• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.5.2024Meniny má Servác
11°Bratislava

Zločiny Islamského štátu považuje OSN za genocídu

  • 12:09 24.02.2015
  • ŽENEVA
Zločiny Islamského štátu považuje OSN za genocídu

Zločiny, ktoré spáchala extrémistická skupina Islamský štát (IŠ) v Iraku, sa dajú považovať za genocídu. Vo svojej spoločnej správe to konštatuje misia OSN v Iraku a Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva, ktoré zverejnili podrobnosti zločinov IŠ v období od 11. septembra do 10. decembra minulého roku.

Správa spomína popravy a zabíjanie civilistov

Správa spomína popravy a zabíjanie civilistov, znásilňovanie, obchod s ľuďmi, rabovanie, násilné verbovanie detí a ničenie pamiatok. OSN zdokumentovala v sledovanom období najmenej 165 popráv, ktoré sa uskutočnili na základe rozhodnutí súdov IŠ. Terčom skupiny sú najmä etnické a náboženské skupiny v Iraku ako Turkméni, kresťania, jezídi, Kurdi či šiiti.

"Ide o zámernú politiku zameranú na zničenie, potlačenie a vyhnanie týchto komunít z oblastí, ktoré IŠ kontroluje," píše sa v správe, podľa ktorej tieto zločiny "v mnohých prípadoch napĺňajú definíciu vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a pravdepodobne aj genocídy".

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.

Správa podrobila kritike aj iracké bezpečnostné sily a skupiny, ktoré bojujú po boku vládnych síl. Tieto sa taktiež dopúšťajú cieleného zabíjania, únosov a ďalšieho zneužívania. Správa uvádza, že v roku 2014 bolo v Iraku zabitých najmenej 11 602 civilistov, ďalších 21 766 bolo zranených. OSN nedávno informovala, že najkrvavejší mesiac za posledné roky bol tento január, keď pri útokoch zahynulo 1375 ľudí a 2240 bolo zranených.

Islamský štát uniesol v Sýrii deväťdesiat kresťanov

Ozbrojenci z extrémistickej skupiny Islamský štát uniesli najmenej deväťdesiat kresťanov z dedín na severovýchode Sýrie. V utorok o tom informovala Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv. Povstalci podľa nej zaútočili v pondelok nadránom na dediny v okolí mesta Tal Tamr v provincii Hasaká, ktorej veľké časti majú v rukách Kurdi.

Odporúčame:

Francúzi na boj proti islamistom povolali lietadlovú loď

Austrália cíti ohrozenie, sprísňuje aj imigračné zákony

Stúpenci Islamského štátu ovládli univerzitu a úrady v Syrte


Ozbrojenci údajne odviedli zajatých mužov do hôr, ženy a deti držia v dedinách, kde sa ich už kurdské milície pokúsili neúspešne oslobodiť. Zatiaľ nie je isté, čo plánuje IŠ s rukojemníkmi robiť, no je možné, že ich bude chcieť vymeniť za svojich zajatých bojovníkov.

Provincia Hasaká a okolie Tal Tamr boli miestom prudkých bojov medzi IŠ a kurdskými milíciami. Oblasť pri hraniciach s Irakom je pre obe strany strategicky dôležitá.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž strieľal z balkóna na šiestom poschodí, polícia ho zadržala

Muž strieľal z balkóna na šiestom poschodí, polícia ho zadržala

DNES - 8:04Zahraničné

Špeciálne policajné jednotky muža zadržali v jeho byte.

Zelenskyj: Rusi ofenzívou v Charkovskej oblasti rozširujú frontovú líniu

Zelenskyj: Rusi ofenzívou v Charkovskej oblasti rozširujú frontovú líniu

DNES - 7:29Zahraničné

Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti rozširuje frontovú líniu na východe Ukrajiny. Uviedol to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý poukázal na prebiehajúce boje vo viacerých častiach krajiny.

Putin odvolal Šojgua z postu ministra obrany

Putin odvolal Šojgua z postu ministra obrany

DNES - 6:30Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin dekrétom odvolal Nikolaja Patruševa z funkcie tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie a na jeho miesto vymenoval Sergeja Šojgua, ktorý doteraz pôsobil ako minister obrany.

Nová prezidentka Severného Macedónska rozhnevala inauguračným prejavom Grécko

Nová prezidentka Severného Macedónska rozhnevala inauguračným prejavom Grécko

DNES - 6:28Zahraničné

Grécka veľvyslankyňa Sophia Philippiduová z ceremónie okamžite odišla.

Izrael otvoril nový hraničný priechod do Pásma Gazy

Izrael otvoril nový hraničný priechod do Pásma Gazy

DNES - 6:21Zahraničné

Izraelská armáda v nedeľu oznámila, že v koordinácii s USA otvorila nový hraničný priechod do pásma Gazy určený pre prísun humanitárnej pomoci.