• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
18°Bratislava

Rakovina vaječníkov: Kozmetika, ktorá vás môže zabiť

  • 18:59 31.03.2016
  • Bratislava
Rakovina vaječníkov: Kozmetika, ktorá vás môže zabiť

Používanie detského púdra vás môže stáť život. Farmaceutické spoločnosti o tom vedia, no túto skutočnosť sa snažia utajiť.

V októbri 2015 62-ročná Jacqueline Fox z Birminghamu v štáte Alabama zomrela na rakovinu vaječníkov. Jacqueline Fox a takmer 1200 žien trpiacich na rakovinu vaječníkov podali skupinovú žalobu proti spoločnosti Johnson & Johnson. Tvrdili, že mastenec a ženské hygienické výrobky tejto spoločnosti boli príčinou vzniku rakoviny.

Vinníkom je aj detský púder

Po trojtýždňovej štúdii porota v St. Louis hlasovala v prospech Jacqueline Fox a spoločnosť bola uznaná vinnou zo zanedbania povinnosti varovať spotrebiteľov a snahy zakryť riziká jej produktov. Farmaceutická spoločnosť bola tiež uznaná vinnou z nedbanlivosti. Teraz je povinná rodine uhradiť 72 miliónov dolárov.

Čítajte: Prvé varovné príznaky rakoviny, ktoré nesmiete ignorovať

Jere Beasley právnik Jacqueline Fox uviedol, že verdikt pošle, "obrovský signál Johnson & Johnson a všetkým kozmetickým firmám. Sú v podstate samo-regulované a vedia, že im prejde takmer všetko."

Mastenec a riziko rakoviny vaječníkov

Už mnoho rokov žiadajú aktivisti výrobcov týchto produktov s obsahom mastenca, aby poskytovali varovania na výrobkoch pre genitálnu hygienu. Spojenie medzi mastencom a rakovinou vaječníkov je záme už niekoľko desiatok rokov.

Nedávna štúdia, ktorej spoluautorom je doktor Daniel Cramer, profesor na Harvard Medical School, zistila, že ženy, ktoré používali dámske hygienické produkty s mastencom, mali o 33 percent vyšší výskyt rakoviny vaječníkov.

Čítajte: Rakovina nie je len vo vašich génoch

Výskumní pracovníci v Británii analyzovali 13 nádorov vaječníkov pod mikroskopom. Zistili, že častice mastenca boli zakorenené v 10 nádoroch.

Ďalší súdny spor, ktorý spoločnosť prehrala

V októbri 2013 federálna porota v Sioux Falls vyhlásila spoločnosť Johnson & Johnson vinnou v súdnom konaní s Deane Berg. Johnson & Johnson zanedbala varovanie pred rizikom rakoviny vaječníkov z použitia svojich mastencových produktov, ale žalobkyni Deane Berg neudelili žiadne odškodné.

Johnson & Johnson tvrdí, že neexistuje žiadny presvedčivý dôkaz, že mastenec je príčinou rakoviny vaječníkov. Tvrdí, že keďže neexistuje žiadna príčinná súvislosť, nie je dôvod, aby poskytla všetky varovania pred rizikami.

Avšak, porotcom v prípade Jacqueline Fox bol ukázaný list z roku 1997, v ktorom konzultant pre firmu Johnson & Johnson napadol vyhlásenie, že nie je žiadny štatistický vzťah medzi použitím mastenca a rakovinou vaječníkov. "Každý, kto popiera hrozbu mastencového priemyslu bude verejnosťou vnímaný ako cigaretový priemysel: tvárou v tvár popiera očividné dôkazy o opaku."

Mastenec je jedným z najjemnejších svetových minerálov. Má celý rad priemyselných a komerčných využití. Mastenec sa používa pri výrobe papiera, striech, keramiky, náterových hmôt a gumy. Mastenec sa dokonca používa na vyplnenie kapsúl a tabletiek, kozmetiky a potravinárskych prídavných látok.

Čítajte: Rakovina krčka maternice: Nepodceňte týchto 10 signálov!

Rakovina vaječníkov spôsobuje viac úmrtí ako akákoľvek iná rakovina ženského pohlavného ústrojenstva. Ale keď sa rakovina vaječníkov nájde v raných etapách, liečba funguje najlepšie. Rakovina vaječníkov často spôsobuje príznaky a symptómy, a preto je dôležité venovať pozornosť svojmu telu a vedieť, čo je preň normálne.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, fairwarning.org, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

VČERA - 19:33Zdravie

Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

20:07 16.05.2024Zdravie

Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

7:52 16.05.2024Zdravie

Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

21:23 13.05.2024Zdravie

Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

20:35 13.05.2024Zdravie

Vypadávanie vlasov je prirodzené a bežné, no ak vám vlasy vypadávajú vo väčších množstvách ako obvykle, chybu podľa expertov treba hľadať vnútri tela.