže ublížiť

Čo sa stane, ak to skutočne preženieme s pikantným jedlom? Prečítajte si o negatívnych účinkoch pálivého korenia na naše zdravie.

Pálivosť korenín má na svedomí látka kapsaicín. Tá spôsobuje pálenie, podráždenie a bolesti našim slizniciam, keď sa dostanú do kontaktu.

Kapsaicín v malom množstve priaznivo pôsobí na trávenie, znižuje tlak a zrýchľuje metabolizmus. Ak to ale preženieme, pálenie bude veľmi intenzívne a prenesie sa aj na pery a ďasná. Niektorí ľudia sa rozkašlú alebo začnú kýchať a dokonca im pálivé jedlá môžu v ústach spôsobiť až pľuzgiere.

Čítajte: Korenisté jedlá sú tajomstvom dlhovekosti

Pálivosť sa meria na základe Scovilleho stupnice. Maximálna hodnota je 16 miliónov SHU, čo predstavuje absolútne čistý a neriedený kapsaicín.

Čo spôsobuje príliš veľa pikantnosti

Spália sa naše chuťové poháriky

Pokiaľ to preženiete, kapsaicín vám doslova spáli chuťové poháriky. Tie sa ale pomerne rýchlo obnovujú. Ak im chcete pomôcť, vypite pohár mlieka.

Čítajte: Prečo by ste po konzumácii čili nikdy nemali piť vodu

Krv sa zriedi

Pre zdravého človeka nejde o nič nebezpečné, no ak už užívate lieky na riedenie krvi, môžete mať po konzumácii veľkého množstva pálivého jedla problémy.

Žalúdok je podráždený

Mnohých z nás po konzumácii čili páli záha alebo máme kŕče a bolesti brucha.

Nepríjemné kožné reakcie

Všeobecne platí, že čím vyššia hodnota SHU, tým je pravdepodobnejšie, že sa pri manipulácii s pálivým korením vyskytne aj alergická kožná reakcia. Ak ju spozorujete, je vhodné aplikovať studený alebo mliečny obklad. V prípade bolesti a opuchu vám odporúčame vyhľadať lekársku pomoc.

Čítajte: Plusy a mínusy konzumácie štipľavého jedla

Pri manipulácii s pálivým korením a jedlami je potrebné dávať si pozor najmä na oči!

Dokáže nás priveľa pikantnosti zabiť?

Štúdia z roku 1980 tvrdí, že priemerný človek s váhou 68 kg by musel zjesť naraz jeden a pol kg prášku z odrody Bhut Jolokia papričiek. Ich SHU je na hodnote milión.

My bežne konzumujeme potraviny (napríklad tabasco) so SHU na úrovni 2500 – 10 000.

Chutia vám pikantné jedlá alebo sa im radšej vyhýbate? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentári pod článkom.

Zdroj: Info.sk, DK, livescience.com, wikipedia.com, health.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

7:07 07.05.2025Zdravie

Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

6:45 06.05.2025Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.