• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
22°Bratislava

V Bratislave majú pre mestské včely prvý bicyklový medomet na SR

  • 13:21 20.06.2016
  • Bratislava
V Bratislave majú pre mestské včely prvý bicyklový medomet na SR

Okrem dvoch priestorov v Bratislave mestské úle sú od leta 2014 aj v Národnom lesníckom centre vo Zvolene.

Prvý bicyklový medomet na Slovensku dnes prezentovali vo Vodárenskom múzeu v bratislavskej Karlovej Vsi. Bolo to v rámci projektu Mestské včely, od roku 2014 ho realizuje mimovládna nezisková organizácia Živica. V tomto prípade sa spojila s občianskym združením Cyklokuchyňa, ktorého člen Jaroš Uroš zo stacionárneho bicykla prevodom na nerezový medomet skonštruoval stroj na stáčanie sladkej tekutej potraviny.

"Do medometu sa dajú štyri rámiky s medom odstránené od vrchnej voskovej vrstvy, tzv. medovej žuvačky. Bicyklovaním sa roztočí medomet a odstredivou silou sa med uvoľňuje a vyteká do priloženej nádoby," vysvetlila mestská včelárka a lektorka programu Petra Ježová.

Pre TASR dodala, že bicyklovým stáčaním sa inšpirovali v Austrálii a tento systém budú častejšie využívať na hravejšiu praktickú činnosť získavania medu. Potvrdila to aj dnešná premiéra, keď pri bicyklovaní sa vystriedali žiačky Základnej školy (ZŠ) Alexandra Dubčeka z Karlovej Vsi. Ich prítomnosť nebola náhodná, pretože Živica v rámci projektu Mestské včely spolupracuje s troma školami z tejto mestskej časti, ktorá sa stala priateľská k opelivému hmyzu.

"Okrem toho, že školské kolektívy sa chodia k nám zoznámiť so včelami, pri školách vysádzajú jahodoviská, levanduľu a iné bylinkové plochy či kríky. Samospráva zasa niektoré trávnaté plochy nekosí často, aby boli dlhšie zakvitnuté lúky a tým viac k dispozícii včelám na opeľovanie," zdôvodnila spoluprácu s Karlovou Vsou Petra Ježová.

Podľa Tomáša Blaškoviča dnešné prvé stáčanie medu bolo zámerne až v treťom roku včelstva. "Prvé dva úle v roku 2014 boli pre dve nové včelie rodinky. Tie musia zosilnieť a produkčné sa stávajú v nasledujúcom roku. Vlani sme sa rozhodli, že med im zatiaľ necháme a nechceli sme včely na zimu kŕmiť cukrom, ako sa to robí. Teraz sú tu dve produkčné včelie rodiny a dve nové, ktoré sme z nich vytvorili. V tomto nektarotvornom priestore majú vhodné podmienky. Včely dokážu za znáškou lietať až tri kilometre, obhospodarujú veľké územie," konštatoval profesionálny včelár Tomáš Blaškovič.

Chov mestských včiel je jednou z aktivít Živice. Je to za účelom opeľovania, záchrany včelej populácie a získavania netradičných druhov medu. Úle sú umiestnené v parkoch, na strechách budov alebo na terasách a balkónoch. Mestský med je vyhľadávaným artiklom pre neobvyklé kombinácie chutí. Vlani ho prvýkrát získavali na streche Starej tržnice v centre Bratislavy, kde sú tiež včelie úle a teraz v druhom priestore v období, keď už je úľ plný medu.

Podľa Živice mestské prostredie poskytuje včelám dobrú biodiverzitu kvitnúcich rastlín ako vidiecka krajina. Ľudia pestujú kvety vo dvoroch, na balkónoch, v parkoch, je mnoho druhov okrasných stromov a kríkov. Včelia pastva je vďaka tomu pestrá aj dlhá. Významnou výhodou mesta je menšia veternosť a vyššie teploty. A keďže sa tu nájdu mnohé exotické druhy môže byť med chuťovo iný ako ten z vidieka.

Okrem dvoch uvedených priestorov v Bratislave mestské úle sú od leta 2014 aj v Národnom lesníckom centre vo Zvolene. V spolupráci s Greenpeace Slovensko vlani osadili po dva úle v Lučenci, Kežmarku, Považskej Bystrici a Žiline. Príklady dobrej praxe aj z veľkomiest, ako sú New York, Londýn, Paríž, Viedeň, Bazilej, či na obchodnom centre v pražskom Chodově potvrdzujú, ako môžu včely obohatiť mestské prostredie. Bez toho, aby obťažovali obyvateľov a pritom ešte produkujú kvalitný med.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

DNES - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

VČERA - 19:38Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

VČERA - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

VČERA - 8:59Zaujímavosti

Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej.