• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
13°Bratislava

Ficov poradca Faič na rozlúčku so Srholcom (†86) neprišiel

  • 13:50 12.01.2016
  • BRATISLAVA
Ficov poradca Faič na rozlúčku so Srholcom (†86) neprišiel

V mene predsedu vlády SR Roberta Fica sa mal v utorok na poslednej rozlúčke so zosnulým kňazom Antonom Srholcom zúčastniť predseda Zboru poradcov premiéra Vladimír Faič, ktorý však na rozlúčku neprišiel.

Faič mal v rámci spomienkového obradu v bratislavskom kostole Blumentál položiť veniec predsedu vlády. Niektoré médiá kritizovali, že Fico poslal na rozlúčku absolventa Vysokej školy politickej ÚV KSČ. Srholec bol pritom v bývalom režime politický väzeň. Odsúdili ho za pokus emigrovať do zahraničia.

Odporúčame:

Stovky ľudí sa rozlúčili s Antonom Srholcom (†86)

Anton Srholec (†86) si na pohrebe želal namiesto kvetov niečo iné

Stratili sme osobnosť, zhodujú sa politici o Antonovi Srholcovi (†86)


Na obrade sa zúčastnil prezident SR Andrej Kiska, ktorý vystúpil aj s príhovorom. Srholcovi poďakoval za všetko, čo pre krajinu a jej ľudí urobil. "Veľkí ľudia zanechávajú za sebou veľkú stopu," konštatoval Kiska s tým, že Srholcova stopa zostala "v nás, v našich srdciach aj v našej krajine". "Otec Srholec svoje utrpenie premieňal na lásku," dodal prezident. Pravý zmysel života našiel Srholec podľa Kisku v pomoci druhým. Hlava štátu pripomenula, že otec Srholec dokázal odpúšťať, ale vedel, že na zlo netreba zabúdať. "Celý život stál za svojou pravdou. Boju za slobodu a demokraciu obetoval všetko, čo mal," uviedol Kiska.

Na rozlúčke bol z najvyšších ústavných činiteľov aj podpredseda NR SR a predseda KDH Ján Figeľ. "Anton Srholec bol inšpirujúcou osobnosťou, pretože oslovoval svedectvom a skutkami viac než len slovami. A pritom aj jeho rozprávania boli vďaka jeho poznaniu a strastiplnému životnému príbehu zaujímavé," povedal pre agentúru SITA Figeľ s tým, že mladým pripomínal prenasledovanie a totalitu komunizmu, aby vedeli, že sloboda nie je zadarmo, ale je vytrpená a volá nás k zodpovednosti.

"Nezabúdal na krivdy, ale dokázal odpúšťať a zmierovať. A to je cesta k budovaniu mostov medzi národmi, etnikami a náboženstvami, to je základ pre pokoj a stabilitu doma a vo svete," uviedol podpredseda parlamentu. Srholec bol podľa neho mužom spravodlivosti a pravdy, ktorá oslobodzuje, ale aj prijíma druhých ako bratov - každého spoluväzňa, núdzneho, bezdomovca, utečenca. "V tom bol jeho príklad dôveryhodným a silným. Dávať ľuďom nádej a lásku dokáže len ten, kto ich má. Don Antonio bol ich nositeľom," konštatoval Figeľ.

Predseda KDH si spomína, že sa so Srholcom stretávali osobne a na podujatiach k 17. novembru, pri bráne Ilavskej väznice, k výročiu obetí invázie a okupácie z r. 1968, na podujatiach KDH a politických väzňov. "Anton ako predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska mi často zdôrazňoval, že je kresťan a demokrat. A to nás zaväzuje! Dodával. Som vďačný, že som ho mohol spolu s mnohými ľuďmi zblízka poznať," dodal Figeľ.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Exprezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin

Exprezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin

VČERA - 21:02Domáce

Bývalý prezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin, ktorý je zároveň útokom na samotný základ našej krajiny a demokracie.

Matúš Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

Matúš Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

VČERA - 20:18Domáce

Na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bol spáchaný atentát. Páchateľ vystrelil päť výstrelov, predseda vlády je v kritickom stave.

Kaliňák: Premiéra stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

Kaliňák: Premiéra stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

VČERA - 20:11Domáce

Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je po útoku v Handlovej mimoriadne vážny. Stále ho operujú v Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. .

Streľbu na Roberta Fica odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron

Streľbu na Roberta Fica odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron

VČERA - 19:18Domáce

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu taktiež dôrazne odsúdil streľbu na predsedu vlády SR Roberta Fica.

Biden je znepokojený útokom na Roberta Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie

Biden je znepokojený útokom na Roberta Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie

VČERA - 19:08Domáce

Americký prezident Joe Biden v stredu odsúdil pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a označil to za "hrozný násilný čin".