Paprika: Vaša prírodná medicína

Prezradíme vám niekoľko prekvapivých faktov o tejto rôznofarebnej zelenine.
100 gramov tejto farebnej zeleniny obsahuje 213% z odporúčanej dennej dávky vitamínu C a 101% vitamínu A. Obsahuje 30 rôznych druhov karotenoidov, z ktorých telo produkuje vitamín A. Obsahuje veľké množstvo fytonutrientov, ako je aminokyselina cysteín. Vedci zistili, že obrovské množstvo živín v paprike znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení alebo cukrovky 2. typu.
Farba nehrá žiadnu rolu
Výskum z USA ukazuje, že pri prevencii oxidácie cholesterolu neexistuje takmer žiadny rozdiel podľa farby paprík. Hoci zelená paprika vykazovala mierne lepší výsledok než oranžová, červená a žltá. Indický výskum z roku 2016 však ukázal, že žlté a červené papriky majú viac antioxidantov než tie zelené, no nie je dostatok štúdií, ktoré by tieto informácie potvrdili.
Pozrite si video: Ako správne krájať papriku
No je vysoko pravdepodobné, že väčší vplyv ako farba, majú rozdiely v kvalite pôdy a poľnohospodárskej techniky. Jordánsky výskum zmieňuje skutočnosť, že papriky pestované na ovčom hnoji majú vyšší obsah živín ako papriky pestované s konvenčnými syntetickými minerálmi.
Vláknina v paprike
Táto zelenina obsahuje pomerne vysoké množstvo vlákniny. Tá pomáha bojovať proti cukrovke a ďalším chorobám súvisiacich s nezdravým životným štýlom. Taliansky výskum ukazuje, že papriky majú skvelý účinok na ľudí so syndrómom dráždivého čreva.
Ako využiť liečivé účinky papriky
Ako jesť túto zeleninu, aby ste z nej vyťažili čo najviac liečivých možností? Môžete ju jesť surovú v šaláte, no je tiež skvelým olovrantom. Doprajte si ju ako malé jedlo so stonkovým zelerom, paradajkou a uhorkou. Je možnú ju pripraviť v rúre, kým jej koža sčernie. Potom ju olúpte a môžete podávať napríklad ako carpaccio.
Upozornenie:
Je dôležité vedieť, že papriky patria medzi druhy zeleniny, ktoré sú najviac kontaminované pesticídmi. Iba umytie vodou nestačí. Ako sa zbaviť pesticídov sa dozviete v článku uvedenom nižšie.
Čítajte: Takto odstránite pesticídy z ovocia a zeleniny
Pre 90 percent populácie je bio paprika úplne bezpečná a zdravá.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.