• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
15°Bratislava

Prinášame prehľad neonacistických a extrémistických hnutí na území SR

  • 9:14 12.03.2016
  • Bratislava
Prinášame prehľad neonacistických a extrémistických hnutí na území SR

V NR SR obsadí 14 kresiel extrémistická politická strana Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko. V súvislosti s ĽSNS je často skloňovaný pojem neonacizmus, ktorý patrí medzi diskriminačné ideológie.

Volebný úspech extrémistickej politickej strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu, ktorá v novozvolenej Národnej rade SR obsadí 14 poslaneckých kresiel, vyvolal znepokojenie a rozporuplné reakcie nielen na území Slovenska, ale aj v zahraničí. V súvislosti s ĽSNS je často skloňovaný pojem neonacizmus, ktorý patrí medzi diskriminačné ideológie.

Prehľad neonacistických zoskupení a strán pôsobiacich na území dnešného Slovenska:

Do strednej Európy sa hnutie skinheads začalo šíriť koncom 80. rokov 20. storočia a veľký rozmach zažilo po roku 1989. Vo vtedajšom Československu mala značný vplyv hudobná skupina Orlík, ktorá spopularizovala kult skinheads medzi mládežou. Na Slovensku, paradoxne, ako prvé začali s rasizmom koketovať punkové skupiny. Známe zoskupenie Zóna A svojou skladbou Cigánsky problém vraj mohla podnietiť niekoľko pochodov proti rómskemu obyvateľstvu, najmä na území hlavného mesta.

Počas éry českých skupín Oceán a neskôr Shalom, ktoré otvorene sympatizovali s judaizmom a koncertovali a nahrávali aj v Bratislave, sa začala aktivizovať malá skupina neonacistov. Mladí skinheadi chodili provokovať na koncerty oboch skupín a smerovali svoje útoky voči ich priaznivcom. Útoky voči rómskemu obyvateľstvu a zahraničným študentom sa stávali čoraz častejšími. Vznikom samostatnej Slovenskej republiky (SR) v roku 1993 síce opadli národnostné vášne voči Čechom, Václavovi Havlovi a pragocentrizmu, ale tradíciou sa stali pochody k hrobu bývalého prezidenta Jozefa Tisa na Martinskom cintoríne v Bratislave a zoskupovanie sa pri príležitosti osláv 14. marca (vznik Slovenského štátu, neskôr Slovenskej republiky v roku 1939) v Bratislave alebo v iných mestách. Tieto pochody na počesť Slovenského štátu sa však začali výraznejšie organizovať už pred rokom 1993, najmä v rokoch 1990 - 1991.

Začali vznikať prvé skinziny – časopisy, v ktorých si skinheadi vymieňali názory a šírili rasistickú a neonacistickú propagandu. Tieto zoskupenia sa od začiatku orientovali na odkaz a ideológiu spojenú s fašistickým Slovenským štátom v období druhej svetovej vojny. Oslavovanie Alexandra Macha (minister vnútra vojnovej Slovenskej republiky) či Jozefa Tisa bolo jedným z najpríznačnejších sprievodných javov slovenských ultrapravicových skinheadov. Kontaktmi na zahraničie vzniklo Národno-socialistické hnutie Európy, ktoré vo svojich stanovách prezentovalo aj myšlienku "oficiálneho zákazu degenerovania árijskej rasy".

Sformoval sa Klan Slovenských Rytierov (KSR), ktorý sa prihlásil k rasistickému odkazu myšlienok amerického Ku-klux-klanu a bol plánovaný ako slovenská pobočka tohto hnutia. Podľa vydaného manifestu malo byť členstvo dokladované členským preukazom, pri svojich akciách nesmeli "jednotky" požívať alkoholické nápoje, zakázané bolo poskytovanie rozhovorov predstaviteľom médií a tiež spolčovania sa so "Židmi a tými, čo nemajú biely pôvod". Členovia KSR mali zvážiť možnosť pôsobenia vo verejných inštitúciách a trénovať bojové umenia a používanie zbraní.

Strediskom pôsobenia Slovenského národného frontu (SNF) bola Trnava. Spočiatku sa orientoval len na vydávanie protimaďarských nálepiek, plagátov a tlačovín, neskôr dokonca vydával svoj vlastný program, v ktorom sa priklonil k extrémne nebezpečnému slovanskému nacionalizmu. Okrem iného presadzoval prijatie antikomunistických a neboľševizačných zákonov, trestu smrti a zákona na potieranie homosexuality. Žiadosť o registráciu SNF Ministerstvo vnútra (MV) SR zamietlo. Očakávaná podpora zo strany skinheadov však časom opadla. Následkom vnútorných rozporov sa SNF roztrieštil na Ľudovú stranu s čisto politickými ambíciami a skôr spoločensky orientovanú Slovenskú pospolitosť. Obidve organizácie boli oficiálne zaregistrované na MV SR, Ľudová strana ako politická strana a Slovenská pospolitosť ako občianske združenie.

Ďalšie nacionalistické rasistické hnutie - Slovenský Úsvit malo s hnutím skinheads veľa spoločných znakov, bolo však menej radikálne. Podľa vlastných stanov bojovali proti Rómom, ktorí podľa nich nezveľaďujú vlasť a nič nerobia. Hnutie vzniklo v novembri 1995 v Banskej Štiavnici. Vydávalo časopis Na stráž (pozdrav príslušníkov Hlinkovej gardy a čelných funkcionárov slovenského vojnového štátu). Menšia skupina národných socialistov hlásiacich sa k odkazu Slovenského štátu (Slovenskej republiky) z vojnových rokov 1939 - 1945 s názvom Slovenská národná liga vznikla v roku 1995 s cieľom vstúpiť na politickú scénu. To sa jej však nepodarilo a začala sa venovať vydávaniu periodík, dovozu a distribúcii CD a MC nosičov s rasisticky orientovanými skupinami. Slovenská vlastenecká organizácia – Garda vznikla v máji 1995 v Bratislave. Za ideologický vzor si vzali predstaviteľov slovenského vojnového štátu. Po ich boku sa tiež vytvorilo mládežnícke združenie Hlinkova mládež s cieľom vychovávať a vzdelávať mládež v národno-socialistickom duchu.

Od roku 1995 na slovenskej extrémistickej scéne začali dominovať pobočky zahraničných neonacistických organizácií ako Slovakia Hammer Skins a Blood & Honour Division Slovakia. Importovali sem národno-socialistickú ideológiu, ktorá priamo nadväzuje na odkaz slovenského vojnového štátu z rokov 1939 - 1945. Aj keď prevažná väčšina príslušníkov skinheadskej subkultúry patrí na Slovensku k priaznivcom fašistických, rasistických a neonacistických ideológií, objavujú sa aj tzv. nerasistickí skinheadi, ktorí sa hlásia k pôvodným koreňom hnutia bez ideologických vplyvov.

Až do roku 2001 sa štruktúry neonacistických skupín vyvíjali pomerne nerušene a ich aktivita i počet narastali. Organizovali koncerty, zrazy, zhromaždenia a demonštrácie, pribúdal i počet obetí ich útokov. V roku 2001 sa postoj polície a štátu ako takého voči týmto skupinám začal pomaly meniť. Reakciou na túto zmenu prístupu zo strany polície bolo na jednej strane zvýšenie konšpirácie a dôkladnejšie utajenie akcií a potom snaha o prechod od ilegálnych aktivít k legálnym s cieľom vstúpiť do politiky.

V roku 2005 sa stala mediálne známou najmä ultranacionalistická politická strana Slovenská pospolitosť (SP). Členovia pôvodného združenia SP zaregistrovali v januári 2005 stranu Slovenská pospolitosť – Národná strana (SP-NS), ktorú však 1. marca 2006 rozpustil Najvyšší súd (NS) SR. Politická činnosť strany bola v rozpore s Ústavou SR. SP-NS totiž vo svojom ľudovom programe podmieňovala účasť občanov na voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) registráciou v jednom zo stavov. Podľa senátu NS sa tým porušil ústavný princíp priamej, slobodnej a všeobecnej možnosti voliť a byť volený. "Vodcom" Slovenskej pospolitosti bol Marian Kotleba, ktorý túto funkciu zastával do roku 2007.

V súčasnosti je Marian Kotleba predsedom politickej strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko, ktorá bola na Ministerstve vnútra SR zaregistrovaná 20. októbra 2000. V parlamentných voľbách 5. marca 2016 sa ĽSNS s počtom hlasov 8,04 percenta voličov dostala do slovenského parlamentu a získala v ňom 14 kresiel.

Približne 5000 ľudí sa dňa 7. marca 2016 zišlo na tichom pochode centrom Bratislavy. Protest s názvom Antifašistická mobilizácia – Nikdy neprejdete! bol reakciou na volebný úspech extrémistickej ĽSNS. Aktivisti, ktorí sa pochodu zúčastnili, doručili list generálnemu prokurátorovi SR Jaromírovi Čižnárovi. Žiadali ho, aby využil svoju právomoc a podal podnet na rozpustenie strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko na Najvyšší súd SR.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zrážka kamióna s osobným autom skončila tragicky

Zrážka kamióna s osobným autom skončila tragicky

DNES - 5:10Domáce

Pri dopravnej nehode pri Vranove nad Topľou prišiel o život jeden človek.

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

VČERA - 17:51Domáce

Premávku vlakov prerušili, na miesto nehody smeruje vrtuľník.

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

VČERA - 17:33Domáce

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

VČERA - 16:17Domáce

Pre nehodu celkom uzavreli cestu, polícia hľadá svedkov.