• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 17.6.2024Meniny má Adolf
15°Bratislava

Austrálčanom, ktorí vycestujú do mesta Mósul hrozí väzenie

  • 16:27 02.03.2015
  • CANBERRA
Austrálčanom, ktorí vycestujú do mesta Mósul hrozí väzenie

Podľa vyhlásenia austrálskej ministerky zahraničných vecí Julie Bishopovej sa na Mósul a okolie vzťahuje ustanovenie trestného zákonníka, ktoré vytvorili s cieľom obmedziť verbovanie bojovníkov spomedzi Austrálčanov.

Iracké mesto Mósul obsadené bojovníkmi extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ) v pondelok Austrália vyhlásila za teroristickú oblasť, do ktorej majú občania zakázané vstupovať alebo v nej zotrvávať bez náležitého dôvodu.

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.

Podľa vyhlásenia austrálskej ministerky zahraničných vecí Julie Bishopovej sa na druhé najväčšie mesto Iraku a okolie vzťahuje ustanovenie trestného zákonníka, ktoré vytvorili v októbri s cieľom obmedziť verbovanie bojovníkov spomedzi Austrálčanov. Ešte v decembri sa stala prvou takouto zakázanou oblasťou sýrska provincia ar-Rakka známa ako hlavná bašta IŠ. Prípadné nerešpektovanie zákazu je kvalifikované ako trestný čin, za ktorý hrozí až 10-ročný pobyt vo väzení.

Podľa vyhlásenia Bishopovej na pôde parlamentu v Canberre pomôže rozšírenie o Mósul austrálskym orgánom "vyvodiť zodpovednosť voči tým, ktorí spáchali vážne teroristické zločiny, kam patrí spolčovanie sa s teroristickými organizáciami a boj po ich boku". Ministerka poukázala na situáciu v severoirackej metropole, kde sunnitskí extrémisti okrem iného verejne stínajú hlavy a ničia historické i náboženské objekty. Ako príklad uviedla "januárovú popravu 13 dospievajúcich chlapcov len za to, že sledovali futbalový zápas".

Odporúčame:

Irak chce znovu získať Tikrít, nasadil delá aj stíhačky

Zločiny Islamského štátu považuje OSN za genocídu

Francúzi na boj proti islamistom povolali lietadlovú loď

Obama chce vybombardovať Islamský štát, požiadal o povolenie

USA bombardujú Islamský štát, so Sýriou nespolupracujú

Austrálska vláda vo februári uviedla, že po boku teroristických skupín v Iraku a Sýrii bojuje alebo ich inak podporuje najmenej 90 Austrálčanov. Vyše 20 občanov Austrálie už v bojoch zahynulo, zatiaľ čo 30 bojovníkov sa do krajiny vrátilo. Úrady v Austrálii tiež evidujú najmenej 140 osôb aktívne podporujúcich extrémistické skupiny a vyše 90 občanom podozrivým z extrémizmu odobrala cestovné pasy, aby nemali možnosť odísť alebo sa vrátiť.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Kyjeve sa konal prvý pochod Pride od začiatku invázie

V Kyjeve sa konal prvý pochod Pride od začiatku invázie

VČERA - 19:05Zahraničné

Približne 500 ľudí sa zúčastnilo v nedeľu za prísnych bezpečnostných opatrení pochodu za práva homosexuálnych, bisexuálnych a transrodových ľudí v Kyjeve.

Zelenskyj: Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom mieri

Zelenskyj: Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom mieri

VČERA - 17:35Zahraničné

Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom a trvalom mieri, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na tlačovej konferencii vo Švajčiarsku, kde sa konal dvojdňový mierový summit o Ukrajine.

Hamšík na Majstrovstvách Európy pripúšťa senzáciu v podaní Slovenska

Hamšík na Majstrovstvách Európy pripúšťa senzáciu v podaní Slovenska

VČERA - 16:42Zahraničné

Nadšenie a odhodlanie slovenského tímu pred úvodným zápasom na ME v Nemecku dávajú zabudnúť na jeho postaveniu na turnaji aj v skupine.

Na Islande havaroval autobus s českými turistami

Na Islande havaroval autobus s českými turistami

VČERA - 16:38Zahraničné

Na severe Islandu havaroval v piatok autobus s českými turistami.