• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
15°Bratislava

Veľkolepé ohňostroje odštartovali nový rok vo svete

  • 10:53 01.01.2016
  • SYDNEY
Veľkolepé ohňostroje odštartovali nový rok vo svete

Veľkú šou spojenú s krásnym ohňostrojom už tradične ponúklo austrálske Sydney, oslavy príchodu nového roka v Dubaji poznačil požiar hotela.

Svetové metropoly veľkolopo vítali nový rok. Ako prvé vstúpili do roku 2016 tichomorské ostrovné štáty Kiribati a Samoa.


Krásny ohňostroj už tradične ponúklo austrálske Sydney, svetelná šou trvala okolo 20 minút a stále v prepočte 4,7 milióna eur. Sydney vďaka svojej polohe neďaleko dátumovej hranice oslavuje nový rok ako jedna z prvých svetových metropol a pýši sa najväčšími novoročnými oslavami v celom regióne. O dve hodiny skôr než v Sydney privítali nový rok na Novom Zélande. Hlavné oslavy sa konali v najväčšom meste Auckland, kde ohňostroj odpálili z tamojšej televíznej veže Sky Tower.

Video: Veľkolepý ohňostroj v Sydney


Čína privítala nový rok pokojne, 1. január je síce štátnym sviatkom aj v tejto ľudovej republike, podľa tradičného lunárneho kalendára sa však nový rok v Číne začína až koncom januára alebo začiatkom februára. Začiatok nového čínskeho lunárneho roka tentoraz pripadne na 8. februára, keď rok kozy vystrieda rok opice.

Novoročné oslavy v Číne sprevádzané sprievodmi a ohňostrojmi trvajú zvyčajne celý deň a sú príležitosťou na stretávanie sa rodín a cestovanie za vzdialenými príbuznými. Novoročné oslavy prilákali predovšetkým mladých ľudí v čínskych veľkomestách. V metropolách Šanghaj a Peking zorganizovali mnohé kluby a bary veľkolepé silvestrovské večierky.

Odporúčame:

Bratislava vítala nový rok ohňostrojom nad Dunajom

Bratislavský hrad vysvietili farbami štátnej vlajky

V Trnave oslavujú príchod nového roka dvoma ohňostrojmi

V Banskej Bystrici mali na Silvestra ohňostroj bez programu


Veľkolepý ohňostroj privítal príchod nového roka aj na najvyššej budove sveta Burdž Chalífa. Novoročné oslavy sa v Dubaji konali aj napriek mohutnému požiaru, ktorý zachvátil 63-poschodovú budovu luxusného hotela Address vzdialeného od mrakodrapu Burdž Chalífa iba niekoľko stoviek metrov ---> VIAC O MOHUTNOM POŽIARI HOTELA V DUBAJI.

Video: Ohňostroj v Dubaji


Úrady v Dubaji pre verejnosť pripravili trojicu samostatne odpaľovaných ohňostrojov doplnených 400.000 LED svetlami, ktoré sa začali práve na mrakodrape Burdž Chalífa. Na ohňostroje sa malo použiť 1,6 tony petárd. Niekoľkominútové svetelné divadlo si pozreli desaťtisíce ľudí. Svetelné šou spojené s ďalším programom boli aj v iných metropolách naprieč zemeguľou - v Londýne pri Temži či pri Kremli v Moskve.

Na newyorskom námestí Times Square sa za mimoriadne prísnych bezpečnostných opatrení zišiel približne milión ľudí. Na pláži Copacabana v brazílskom Riu de Janeiro ľudia oslavovali nielen príchod nového roka, ale zároveň aj storočnicu samby a nadchádzajúce letné olympijské hry. Medzi poslednými privítali príchod roka 2016 obyvatelia havajskej metropoly Honolulu.

Video: Ohňostroj v Pekingu

Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

Boeing môže byť stíhaný za dve veľké havárie z rokov 2018 a 2019

DNES - 6:35Zahraničné

Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok rozhodlo, že spoločnosť Boeing môže byť stíhaná v súvislosti s dvoma veľkými haváriami svojich lietadiel 737 MAX z rokov 2028 a 2019, pri ktorých zahynulo dovedna 346 ľudí.

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

Bidenova administratíva chystá pre Izrael novú zásielku zbraní za miliardu

DNES - 6:28Zahraničné

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena údajne kľúčovým zákonodarcom oznámila, že Izraelu plánuje poslať nový balík zbraní a munície v hodnote viac než miliardy dolárov.

Francúzsky súd zamietol nároky údajných reštituentov na Monu Lisu

Francúzsky súd zamietol nároky údajných reštituentov na Monu Lisu

DNES - 6:22Zahraničné

Francúzska Štátna rada odmietla v utorok nároky na dielo Mona Lisa, ktoré si robilo neznáme združenie tvrdiace, že zastupuje dedičov autora obrazu, renesančného maliara Leonarda da Vinciho.

Blinken: Rusko musí zaplatiť za obnovu Putinom zničenej Ukrajiny

Blinken: Rusko musí zaplatiť za obnovu Putinom zničenej Ukrajiny

DNES - 6:04Zahraničné

Rusko musí zaplatiť za obnovu toho, čo šéf Kremľa Vladimir Putin zničil na Ukrajine, vyhlásil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas svojej návštevy Kyjeva.

Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

Írsko chce zvýšiť vek na kúpu tabaku na 21 rokov, v EÚ to zatiaľ nikde nie je

VČERA - 21:52Zahraničné

Írsko plánuje zvýšiť vekovú hranicu na kúpu tabaku z 18 na 21 rokov. Vláda návrh zákona oznámila v utorok.