• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
25°Bratislava

Fico odmietol kompromisný návrh sestier, prijali jeho ponuku

  • 17:56 05.02.2016
  • BRATISLAVA
Fico odmietol kompromisný návrh sestier, prijali jeho ponuku

Robert Fico vyzval sestry, ktoré podali výpoveď, aby sa vrátili do nemocníc. Zamestnávatelia by im mali preplatiť aj tie dni, keď neboli zamestnané.

Predseda vlády Robert Fico v piatok odmietol kompromisný návrh, ktorý pripravili zdravotné sestry. Ako vyhlásil na piatkovom brífingu, z návrhu má dojem, že sestrám nejde o dohodu.

Premiér zároveň vyzval sestry, ktoré podali výpovede, aby sa vrátili do nemocníc. Ich zamestnávatelia by im podľa neho mali preplatiť aj tie dni, keď už zamestnané neboli. "Jednoducho, ako keby sa nič nestalo. Keby nastúpili do zamestnania, tak budú pokračovať ďalej v práci," povedal predseda vlády.

Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ) v piatok poobede informovalo, že 28 zdravotných sestier žilinskej nemocnice zareagovalo na výzvu premiéra, ministra zdravotníctva ako aj riaditeľa nemocnice a rozhodli sa nastúpiť naspäť do zamestnania. "Osobne si prevzali nové platové dekréty a nastupujú späť do zamestnania. Minister zdravotníctva si veľmi váži toto ich rozhodnutie vrátiť sa k pacientom," uviedol hovorca MZ Peter Bubla.

Premiér opäť pripomenul, že jeho vláda vyčlenila na zvýšenie platov zdravotníckych pracovníkov 50 mil. eur a zvýšenie by sestry mali mať na svojich platových dekrétoch. "Chcem zagarantovať, ako tu stojím, že tých 55 miliónov eur sú reálne peniaze. Rovnako chcem zagarantovať, že to, čo budú mať napísané na platovom dekréte, platí. Predsa platový dekrét má svoju vážnosť," upozornil Fico.

Odporúčame:

Výpovede sestier sú opodstatnené, myslí si polovica Slovákov

Vláda neriešila problémy v školstve, myslí si polovica ľudí

Premiér Fico odmietol kompromisný návrh sestier

Ďalší škandál: VšZP platí masérovi ročný plat 250 sestier

Masér Kostka má denný zisk 5000 eur, tvrdí Beblavý

Fico sa od kliniky Kostka dištancuje, špeciálny kód odobrali


Požiadavky z memoranda boli podľa neho nezrealizovateľné. "Kompromis pre odborárky znamená ďalšie a ďalšie zvyšovanie platov a ďalších výhod, parkovacie karty, dokonca chcú do personálnej politiky vstupovať. Dobre, že nechcú zákony prijímať, veď sú nejaké pravidlá. Ja by som bol veľmi rád, keby tlak, ktorý vytvárajú odborárky, aby tento tlak zdravotné sestry zvládli a vrátili sa do zamestnania," doplnil Fico.

Ministerstvo zdravotníctva, ako aj školstva, sú rezorty, ktoré podľa predsedu vlády tlačia pred sebou dlhoročné problémy. "Čo si osobne vážim na ministrovi je, že už dáva do toho aj ľudský príbeh. Jednoducho chodí do nemocníc, komunikuje, rokuje, hľadá riešenia, preto by som v žiadnom prípade nespochybňoval, ani ho neznervózňoval žiadnymi hodnoteniami," reagoval premiér na postup ministra Viliama Čisláka v súčasnej situácii.

S návrhom nesúhlasili ani nemocnice

Kompromisný návrh v danej podobe považovala za nerealizovateľný po finančnej alebo právnej stránke aj Asociácia nemocníc Slovenska (ANS). Ako uviedol riaditeľ kancelárie ANS Miroslav Valaštík, asociácia považuje návrh dohody za neakceptovateľný a nesúhlasí s ním.

"V prípade, ak dôjde k podpísaniu memoranda medzi ministerstvom zdravotníctva, Odborovým združením sestier a pôrodných asistentiek a Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek, ktoré následne nebude finančne kryté zo strany štátneho rozpočtu, nevidíme možnosť jeho realizovania členmi ANS a zvážime podanie na preskúmanie zákonnosti memoranda Ústavným súdom SR," upozornil Valaštík.

Návrh sestier sa netýkal iba platov

Kompromisný návrh vychádzal z požiadaviek sestier a pôrodných asistentiek zadefinovaných v Deklarácii o pripravenosti k ukončeniu pracovného pomeru. Tú adresovali zástupcovia stavovských a odborových organizácií v zdravotníctve predsedovi vlády Robertovi Ficovi v auguste minulého roku. Pre nesplnenie požiadaviek z deklarácie sa rozhodli sestry a pôrodné asistentky podať výpovede.

Sestry a pôrodné asistentky žiadali, aby sa do novely o odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov zakomponovalo aj zvyšovanie platov za každé tri roky praxe. "Z pôvodnej požiadavky by sme vedeli upustiť v prípade, ak by došlo k zvýšeniu koeficientu pre výpočet základnej zložky mzdy sestier a pôrodných asistentiek," ozrejmila prezidentka komory sestier Iveta Lazorová.

Návrh obsiahnutý v Memorande s Vládou SR sa týka nielen samotných miezd sestier, ktoré by mali byť upravené s účinnosťou od 1. marca tohto roka, ale aj úpravy pomerov v zdravotníctve. "Požadujeme optimalizáciu počtu personálu v zdravotníckych zariadeniach, zavedenie kontrolného mechanizmu na dodržiavanie počtu personálu, zmenu systému financovania zdravotníckych zariadení," priblížila Lazorová. Podľa nej platby musia kopírovať reálne náklady, efektívne a transparentné fungovanie zdravotníckych zariadení.

Sestry sa vrátia naspäť

Sestry a pôrodné asistentky prijali návrh Roberta Fica, aby sa všetky sestry vo výpovediach vrátili naspäť na svoje pôvodné pracovné miesta. Informovali o tom v piatok na brífingu predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká a prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Iveta Lazorová.

"Zároveň ale žiadame, aby pán premiér autoritou svojho úradu písomne garantoval všetkým sestrám a pôrodným asistentkám, ktoré k 5. februáru 2016 zostali vo výpovediach, pracovnú zmluvu na dobu neurčitú s uvedením miesta pracoviska na pôvodnom oddelení, kde sestra pracovala a presným uvedením koeficientu mzdy vo výške od 0,96- až 1,16-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve podľa vzdelania sestier s tým, že ostatné ustanovenia a mzdové náležitosti ostanú zachované," povedala Kavecká novinárom.

Jednou zo zásadných požiadaviek, o ktorej chcú sestry rokovať, je dodržiavanie personálnych normatívov vo všetkých nemocniciach. "Iba tak sa dokáže zabezpečiť adekvátna starostlivosť pre pacientov. Pacient je pre nás na prvom mieste," poznamenala Kavecká.

Sestry zároveň vyzvali premiéra, vzhľadom na situáciu v nemocniciach v Prešove, Žiline, Trnave, Trenčíne, Martine, Trstenej , Dolnom Kubíne, Čadci, Bojniciach a Košiciach, aby sa začali rokovania o konkrétnych podmienkach návratu. "Sestry sú pripravené na rokovania aj počas víkendu," dodala Kavecká.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

DNES - 18:02Domáce

Mladé dievča po niekoľkých dňoch boj o život prehralo.

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

DNES - 15:39Domáce

Miestni videli popoludní medveďa, upozornila polícia.

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

DNES - 15:32Domáce

Čaputová naznačila, čomu sa plánuje v budúcnosti venovať.

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

DNES - 14:32Domáce

Čaputová prezradila, čo chce ešte stihnúť na sklonku svojho mandátu.

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

DNES - 13:12Domáce

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin by sa nemal stať členom Súdnej rady SR.