• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
18°Bratislava

Dáda Patrasová dobyla detské srdcia

  • 6:24 27.04.2016
  • Praha/Bratislava
Dáda Patrasová dobyla detské srdcia

Česká herečka, speváčka a moderátorka sa v stredu 27. apríla dožíva 60 rokov. V uplynulých desaťročiach sa v Čechách stala ikonou detskej zábavy.

Česká herečka, speváčka a moderátorka Dagmar "Dáda" Patrasová sa v stredu 27. apríla dožíva 60 rokov.

V uplynulých desaťročiach sa v Čechách stala ikonou detskej zábavy. Jej albumy s detskými pesničkami trhali rekordy v predajnosti a s obdobným úspechom sa stretli aj Patrasovej televízne relácie pre najmenších divákov. Popularitu si získala rolou namyslenej a prefíkanej princeznej Xénie v kultovom seriáli Arabela (1979). Herecké nadanie predviedla napríklad aj v komédii Vrchní, prchni (1980) alebo v dráme Smrt stopařek (1979).

Dagmar Patrasová sa narodila 27. apríla 1956 v Prahe vo vtedajšom Československu. Svoj profesionálny umelecký život začínala ako študentka pražského Štátneho konzervatória. V treťom ročníku dostala stály angažmán od Jiřího Suchého do divadla Semafor, kde pôsobila 17 rokov. Začiatkom osemdesiatych rokov 20. storočia sa objavila ako speváčka v televíznej relácii Sejdeme se na výsluní, kde si zaspievala duet so špičkovým klarinetistom Felixom Slováčkom (ktorý sa v roku 1983 stal jej manželom). A práve toho napadlo, aby Dáda Patrasová nahrala album detských pesničiek. Prvý sa volal Pasu, pasu písničky a predalo sa ho vyše pol milióna kusov. Z herečky sa stala speváčka pesničiek pre deti a týmto smerom sa začala uberať celá jej ďalšia umelecká kariéra. Naspievala 20 sólových albumov, ktoré sa predajnosťou vždy stali zlatými alebo platinovými. Jej vianočné CD bolo v roku 1997 najpredávanejšie v celej Českej republike a nominované na prestížnu cenu Grammy.

V 80. rokoch 20. storočia bola Patrasová hviezdou seriálov Arabela (1979) a Návštěvníci (1983). Diváci ju mohli vidieť aj vo filmoch Trhák (1980), Lucie, postrach ulice (1984) alebo Pan Tau (1988). Potom hereckú kariéru vymenila za prácu s deťmi, bez ktorej si už život ani nevie predstaviť. Moderovala populárne Studio kamarád, na ktorom sa súčasne podieľala aj autorsky a ako prvá vymyslela cvičenie s deťmi. Detských divákov si získala aj v reláciách Kuřátka, Kouzelná školka, Pohádková neděle a Raníček s Dádou. Svoju mimoriadne úspešnú formu detskej zábavy Dáda Patrasová ponúka v médiách aj na vlastných autorských predstaveniach po celej republike. Je patrónkou Detského domova Dagmar v Brne a pravidelne sa zúčastňuje na charitatívnych koncertoch pre choré a postihnuté deti.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

​Prečo pivo chutí lepšie chladené? Tento dôvod vás prekvapí

DNES - 22:06Zaujímavosti

Nie je to len o osviežení počas horúcich dní. Pivo v skutočnosti lepšie chutí chladené najmä preto, ako sa alkohol správa pri rôznych teplotách.

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú

VČERA - 20:47Zaujímavosti

Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli

VČERA - 19:53Zaujímavosti

Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok

VČERA - 19:32Zaujímavosti

Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.