• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
18°Bratislava

Pór: Ako prospieva vášmu zdraviu

  • 19:41 11.07.2016
  • Bratislava
Pór: Ako prospieva vášmu zdraviu

Priaznivé účinky tejto zeleniny využíval už cisár Nero aj filozof Aristoteles. Spoznajte ich aj vy.

Pór obsahuje vitamín A, vitamín K, železo a kyselinu listovú. Flavonoid kaempferol je zodpovedný za produkciu oxidu dusnatého, čo je látka, ktorá uvoľňuje svaly okolo krvných ciev. Prispieva tak k rozšíreniu ciev a je to prirodzený spôsob, ako znížiť krvný tlak. Tento mechanizmus bráni vzniku srdcových chorôb. Existuje viac spôsobov, akými srdce ťaží z tejto prírodnej medicíny.

Prevencia kardiovaskulárnych ochorení

Táto obľúbená kulinárska potravina reguluje hladinu homocysteínu v krvi. Tieto úrovne sú rovnako dôležitým ukazovateľom pre problémy so srdcom ako cholesterol. Preto niektorí vedci tvrdia, že pór je dobrý proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

Iránski vedci hovoria, že táto zelenina môže hrať dôležitú úlohu v boji proti cholesterolu. Cesnak, ktorý je z rovnakej čeľade, je oveľa viac známy pre jeho použitie ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení. No aj pór si zaslúži rovnakú pozornosť, a preto by sa mal na našom tanieri vyskytovať častejšie.

Polyfenoly v póre

V tejto zelenine sa nachádza viac polyfenolov ako v paradajkách a dokonca aj v cesnaku, ktorý považujeme za jednu z najzdravších potravín. Polyfenoly sú dôležité, pretože ničia voľné radikály, ktoré môžu spôsobiť poškodenie DNA a rakovinu.

Konzumácia póru tak môže pôsobiť ako prevencia vzniku rakoviny. Čínsky výskum hovorí, že v budúcnosti môže pór hrať významnú úlohu ako protirakovinová látka, a to predovšetkým kvôli jeho vysokému obsahu antioxidantov.

Skladovanie a použitie v kuchyni

Neuchovávajte pór v chladničke. Táto rastlina potrebuje svetlo a vodu. Uložte ho do vázy s trochou vody a uvidíte, ako táto rastlina každý deň vyrastie. Každý deň z neho môžete odrezávať a pridávať ho k zemiakom, ryži alebo cestovinám.

Môžete si tiež pripraviť pórovú polievku. Jednoduchý spôsob je uvariť pór a rozmixovať ho. Potom stačí upiecť cibuľu a cesnak a pridať do polievky. Posypte morskou soľou, korením a pridajte kokosový krém. Viac receptov nájdete na dobre-recepty.sk.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, geneeskrachtigegroenten.nl, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

VČERA - 19:42Zdravie

Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

19:33 17.05.2024Zdravie

Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

20:07 16.05.2024Zdravie

Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

7:52 16.05.2024Zdravie

Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

21:23 13.05.2024Zdravie

Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.