• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
13°Bratislava

Ružičkový kel: Zelenina, ktorá vám zlepší náladu

  • 20:11 12.07.2016
  • Bratislava
Ružičkový kel: Zelenina, ktorá vám zlepší náladu

Prezradíme vám, ako dokáže ružičkový kel ovplyvniť vašu náladu.

88 g ružičkového kelu vám dodá dvojnásobok vitamínu K ako je odporúčaná denná dávka. Rovnaké množstvo obsahuje 125% odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Ružičkový kel tiež obsahuje draslík, železo, fosfor, molybdén, horčík a vápnik.

Ružičkový kelom pre lepšiu náladu

Aminokyselina v ružičkovom keli zvaná tryptofán spôsobuje vznik serotonínu, hormónu šťastia. Holandská štúdia z roku 2007 hlási "...Maniodepresívni pacienti majú výrazne nižší index tryptofánu než bežné hodnoty..."

Čítajte: Rakovina prsníka: 4 najlepšie potraviny na prevenciu

Liečba tryptofánom je v skorých štádiách výskumu považovaná za veľmi úspešnú.

Zelenina, ktorá bojuje s rakovinou

Ružičkový kel chráni telo pred rakovinotvornými látkami. Zodpovedné sú za to glukozinoláty a Vitamín A, C a E, pretože znižujú chronický oxidačný stres. Holandskí vedci v roku 1995 zistili, že glukozinoláty by mohli zabrániť tvorbe kolorektálneho karcinómu.

Čítajte: Čo prospieva a škodí štítnej žľaze?

Ružičkový kel tiež obsahuje väčšie množstvo omega-3 mastných kyselín. Viac ako jedna štúdia potvrdzuje, že ružičkový kel môže pomôcť opraviť poškodenie DNA.

Ako ho pripravovať

Výskumy ukazujú, že ak túto zeleninu varíte pridlho, jej aktívne zložky sa postupne strácajú. Päť minút je maximálna doba varu, stačia dokonca aj dve minúty. Podľa výskumu z roku 2007 je varenie v pare najlepší spôsob prípravy s cieľom zabezpečiť najvyšší obsah živín.

Ružičkový kel je skvelý s maslom, čiernym korením a soľou. Namiesto masla môžete použiť aj smotanový syr, gorgonzolu, mascarpone, roquefort, holandské syry, parmezán, čedar či iný druh syra.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, geneeskrachtigegroenten.nl, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

VČERA - 19:42Zdravie

Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

19:33 17.05.2024Zdravie

Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

20:07 16.05.2024Zdravie

Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

7:52 16.05.2024Zdravie

Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

21:23 13.05.2024Zdravie

Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.