• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 9.5.2024Meniny má Roland
11°Bratislava

6 tipov, ako nepribrať na Vianoce

  • 12:48 23.12.2015
  • Bratislava
6 tipov, ako nepribrať na Vianoce

Poradíme vám, ako sa stravovať počas vianočných sviatkov tak, aby ste si užili jedlo a pritom nepribrali.

Vianoce sú jednoznačne sviatky, ku ktorým patria poriadne porcie jedla. A to nie práve zdravého, veď na nás čakajú koláče, zemiakové šaláty, vyprážaná ryba a mnoho iných pochúťok. Čítajte ďalej a dozviete sa niekoľko užitočných rád, ako si na Vianoce užiť jedlo a pritom nepribrať.

1. Najskôr sa napite vody

Už v niekoľkých predošlých článkoch sme uvádzali, že centrum hladu a smädu sa v mozgu nachádzajú na približne rovnakom mieste. Často sú teda naše obrovské chute iba „skrytý“ smäd. Pred tým, než si naložíte kopcovú porciu jedla, sa teda radšej napite. Ale dávajte si pozor aj pri výbere nápoja. Sýtené a sladené vody či džúsy radšej obchádzajte. Stavte na vodu, čistú minerálku alebo lahodný zelený čaj.

2. Konzumujte hlavne také potraviny, ktoré vás zasýtia na dlhšiu dobu

Zabudnite na presné počítanie kalórií počas Vianoc. Nejde ani tak o ich počet, ako skôr o to, odkiaľ pochádzajú. Niektoré vysokokalorické jedlá totiž nedokážu na dlhú dobu uspokojiť náš hlad. Týka sa to napríklad vyprážaných jedál, ktoré síce zaťažia žalúdok, no po pol hodine budeme cítiť hlad opäť. Ako teda postupovať? Vyskúšajte kompromis – dajte si kapra, no vynechajte zemiakový šalát a nahraďte ho zeleninou. Alebo naopak spravte zdravšiu verziu štedrovečernej ryby a môžete si dopriať aj zemiakový šalát. Vo všeobecnosti sa odporúča počas sviatkov konzumovať hlavne zeleninu, vlákninu a bielkoviny, ktoré vás zasýtia natoľko, že večer už nebudete mať chuť „opustiť sa“ a dávať si veľké porcie.

Čítajte: Prázdne kalórie: Sabotujú aj vaše chudnutie?

3. Cez deň sa pôstite a večer si užívajte

Inou alternatívou je pôstiť sa počas dňa a dopriať si kalorický príjem až večer. Ak máte dostatočne pevnú vôľu a vydržíte počas dňa existovať len o vode alebo čaji, vyskúšajte túto metódu prerušovaného hladovania (nemali by ste jesť zhruba 16 hodín v kuse, počíta sa tu aj spánok). Večer si teda pokojne môžete dopriať aj koláče, ktorým ste počas dňa odolávali, rybu a šalát. Pozor ale na druhú porciu – ľuďom, ktorí nie sú zvyknutí na túto metódu, môže priveľa jedla na prázdny žalúdok privodiť nevoľnosť.

4. Z každého rožku trošku

Aj v tomto prípade sa nájde zlatá stredná cesta. To znamená, že si dáte z každého, ale skutočne kontrolované a racionálne množstvo. Čo je opäť veľmi náročná úloha pre našu vôľu. Môže vám v tom pomôcť nakladanie jedla na malé taniere a pomalé prežúvanie.

5. Neprestávajte cvičiť

Sú síce sviatky, no to neznamená, že by ste na pohyb mali rezignovať úplne. Nemusíte ísť do fitka, ale aspoň set kardio cvikov medzi koláčmi a šalátom vám rozhodne neublíži.

6. Pozor na alkohol

Aj v tomto smere sú Vianoce lákadlom. Nemusíte abstinovať, no pre čo najmenšie škody vám odporúčame konzumovať kvalitné suché víno, ktoré má najmenej prázdnych kalórií. Čím viac plánujete alkoholu skonzumovať, tým menej sladkých a vyprážaných jedál by ste mali za deň skonzumovať, aby sa kalorický príjem vyrovnal a nenavyšoval.

Čítajte: Tieto dve otázky môžu určiť, či ste závislí na alkohole

Na záver ešte niekoľko užitočných rád

  • Užite si sviatky, ale nepredlžujte prejedanie až do januára. Doprajte si napríklad počas Štedrého dňa a nasledujúcich dvoch dní a potom sa pokúste pomaly dostať späť ku zdravej strave a pravidelnému cvičeniu.
  • Ak sa chcete vyhnúť koláčom, pripravte si zdravšiu alternatívu – napríklad orechy alebo ovocie, ktoré budete počas dňa „ochutnávať“.
  • Nezabúdajte na to, že Vianoce sú hlavne o spoločne strávených chvíľach. Ak teda idete na návštevu alebo párty, snažte sa s ľuďmi hlavne zabávať a nevenovať sa toľko jedlu.

Ak to na Vianoce predsa len preženiete s jedlom, nerobte si priveľké výčitky. Sú to napokon sviatky hojnosti. Snažte sa teda aspoň čo najskôr vrátiť k zdravému životnému štýlu a cvičeniu.

Zdroj: Info.sk, DK, bodyandsoul.com, webmd.com, weightlossresources.co.uk. Foto: pixaba
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tento varovný znak infarktu si môžete všimnúť v posteli

Tento varovný znak infarktu si môžete všimnúť v posteli

VČERA - 21:44Zdravie

Ide o prekvapivo častý príznak, ktorý si však mnohí nespájajú s infarktom.

Pozor na tento typ ženského lieku, zvyšuje riziko nádorov v mozgu

Pozor na tento typ ženského lieku, zvyšuje riziko nádorov v mozgu

VČERA - 8:20Zdravie

Liek, ktorý je často predpisovaný ženám, zvyšuje pravdepodobnosť vzniku mozgových nádorov.

 Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

9:06 06.05.2024Zdravie

Problémy so zaspávaním a kvalitou spánku má približne polovica ľudí v staršom veku.

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

21:51 05.05.2024Zdravie

Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

9:30 04.05.2024Zdravie

Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.