Pór: Ako prospieva vášmu zdraviu
Priaznivé účinky tejto zeleniny využíval už cisár Nero aj filozof Aristoteles. Spoznajte ich aj vy.
Pór obsahuje vitamín A, vitamín K, železo a kyselinu listovú. Flavonoid kaempferol je zodpovedný za produkciu oxidu dusnatého, čo je látka, ktorá uvoľňuje svaly okolo krvných ciev. Prispieva tak k rozšíreniu ciev a je to prirodzený spôsob, ako znížiť krvný tlak. Tento mechanizmus bráni vzniku srdcových chorôb. Existuje viac spôsobov, akými srdce ťaží z tejto prírodnej medicíny.
Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
Táto obľúbená kulinárska potravina reguluje hladinu homocysteínu v krvi. Tieto úrovne sú rovnako dôležitým ukazovateľom pre problémy so srdcom ako cholesterol. Preto niektorí vedci tvrdia, že pór je dobrý proti kardiovaskulárnym ochoreniam.
Iránski vedci hovoria, že táto zelenina môže hrať dôležitú úlohu v boji proti cholesterolu. Cesnak, ktorý je z rovnakej čeľade, je oveľa viac známy pre jeho použitie ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení. No aj pór si zaslúži rovnakú pozornosť, a preto by sa mal na našom tanieri vyskytovať častejšie.
Polyfenoly v póre
V tejto zelenine sa nachádza viac polyfenolov ako v paradajkách a dokonca aj v cesnaku, ktorý považujeme za jednu z najzdravších potravín. Polyfenoly sú dôležité, pretože ničia voľné radikály, ktoré môžu spôsobiť poškodenie DNA a rakovinu.
Konzumácia póru tak môže pôsobiť ako prevencia vzniku rakoviny. Čínsky výskum hovorí, že v budúcnosti môže pór hrať významnú úlohu ako protirakovinová látka, a to predovšetkým kvôli jeho vysokému obsahu antioxidantov.
Skladovanie a použitie v kuchyni
Neuchovávajte pór v chladničke. Táto rastlina potrebuje svetlo a vodu. Uložte ho do vázy s trochou vody a uvidíte, ako táto rastlina každý deň vyrastie. Každý deň z neho môžete odrezávať a pridávať ho k zemiakom, ryži alebo cestovinám.
Môžete si tiež pripraviť pórovú polievku. Jednoduchý spôsob je uvariť pór a rozmixovať ho. Potom stačí upiecť cibuľu a cesnak a pridať do polievky. Posypte morskou soľou, korením a pridajte kokosový krém. Viac receptov nájdete na dobre-recepty.sk.
Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%
Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.
Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne
Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.
Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor
Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.
Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť
Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.
Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy
Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.