• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
20°Bratislava

Predseda SAV: Vo vede nemôžete byť v Lige majstrov,ak nemáte podmienky

  • 18:19 20.06.2016
  • Bratislava
Predseda SAV: Vo vede nemôžete byť v Lige majstrov,ak nemáte podmienky

O možnostiach rozvoja a získavania ERC grantov dnes so zástupcami vedeckej i akademickej obce prišiel diskutovať aj prezident ERC Jean-Pierre Bourguignon.

Nielen v športe, ale aj v oblasti vedy platí, že slovenský tím môže hrať v najvyššej súťaži len vtedy, ak má k dispozícii zodpovedajúce podmienky a systém podpory. Predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík to pre TASR dnes uviedol v odpovedi na otázku slabej efektivity v oblasti získavania grantov Európskej rady pre výskum (ERC). Popularizácii týchto zdrojov ako stimulov rozvoja slovenskej vedy bol dnes v Bratislave venovaný Deň ERC na Slovensku.

Šajgalík poukázal na to, že v predchádzajúcom období sa SAV ani univerzitné prostredie nevenovalo vytvoreniu systému efektívneho vyhľadávania talentovaných vedcov a ich podpory v prípade ERC projektov. "A to nielen materiálnej podpory, ale i pomoci v oblasti prípravy projektov či tvorby rozpočtu," upozornil Šajgalík. Pripomenul, že na pôde SAV v súčasnosti prebieha evaluácia jednotlivých pracovísk medzinárodným panelom expertov. "Tento proces by mal pomôcť identifikovať perspektívne tímy a ľudí s potenciálom získať ERC granty,“ dodal.

O možnostiach rozvoja a získavania ERC grantov dnes so zástupcami vedeckej i akademickej obce prišiel diskutovať aj prezident ERC Jean-Pierre Bourguignon. "Rád by som využil návštevu na to, aby som zmapoval situáciu a možno si aj vysvetlil niektoré nejasnosti, ktoré demotivujú uchádzať sa o granty," uviedol pre TASR.

Poukázal na fakt, že pri porovnávaní úspešnosti krajín v oblasti získania podpory ERC možno vidieť koreláciu s objemom finančných prostriedkov, ktoré krajina dáva na podporu vedy. "Nie vždy však platí, že čím viac dáva štát na vedu, tým viac sú jeho vedci úspešnejší v oblasti ERC grantov. Príkladom je Holandsko, ktoré ťaží z flexibilnej univerzitnej štruktúry a efektívneho systému motivácie a podpory vedeckých pracovníkov," uviedol.

Slovensko podľa Bourguignona určite nie je odkázané, aby svoj vedecký potenciál rozvíjalo len v niektorých smeroch. "Určite je potrebné rozvíjať domény, ktoré majú tradíciu a silný základ, no zároveň treba byť otvorený aj novým perspektívam," povedal.

Jediným slovenských vedcom, ktorý v súčasnosti realizuje ERC grant, je Vedec roka 2015, vedúci oddelenia glykobiotechnológie Chemického ústavu SAV  Ján Tkáč. "Vďaka tomuto grantu, ktorý je poskytnutý na päť rokov, môžete dlhodobo systematicky rozvíjať projekt v rámci vlastného vedeckého tímu," zvýraznil výhodu Tkáč. Grant je viazaný na osobu, nie na krajinu a hoci mal Tkáč možnosť realizovať svoj projekt v zahraničí, pracuje na ňom na Slovensku. "Jedným z dôvodov bola rodina, no zároveň aj to, že na Slovensku som oveľa jednoduchšie mohol zostaviť vlastný vedecký tím. ERC grant mi v tom veľmi pomohol," vysvetlil Tkáč.

ERC Deň na Slovensku zorganizovali Univerzita Komenského Bratislava, SAV a SLORD (Slovak Liaison Office for Research and Development).

Európsku radu pre výskum založila Európska komisia s cieľom podporiť výskum na hraniciach súčasného poznania. Svoju činnosť začala vo februári 2007 v rámci osobitného programu Myšlienky. V súčasnosti patrí pod program Horizont 2020 ako súčasť piliera Excelentná veda. Hlavným cieľom ERC je stimulácia rozvoja vedeckého výskumu na najvyššej úrovni v Európe, a to prostredníctvom podpory a motivácie najlepších a najtvorivejších vedcov, študentov a výskumníkov. ERC nepodporuje veľké konzorciá, ale len konkrétnych jednotlivcov (individuálnych hlavných riešiteľov) s jedným projektom a ich prípadné výskumné tímy. Celkový rozpočet alokovaný pre Európsku radu pre výskum na roky 2014-2020 je 13,1 miliardy eur.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

DNES - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

VČERA - 19:38Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

VČERA - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

VČERA - 8:59Zaujímavosti

Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej.