• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 31.5.2016Meniny má Petronela, Petrana
15°Bratislava

Alergia na potraviny – najznámejšie i vzácne spúšťače

  • 20:05 19.11.2015
  • Bratislava
Alergia na potraviny – najznámejšie i vzácne spúšťače

Alergiami v súčasnosti trpí okolo 30% dospelých a 40% detí. Spúšťačom môžu byť rôzne alergény a často medzi ne patria aj potraviny. Viete, pri ktorých sa alergia najčastejšie prejaví?

Ako vzniká alergia na jedlo

Keď prvýkrát zjete alergén, vo väčšine prípadov sa nestane nič. Imunitný systém ho ale označí ako potenciálnu hrozbu a bude sa mať pred ďalším kontaktom s alergénom na pozore. Pri opätovnej konzumácii už telo zareaguje uvoľnením histamínu. Ten potom spôsobuje viditeľné príznaky alergie.

Čítajte: Alergia na kovy môže byť vážna. Ako jej zabrániť?

Symptómy

  • Svrbivé červené vyrážky na pokožke
  • Šteklivé pocity v ústach
  • Opuch tváre, pier, očí alebo jazyka
  • Kašeľ, zvracanie, triaška, kŕče
  • Problém s dýchaním, opuch v hrdle

Najčastejšie spúšťače

  • Arašidy

Patria medzi najčastejšie spúšťače alergie a prejavujú sa typickými príznakmi. Pomerne veľa potravín ich obsahuje, čítajte preto zloženie výrobkov.

  • Mliečne výrobky

Sú pomerne častým spúšťačom alergie i intolerancie. Veľa z detí ale z tejto alergie postupne vyrastie. Ak sa u vás objaví v dospelosti, zvyčajne sa jej už nezbavíte.

  • Mušle a morské plody

Môže sa prejaviť hlavne v dospelosti a už sa jej nezbavíte. Zvlášť v tomto prípade sa alergia zvykne prejaviť veľmi agresívne. Pri konzumácii morských plodov teda buďte opatrní.

  • Orechy

Na obale výrobkov musia byť uvedené, no často vás môžu prekvapiť v reštauráciách. Ak máte alergiu, informujte sa o tom čo obsahuje vaše jedlo.

  • Pšenica

Je možné byť alergický na pšenicu a súčasne tolerovať glutén.

  • Glutén – lepok

Tu môže vzniknúť dvojitá reakcia. Buď úplná intolerancia, čo je celiakia, alebo iba vyššia citlivosť na lepok, ktorý má síce organizmus problém spracovať, no nehrozí mu tým trvale poškodenie.

Čítajte: Celiakia: často skrytá, no nebezpečná choroba

Vzácne spúšťače

  • Vajíčka

Alergia sa prejaví hlavne u detí. Pozor teda nielen na vajíčka ale aj cestoviny, pečivo, majonézu a iné výrobky.

  • Ryby

Ak váš imunitný systém reaguje alergiou na jednu rybu, zbystrite pozornosť aj pri iných druhoch. Táto alergia je totiž často pri viacerých druhoch rýb a rybích výrobkov.

  • Sója

Pomerne veľa výrobkov ju obsahuje bez toho, aby sme o tom vedeli. Ak ste na ňu alergický, je lepšie čítať zloženie výrobku.

Čítajte: Alergia na zimu: Viete, ako sa brániť proti nepríjemným príznakom?

Fakty o alergii na potraviny

  • Nedajú sa predpokladať – To, že nejaké jedlo u vás raz spôsobilo alergickú reakciu neznamená automaticky, že to tak vždy aj bude. Reakcia závisí na tom, koľko z alergénu skonzumujete a aká vážna je vaša alergia. Reakcie tela na alergén sú často nepredvídateľné.

  • Intolerancia nie je alergia -Alergiu spôsobuje reakcia imunitného systému. Intolerancia znamená problémy so spracovaním a strávením alergénu.

  • Nemusia byť naveky – Deti niekedy môžu doslova „vyrásť“ z alergie. To sa týka hlavne mlieka, sóje a vajíčok. Z alergie na orechy alebo morské živočíchy ale žiaľ nevyrastú.

Patríte k ľuďom, ktorí majú alergiu na potraviny? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentári.

Buď informovaný aj na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DK, acaai.org, webmd.com, Foto: wikimedia.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Koho potrápi vysoký cholesterol najčastejšie a ako sa tomu vyhnúť?

Koho potrápi vysoký cholesterol najčastejšie a ako sa tomu vyhnúť?

VČERA - 20:15Zdravie

Ak patríte do jednej z týchto skupín, existuje vysoká pravdepodobnosť, že máte vysoké hladiny LDL cholesterolu. Prezradíme vám, ako jeho hladiny účinne a dlhodobo znížite.

Nálev z kyslých uhoriek nevylievajte! Takto ho ešte môžete využiť

Nálev z kyslých uhoriek nevylievajte! Takto ho ešte môžete využiť

VČERA - 19:16Zdravie

Ak máte vlastné zavárané kyslé uhorky, nálev by ste po ich konzumácii nemali vylievať. Dá sa totiž ešte využiť mnohými spôsobmi.

Kardamóm: 5 dôvodov, prečo by ste ho mali začleniť do každodennej stravy

Kardamóm: 5 dôvodov, prečo by ste ho mali začleniť do každodennej stravy

VČERA - 18:24Zdravie

Prinášame vám päť dôvodov, prečo by ste mali do svojho jedálnička začleniť toto korenie. Poradíme vám aj, do akých jedál sa najviac hodí.

Sladké drievko: Bylina, ktorá môže liečiť depresie aj zápchu

Sladké drievko: Bylina, ktorá môže liečiť depresie aj zápchu

VČERA - 13:03Zdravie

Zistite, na čo všetko sa dá použiť koreň sladkého drievka.

10 najlepších rastlín, ktoré priťahujú pozitívnu energiu

10 najlepších rastlín, ktoré priťahujú pozitívnu energiu

19:52 27.05.2016Zdravie

Rastliny sú dôležitým nástrojom vo Feng Shui a pracujú ako energetický filter, ktorý odstraňuje negatívnu a priťahuje pozitívnu energiu. Poradíme vám, ktorých 10 druhov by vo vašej domácnosti nemalo chýbať.

TV program