• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
24°Bratislava

Odborári sa na návrate sestier v Prešove nedohodli

  • 18:12 08.02.2016
  • PREŠOV
Odborári sa na návrate sestier v Prešove nedohodli

Nemocnica ponúka 187 voľných miest, 302 zdravotných sestier však deklaruje, že sa vrátia iba spoločne.

Dnešné rokovanie vedenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove s predstaviteľmi odborového združenia, zastupujúceho 302 sestier, ktoré odišli z nemocnice, sa skončilo neúspechom a obe strany nedospeli k žiadnej dohode.

Po zhruba hodinovom rokovaní odchádzali štyria zástupcovia odborov z rokovania sklamaní. Vedenie nemocnice im ponúklo 187 voľných pracovných miest s podmienkami podľa kolektívnej zmluvy. Ako však uviedla podpredsedníčka odborov v prešovskej nemocnici Gabriela Nováková, odborári nedostali odpoveď na otázku, za akých presných podmienok by mali byť sestry späť prijaté. "Preto sme aj povedali, že nesúhlasíme, aby prichádzali sestry samostatne, pretože by mohli byť oklamané. Máme dve sestry, ktoré sa vrátili a boli prijaté za neštandardných podmienok," uviedla Nováková.

Odporúčame:

Väčšina Slovákov viní za zlý stav zdravotníctva všetky vlády

Sestry sa chcú vrátiť do nemocníc, toto je ich podmienka

Najlepší program v zdravotníctve má podľa HPI Most-Híd a SaS

Odbory žiadajú premiéra Fica, aby prijal zdravotné sestry

Sestry môžu s nemocnicami rokovať o individuálnych zmluvách

Fico odmietol kompromisný návrh sestier, prijali jeho ponuku

Opozícia chce prebrať kauzy, má podpisy na zvolanie schôdze


Nemocnica bude postupovať štandardne

To vedenie nemocnice popiera. Tvrdí, že dve sestry, ktoré sa vrátili ešte minulý týždeň, dostali rovnaké podmienky, aké mali pred odchodom. Aj ostatným ponúkajú štandardné podmienky odmeňovania a vrátili by sa za rovnakých podmienok, ako mali pred svojím odchodom. Nevedia však zabezpečiť prijatie všetkých sestier.

"Zamestnávateľ neplánuje zvýhodnením malej skupiny zamestnancov diskriminovať väčšinu svojich zamestnancov. Pri prijímaní nových zamestnancov bude nemocnica postupovať štandardne ako doteraz a bude dodržiavať dlhodobo zaužívané pravidlá," uviedla hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková. Nemocnica doteraz prijala 110 nových sestier, ktoré majú podpísané zmluvy na dobu minimálne jedného roka s trojmesačnou výpovednou lehotou.

Premiéra vyzvali na stretnutie

Sestry aj naďalej deklarujú, že sa vrátia iba spoločne, nie jednotlivo. "Verejný prísľub premiéra hovoril o tom, že sa máme vrátiť všetci. Pán riaditeľ povedal, že vytrhávame veci z kontextu. Myslím si, že verejný prísľub by mal platiť a pán premiér sa má zamyslieť nad tým, čo rozpráva a mal by to aj splniť. Tým pádom by mal dať pokyn riaditeľom nemocníc a mal by si za tým stáť," uviedla Nováková. Hovorkyňa nemocnice reagovala, že v tejto súvislosti nemocnicu Úrad vlády SR nekontaktoval. "Sestry podali výpovede individuálne, aj v tejto chvíli pri prijímaní nových zamestnancov ich budeme posudzovať ako individuality. Čiže je nutné, aby každá záujemkyňa o pracovnú pozíciu sestra dala žiadosť o prijatie do zamestnania," dodala Cenková. Nemocnica deklarovala, že aj v súčasnosti vie poskytovať nevyhnutnú a akútnu zdravotnú starostlivosť pre každého pacienta a robí aj veľkú časť plánovaných operačných zákrokov.

Zástupcovia odborov zároveň vyzvali premiéra Roberta Fica na stretnutie, ktorému sa podľa nich doteraz vyhýba. Odborárky chcú situáciu otvoriť aj na utorňajšom stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. "Veríme, že vytvorí platformu na riešenie vážnej situácie, do ktorej sa dostali niektoré slovenské nemocnice, " uviedla Nováková a pripomenula, že podstatná pre nich ostáva najmä celková zmena, ktorú zdravotníctvo potrebuje.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

DNES - 18:08Domáce

Ministerka zdravotníctva hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího a Oskara Dvořáka.

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

DNES - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

Muž pred pohostinstvom viackrát bodol iného muža, hrozí mu 10 rokov za mrežami

DNES - 13:16Domáce

41-ročného útočníka obvinili zo zločinu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu.