• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
20°Bratislava

WikiLeaks zverejnila desaťtisíce mailov tureckej vládnucej strany AKP

  • 12:28 20.07.2016
  • Berlín
WikiLeaks zverejnila desaťtisíce mailov tureckej  vládnucej strany AKP

Najnovší mail bol poslaný 6. júla, najstarší pochádza z roku 2010. Turecko už zablokovalo prístup na stránku organizácie.

Platforma WikiLeaks splnila svoj sľub z pondelka a zverejnila 300 000 e-mailov, ktoré si posielali predstavitelia tureckej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

V utorok večer neskoro zverejnila na Twitteri link, odkazujúci na vyhľadávač na svojej webovej stránke (https://wikileaks.org/akp-emails), pomocou ktorého je možné v mailoch vyhľadávať podľa kľúčových slov alebo viet, informovala agentúra DPA.

"WikiLeaks zverejňuje prvú časť mailov AKP," stálo na stránke.



V databáze sa zatiaľ nachádza 762 abecedne zoradených schránok (od A po I) a 294.548 e-mailov. Boli odoslané z adries, ktoré vedú k domovskej stránke AKP (akparti.org.tr). Väčšina z nich sa podľa WikiLeaks netýka citlivých vnútorných záležitostí vlády, ale "vzťahov s okolitým svetom", teda pravdepodobne otázok zahraničnej politiky. Najnovší mail bol poslaný 6. júla, najstarší pochádza z roku 2010. WikiLeaks sa maily podarilo získať týždeň pred pokusom o prevrat v Turecku.

Po avizovanom zverejnení mailov organizácia oznámila, že jej infraštruktúra je vystavená "pokračujúcim útokom". Následne sa na Twitteri objavila veta: "Zdá sa, že celodennú kybernetickú vojnu sme vyhrali. Maily AKP budú zverejnené onedlho".

Zdroj týchto dokumentov však nie je spojený s organizátormi prevratu ani konkurenčnými stranami či nepriateľskými štátmi, zdôraznila organizácia WikiLeaks.

Turecko už stihlo zablokovať prístup k internetovej stránke organizácie WikiLeaks, a to iba niekoľko hodín po tom, ako táto platforma zverejnila tisíce dokumentov e-mailovej korešpondencie osadenstva vládnucej strany.

WikiLeaks, založená v roku 2006 austrálskym aktivistom Julianom Assangeom, je známa predovšetkým pre svoje zverejnenie tajných diplomatických depeší vlády USA.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rada Európy zaslala Slovensku list, má obavy zo zákonov o mimovládkach a RTVS

Rada Európy zaslala Slovensku list, má obavy zo zákonov o mimovládkach a RTVS

DNES - 11:17Zahraničné

Komisár Rady Európy zaslal list podpredsedovi Národnej rady SR a štyrom predsedom parlamentných výborov.

Blinken: Na Ukrajinu už prichádza nový balík zbraní

Blinken: Na Ukrajinu už prichádza nový balík zbraní

DNES - 10:33Zahraničné

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve vyhlásil, že na Ukrajinu už začal prichádzať nový balík amerických zbraní.

Fritzla presunú zo psychiatrického do bežného väzenia

Fritzla presunú zo psychiatrického do bežného väzenia

DNES - 10:24Zahraničné

Rakúšana Josefa Fritzla, ktorý dlhé roky väznil a znásilňoval svoju dcéru, môžu presunúť z psychiatrickej väznice do bežného väzenia. Rozhodol o tom v utorok rakúsky súd.

Ruský generál bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti

Ruský generál bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti

DNES - 8:12Zahraničné

Generálporučík Jurij Kuznecov bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti, uviedla v utorok ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Blinken pricestoval na neohlásenú návštevu Kyjeva potvrdiť podporu USA

Blinken pricestoval na neohlásenú návštevu Kyjeva potvrdiť podporu USA

DNES - 5:40Zahraničné

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok pricestoval do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny.