• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
22°Bratislava

Veľkolepé ohňostroje odštartovali nový rok vo svete

  • 10:53 01.01.2016
  • SYDNEY
Veľkolepé ohňostroje odštartovali nový rok vo svete

Veľkú šou spojenú s krásnym ohňostrojom už tradične ponúklo austrálske Sydney, oslavy príchodu nového roka v Dubaji poznačil požiar hotela.

Svetové metropoly veľkolopo vítali nový rok. Ako prvé vstúpili do roku 2016 tichomorské ostrovné štáty Kiribati a Samoa.


Krásny ohňostroj už tradične ponúklo austrálske Sydney, svetelná šou trvala okolo 20 minút a stále v prepočte 4,7 milióna eur. Sydney vďaka svojej polohe neďaleko dátumovej hranice oslavuje nový rok ako jedna z prvých svetových metropol a pýši sa najväčšími novoročnými oslavami v celom regióne. O dve hodiny skôr než v Sydney privítali nový rok na Novom Zélande. Hlavné oslavy sa konali v najväčšom meste Auckland, kde ohňostroj odpálili z tamojšej televíznej veže Sky Tower.

Video: Veľkolepý ohňostroj v Sydney


Čína privítala nový rok pokojne, 1. január je síce štátnym sviatkom aj v tejto ľudovej republike, podľa tradičného lunárneho kalendára sa však nový rok v Číne začína až koncom januára alebo začiatkom februára. Začiatok nového čínskeho lunárneho roka tentoraz pripadne na 8. februára, keď rok kozy vystrieda rok opice.

Novoročné oslavy v Číne sprevádzané sprievodmi a ohňostrojmi trvajú zvyčajne celý deň a sú príležitosťou na stretávanie sa rodín a cestovanie za vzdialenými príbuznými. Novoročné oslavy prilákali predovšetkým mladých ľudí v čínskych veľkomestách. V metropolách Šanghaj a Peking zorganizovali mnohé kluby a bary veľkolepé silvestrovské večierky.

Odporúčame:

Bratislava vítala nový rok ohňostrojom nad Dunajom

Bratislavský hrad vysvietili farbami štátnej vlajky

V Trnave oslavujú príchod nového roka dvoma ohňostrojmi

V Banskej Bystrici mali na Silvestra ohňostroj bez programu


Veľkolepý ohňostroj privítal príchod nového roka aj na najvyššej budove sveta Burdž Chalífa. Novoročné oslavy sa v Dubaji konali aj napriek mohutnému požiaru, ktorý zachvátil 63-poschodovú budovu luxusného hotela Address vzdialeného od mrakodrapu Burdž Chalífa iba niekoľko stoviek metrov ---> VIAC O MOHUTNOM POŽIARI HOTELA V DUBAJI.

Video: Ohňostroj v Dubaji


Úrady v Dubaji pre verejnosť pripravili trojicu samostatne odpaľovaných ohňostrojov doplnených 400.000 LED svetlami, ktoré sa začali práve na mrakodrape Burdž Chalífa. Na ohňostroje sa malo použiť 1,6 tony petárd. Niekoľkominútové svetelné divadlo si pozreli desaťtisíce ľudí. Svetelné šou spojené s ďalším programom boli aj v iných metropolách naprieč zemeguľou - v Londýne pri Temži či pri Kremli v Moskve.

Na newyorskom námestí Times Square sa za mimoriadne prísnych bezpečnostných opatrení zišiel približne milión ľudí. Na pláži Copacabana v brazílskom Riu de Janeiro ľudia oslavovali nielen príchod nového roka, ale zároveň aj storočnicu samby a nadchádzajúce letné olympijské hry. Medzi poslednými privítali príchod roka 2016 obyvatelia havajskej metropoly Honolulu.

Video: Ohňostroj v Pekingu

Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Členské krajiny EÚ definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle

Členské krajiny EÚ definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle

DNES - 12:54Zahraničné

Ministri členských krajín Európskej únie v utorok v Bruseli definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle, čiže masívne prepracovanie doterajších migračných a azylových zákonov eurobloku.

Pavel: Rusko sa okupovaných území nevzdá, je potrebné zastaviť vojnu a rokovať

Pavel: Rusko sa okupovaných území nevzdá, je potrebné zastaviť vojnu a rokovať

DNES - 12:41Zahraničné

Najskôr je nutné vojnu zastaviť a potom začať vyjednávanie o budúcom usporiadaní, tvrdí český prezident.

Ukrajinský dronový útok údajne vykoľajil vlak v ruskej Volgogradskej oblasti

Ukrajinský dronový útok údajne vykoľajil vlak v ruskej Volgogradskej oblasti

DNES - 12:11Zahraničné

Vykoľajenie vlaku vo Volgogradskej oblasti na juhu Ruska spôsobil ukrajinský dronový útok, uviedli v utorok ruské médiá.

Rada Európy zaslala Slovensku list, má obavy zo zákonov o mimovládkach a RTVS

Rada Európy zaslala Slovensku list, má obavy zo zákonov o mimovládkach a RTVS

DNES - 11:17Zahraničné

Komisár Rady Európy zaslal list podpredsedovi Národnej rady SR a štyrom predsedom parlamentných výborov.

Blinken: Na Ukrajinu už prichádza nový balík zbraní

Blinken: Na Ukrajinu už prichádza nový balík zbraní

DNES - 10:33Zahraničné

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve vyhlásil, že na Ukrajinu už začal prichádzať nový balík amerických zbraní.