• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
15°Bratislava

Bolia vás uši? Tieto domáce recepty prinesú úľavu

  • 19:29 20.01.2016
  • Bratislava
Bolia vás uši? Tieto domáce recepty prinesú úľavu

Malé deti, ale aj dospelých často potrápi bolesť uší. Prečítajte si, čo ju môže spôsobovať, kedy je vhodné použiť domáce recepty a aké zaberajú najlepšie.

Bolesti uší patria k tým najotravnejším druhom a vedia byť mimoriadne nepríjemné. Často za nimi stoja infekcie alebo zadržiavanie tekutiny v strednom uchu. Sprevádzajú ale aj bežné ochorenia, ako napríklad nádchu, prechladnutie a niekedy chrípku. Bolesť môže spôsobiť aj nahromadený ušný maz, zablokované nosné dutiny, zápal, prievan alebo vnútorné mechanické poškodenie ucha.

S každou bolesťou, ktorá trvá viac než tri dni, by ste mali ísť k lekárovi. U detí ale toľko nečakajte – ak ich bolia ušká, je vhodné vyhľadať lekára ešte v prvý deň. Ten stanoví presnú diagnózu a navrhne liečbu.

Čítajte: Dostali ste prievan? Poradíme vám, čo na túto bolesť zaberá

Bolesť uší sa neoplatí podceniť, pretože ak ide o zápal, môže sa ďalej rozvíjať a sluch vážne, trvalo poškodiť. Pokyny lekára preto dodržiavajte a liečbu absolvujte. Doplniť ju môžete aj týmito domácimi receptami:

  • Teplé obklady

Najlepšia prvá pomoc, ktorú môžete vyskúšať podať aj malým deťom. Nahrejte uterák alebo kus látky a priložte ho vyššie na líce, aby teplo pôsobilo na zvukovod. Táto metóda je účinná, ak je bolesť ucha spôsobená prievanom alebo je spojená s bolesťou zuba. Pozor ale, aby ste si nepodráždili pokožku.

  • Olivový olej

Kvalitný olivový olej vám môže veľmi pomôcť, ak vás bolia uši a netušíte, čo môže byť príčina. Nakvapkajte si tri kvapky teplého (nie horúceho!) oleja do boľavého ucha alebo uší a nechajte niekoľko minút pôsobiť. Následne olej z ucha vylejte, napríklad do vreckovky.

Čítajte: Náhle zhoršenie sluchu –aké sú príčiny?

  • Cesnak a cibuľa

Pomôžu vám uvoľniť bolesť v ušiach, ak ju spôsobuje infekcia. Z čerstvého cesnaku alebo cibule vytlačte niekoľko kvapiek šťavy a nakvapkajte ich do uší. Nechajte pôsobiť a následne hlavu vyrovnajte. Zvyšky šťavy zachyťte do vreckovky.

  • Jablčný ocot

Má silné antibiotické a protizápalové účinky a môže vám pomôcť pri začínajúcom zápale alebo infekcii v uchu. Ľahnite si na bok, boľavým uchom nahor a nakvapkajte si do ucha tri až päť kvapiek kvalitného jablčného octu. Nechajte pôsobiť aspoň päť minút a potom ho z ucha vylejte do vreckovky.

  • Peroxid vodíka

Ak vás bolí ucho z dôvodu nahromadeného ušného mazu, rozpustiť vám ho pomôže klasický 3% peroxid vodíka. Jednoducho nakvapkajte pár kvapiek (odporúča sa tri) do boľavého ucha a nechajte pôsobiť aspoň päť minút. Pri aplikácii je vhodné ležať na boku, aby tekutina nevytiekla z ucha von. Potom môžete nakvapkať rovnaké množstvo kvalitného olivového oleja, opäť nechať pôsobiť niekoľko minút a nakoniec vyrovnať hlavu. Tekutiny aj s rozpusteným ušným mazom zachyťte do vreckovky.

Čítajte: Peroxid vodíka: 9 úžasných dôvodov, prečo by mal byť v každej domácnosti

  • Naparte sa

Na bolesti uší sa môžu podieľať aj nádcha, prechladnutie, chrípka, či iná infekcia horných dýchacích ciest. Odblokovať upchaté dutiny a zbaviť sa vírusov vám pomôže aj naparovanie počas choroby. Do hrnca s vriacou vodou môžete pridať bylinky (napríklad mätu) alebo aromatické oleje (napríklad eukalyptový). Nadkloňte sa nad hrniec a pomaly vdychujte výpary. Pre viditeľné výsledky by ste sa mali naparovať každý večer počas choroby či po dobu upchatia dutín.

Domácimi receptami sa môžete pokúsiť liečiť začínajúcu bolesť v uchu u dospelých ľudí. No ak nezaberá, prípadne sa bolesť stupňuje, navštívte lekára. U malých detí ale odporúčame vyhľadať lekársku pomoc čo najskôr a liečbu dopĺňať domácimi receptami až po súhlase lekára.

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, commonsensehome.com. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

VČERA - 21:51Zdravie

Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

9:30 04.05.2024Zdravie

Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

7:20 03.05.2024Zdravie

Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

20:06 28.04.2024Zdravie

Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

12:31 27.04.2024Zdravie

Počet pacientov s nealkoholovým stukovatením pečene pribúda. Vplývať na to môže nezdravý životný štýl.