• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 18.12.2017Meniny má Sláva
Bratislava

Alergia na potraviny – najznámejšie i vzácne spúšťače

  • 20:05 19.11.2015
  • Bratislava
Alergia na potraviny – najznámejšie i vzácne spúšťače

Alergiami v súčasnosti trpí okolo 30% dospelých a 40% detí. Spúšťačom môžu byť rôzne alergény a často medzi ne patria aj potraviny. Viete, pri ktorých sa alergia najčastejšie prejaví?

Ako vzniká alergia na jedlo

Keď prvýkrát zjete alergén, vo väčšine prípadov sa nestane nič. Imunitný systém ho ale označí ako potenciálnu hrozbu a bude sa mať pred ďalším kontaktom s alergénom na pozore. Pri opätovnej konzumácii už telo zareaguje uvoľnením histamínu. Ten potom spôsobuje viditeľné príznaky alergie.

Čítajte: Alergia na kovy môže byť vážna. Ako jej zabrániť?

Symptómy

  • Svrbivé červené vyrážky na pokožke
  • Šteklivé pocity v ústach
  • Opuch tváre, pier, očí alebo jazyka
  • Kašeľ, zvracanie, triaška, kŕče
  • Problém s dýchaním, opuch v hrdle

Najčastejšie spúšťače

  • Arašidy

Patria medzi najčastejšie spúšťače alergie a prejavujú sa typickými príznakmi. Pomerne veľa potravín ich obsahuje, čítajte preto zloženie výrobkov.

  • Mliečne výrobky

Sú pomerne častým spúšťačom alergie i intolerancie. Veľa z detí ale z tejto alergie postupne vyrastie. Ak sa u vás objaví v dospelosti, zvyčajne sa jej už nezbavíte.

  • Mušle a morské plody

Môže sa prejaviť hlavne v dospelosti a už sa jej nezbavíte. Zvlášť v tomto prípade sa alergia zvykne prejaviť veľmi agresívne. Pri konzumácii morských plodov teda buďte opatrní.

  • Orechy

Na obale výrobkov musia byť uvedené, no často vás môžu prekvapiť v reštauráciách. Ak máte alergiu, informujte sa o tom čo obsahuje vaše jedlo.

  • Pšenica

Je možné byť alergický na pšenicu a súčasne tolerovať glutén.

  • Glutén – lepok

Tu môže vzniknúť dvojitá reakcia. Buď úplná intolerancia, čo je celiakia, alebo iba vyššia citlivosť na lepok, ktorý má síce organizmus problém spracovať, no nehrozí mu tým trvale poškodenie.

Čítajte: Celiakia: často skrytá, no nebezpečná choroba

Vzácne spúšťače

  • Vajíčka

Alergia sa prejaví hlavne u detí. Pozor teda nielen na vajíčka ale aj cestoviny, pečivo, majonézu a iné výrobky.

  • Ryby

Ak váš imunitný systém reaguje alergiou na jednu rybu, zbystrite pozornosť aj pri iných druhoch. Táto alergia je totiž často pri viacerých druhoch rýb a rybích výrobkov.

  • Sója

Pomerne veľa výrobkov ju obsahuje bez toho, aby sme o tom vedeli. Ak ste na ňu alergický, je lepšie čítať zloženie výrobku.

Čítajte: Alergia na zimu: Viete, ako sa brániť proti nepríjemným príznakom?

Fakty o alergii na potraviny

  • Nedajú sa predpokladať – To, že nejaké jedlo u vás raz spôsobilo alergickú reakciu neznamená automaticky, že to tak vždy aj bude. Reakcia závisí na tom, koľko z alergénu skonzumujete a aká vážna je vaša alergia. Reakcie tela na alergén sú často nepredvídateľné.

  • Intolerancia nie je alergia -Alergiu spôsobuje reakcia imunitného systému. Intolerancia znamená problémy so spracovaním a strávením alergénu.

  • Nemusia byť naveky – Deti niekedy môžu doslova „vyrásť“ z alergie. To sa týka hlavne mlieka, sóje a vajíčok. Z alergie na orechy alebo morské živočíchy ale žiaľ nevyrastú.

Patríte k ľuďom, ktorí majú alergiu na potraviny? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentári.

Buď informovaný aj na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DK, acaai.org, webmd.com, Foto: wikimedia.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vyhýbate sa cvičeniu, keď máte svoje dni? Robíte chybu!

Vyhýbate sa cvičeniu, keď máte svoje dni? Robíte chybu!

VČERA - 19:10Zdravie

Fitnesss trénerka uviedla 5 výhovoriek, na ktoré by väčšina žien mala zabudnúť. Namiesto nich vám cvičenie pomôže omnoho viac. Poradila, ako na to!

7 dobrých dôvodov, prečo zjesť aspoň jeden pomaranč denne

7 dobrých dôvodov, prečo zjesť aspoň jeden pomaranč denne

20:48 16.12.2017Zdravie

Pre vaše zdravie dokážu urobiť viac, než by ste čakali.

V zimnom období pozor na tlak!Takúto teplotu by ste doma mali mať, aby ste sa vyhli riziku

V zimnom období pozor na tlak!Takúto teplotu by ste doma mali mať, aby ste sa vyhli riziku

20:22 14.12.2017Zdravie

Nízke teploty sa môžu postarať o zvýšenie krvného tlaku, ktorý môže pri neliečení viesť až k infarktu. Odborníci poradia, akú teplotu by ste si mali nastaviť na termostate, aby ste predišli nežiadúcim výsledkom.

Deti, ktoré jedia zdravšie potraviny, sú šťastnejšie. Prečo je to tak?

Deti, ktoré jedia zdravšie potraviny, sú šťastnejšie. Prečo je to tak?

19:51 14.12.2017Zdravie

Výskum potvrdil viaceré blahodarné účinky konzumácie zdravej stravy u detí.

Máte problém s ranným vstávaním? 7 trikov, ktoré v zimných mesiacoch pomôžu najlepšie

Máte problém s ranným vstávaním? 7 trikov, ktoré v zimných mesiacoch pomôžu najlepšie

21:21 13.12.2017Zdravie

Odborníčky na spánok prezradili niekoľko účinných spôsobov, ako zvládnuť ranné vstávanie bez problémov.

TV program