• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
23°Bratislava

Chcete byť šťastní a úspešní? Vedci radia týchto sedem vecí

  • 18:15 28.01.2016
  • Bratislava
Chcete byť šťastní a úspešní? Vedci radia týchto sedem vecí

Pracujete tvrdo a ťaháte nadčasy? Podľa vedy toto nie je vhodná taktika na úspech. Kľúčom je skĺbiť prácu a šťastie. Tu je niekoľko tipov, ako na to.

Väčšina z nás ťažko pracuje a pritom sa nám to naspäť nevypláca, či už finančným ohodnotením alebo kariérnym rastom. Napriek tomu máme stále zakorenenú predstavu, že práve takýto model nám prinesie želaný úspech a spolu s tým aj šťastie.

Čítajte: Pracovný pohovor – najčastejšie chyby a ako sa im vyhnúť

Viacero štúdií a výskumov ale naznačuje, že najskôr musíme dosiahnuť vnútorné šťastie, aby sa k nemu neskôr pridal úspech. Ako sa takéto niečo dá spojiť s prácou? Podľa Stanford University's Center for Compassion and Altruism Research and Education by ste sa mali držať týchto zásad, aby ste dosiahli šťastie i úspech súčasne.

  • Naučte sa sústrediť na moment

Najmä v práci, kde riešite viacero úloh, je kľúčovým pravidlom sústrediť sa v danom momente naplno len na jednu z nich. To platí aj o rozhovore či kreatívnej myšlienke. Dotiahnite jednu do konca a nestrachujte sa vopred o ďalšie úlohy, ktoré musíte ešte splniť. Znižujete si tak produktivitu a koncentráciu. Tým pádom si podvedome predlžujete čas, ktorý by ste touto úlohou strávili.

  • Z neúspechov sa poučte

Nič nás tak nedokáže znechutiť, ako neúspech, ktorý prichádza po veľkej drine. No na ceste za šťastím a úspechom jednoducho s touto možnosťou musíte počítať. Prijmite tento fakt a naučte sa so sklamaním a neúspechom pracovať. Jednou z možností je poučiť sa z neho a brať ho ako „odrazový mostík“ pre ďalší, úspešnejší projekt.

  • Rozdeľujte energiu

Naučte sa žiť tak, aby ste stres ovládali vy, nie on vás. Pracujte na tom, aby ste boli schopní si v krízových okamihoch udržať chladnú hlavu a sústrediť sa na riešenie. Tým, že zablokujete stres, ostane vám dostatok mentálnej energie na riešenie tejto situácie.

  • Občas nerobte nič

Každý potrebuje občas absolútne a kompletne vypnúť. To znamená, že by ste si aspoň raz týždenne mali nájsť čas na seba a svoje koníčky. Vzdiaľte sa úplne od práce, vypnite mobily a inú elektroniku a venujte sa tomu, čo vás teší a napĺňa v iných smeroch. Uvidíte, že takéto prestávky vám môžu pomôcť vidieť prácu z inej perspektívy. Tieto absolútne prestávky potrebujú aj ľudia, ktorí riešia kreatívne alebo logicky náročné úlohy.

  • Buďte voči sebe zhovievaví

Zdravá miera sebareflexie je pre osobný rast veľmi potrebná. No veľa ľudí má tendenciu sa po neúspechu ešte dlho ničiť výčitkami a podceňovaním svojich schopností. Nerobte to. Naučte sa odpúšťať sami sebe a posunúť sa ďalej.

  • Prekročte komfortnú zónu

Veľa z nás rado upadne do stereotypu, ktorý je bezpečný. Začneme si myslieť, že sme dobrí iba v tom, čo už roky ovládame. No nie je to tak, náš mozog je prispôsobený tomu, aby sme sa učili nové veci. Učte sa nové veci, nájdite si nové záľuby, vyskúšajte niečo nečakané. Môžete tak získať užitočné schopnosti, ktoré vás posunú vpred profesijne, ale hlavne osobnostne.

  • Nesústreďte sa iba na seba

Popri honbe za úspechom v živote často zabúdame na naše okolie. Snažte sa udržať si sociálne väzby, milujúcu rodinu, pekné priateľstvá a dobré kolegiálne vzťahy. Títo ľudia vás totiž budú najviac podporovať, dodávať vám energiu a aj nápady, či pomocnú ruku.

Ako vyzerá vaša metóda dosahovania úspechu?

Zdroj: Info.sk, DK, inc.com, lifehack.org. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na Bojnickom zámku pokračuje príbeh o láske, zrade a pomste

Na Bojnickom zámku pokračuje príbeh o láske, zrade a pomste

DNES - 13:04Zaujímavosti

Na Bojnickom zámku od soboty pokračujú v rozprávaní príbehu o láske, zrade a pomste pod názvom Spiritus Mortis.

Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

DNES - 7:06Zaujímavosti

K vrcholom monumentálnej pamätníkovej tvorby na Slovensku patrí Mohyla M. R. Štefánika na Bradle.

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

VČERA - 16:09Zaujímavosti

Vedci u orangutana v divočine pozorovali použitie bylín na liečbu rany na tvári.

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

22:11 02.05.2024Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

21:01 01.05.2024Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.