9 najlacnejších zdravých jedál

Chcete sa stravovať zdravo, ale máte obmedzený rozpočet? S týmito typmi to zvládnete!
Takmer každý dnes tvrdí, že by sa chcel stravovať zdravšie, no tieto potraviny bývajú príliš drahé. My sme pre vás pripravili zoznam deviatich surovín, ktoré sú zdravé a cenovo dostupné.
Banány
Cena za jeden kilogram banánov sa u väčšiny obchodov stále pohybuje pod jedno euro. Ak teda potrebujete lacný a zdravý zdroj draslíka, stavte na toto ovocie. Obzvlášť by nemalo chýbať u ľudí, ktorí pravidelne cvičia alebo vykonávajú fyzicky náročnú prácu. Obsahuje totiž aj elektrolyty, ktoré sú spolu s draslíkom dôležité pre regeneráciu svalov po námahe.
Čítajte: 10 zdravých faktov o banánoch. Toto by ste mali vedieť!
Tuniak (v konzerve)
Čerstvý tuniak vás môže skutočne stáť veľa, no doprajte si aspoň lacnejšiu (a zdravú) verziu v konzerve. Pri jej výbere ale musíte dávať pozor na kvalitu. Ak si správne vyberiete, dostanete bohatú porciu omega-3 mastných kyselín a niacínu, ktorý zabraňuje ukladaniu LDL cholesterolu v cievach.
Fazuľa (a iné strukoviny)
Strukoviny sú cenovo prijateľná položka do vášho nákupu, aj keď máte obmedzený rozpočet. Už jedna porcia vám dodá dostatok bielkovín, železa, magnézia, draslíka a kyseliny listovej. Vláknina vás zasýti na dlhšiu dobu a vaše srdce poteší fakt, že strukoviny neobsahujú cholesterol a takmer žiaden tuk.
Jablká
Najmä u nás sú dostupné po celý rok a počas sezóny sú mimoriadne lacnou potravinou. Silu jabĺk ale nepodceňujte – sú plné vlákniny, pričom majú nízky obsah cukru a kalórií.
Čítajte: Päť dôvodov, prečo konzumovať jablká
Sladké zemiaky
Ak hľadáte cenovo dostupnú prílohu k jedlám alebo hlavné jedlo, dobrou voľbou sú sladké zemiaky. Obsahujú veľké množstvo vitamínov (napríklad A a C). Tiež sú dobrým zdrojom draslíka a železa. Jedným z ich najlepších účinkov je, že spomaľujú proces starnutia buniek.
Grécky jogurt
V súčasnosti už nejde o žiaden luxus, grécky jogurt si môžete dovoliť aj v prípade, že máte obmedzený rozpočet. V jeho zložení je viac bielkovín ako bežný jogurt a je skvelým zdrojom vápnika a vitamínu D. Obsahuje tiež baktérie, ktoré podporujú tráviaci trakt a imunitu.
Okrem toho dokáže bojovať so zápalmi v tele a jeho vyšší príjem sa spája so zníženým rizikom rozvinutia cukrovky II. typu.
Špenát
V zime síce môže byť trochu drahší, no počas ostatných sezón by mal byť cenovo dostupný. Je plný živín ako draslík, vápnik alebo vitamínov A či K. Spomedzi iných prospešných látok nájdete v špenáte železo, horčík, mangán, fosfor, zinok, selén a meď. Určite vás poteší aj informácia, že má nízky obsah kalórií.
Čítajte: Špenát: Prečo by vo vašom jedálničku rozhodne nemal chýbať?
Vločky
Najlacnejší a súčasne veľmi výživný produkt na tomto zozname sú práve obyčajné vločky. Ich cena sa pohybuje do 0,5€. Majú vysoký obsah vlákniny a nízky obsah tuku. Pomôžu vám znížiť hladiny cholesterolu a tiež riziko vzniku vysokého krvného tlaku. V ich zloženín sa nachádza beta-glukán, ktorý spomaľuje vstrebávanie sacharidov do organizmu a tým pádom máme dlhšie pocit sýtosti.
Sú tiež skvelým zdrojom tiamínu, horčíka, fosforu a mangánu.
Vajcia
Ich cena je u reťazcov aj miestnych obchodníkov pomerne dostupná. Vajcia sú jednou z najvýživnejších surovín a rozhodne by ste ich nemali obchádzať len za to, že máte menší rozpočet. Doplníte si nimi aminokyseliny, železo, fosfor, selén a vitamíny A a B.
Patria niektoré z týchto potravín do vášho pravidelného nákupu? Akým surovinám dávate prednosť, ak máte obmedzený rozpočet?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.