• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
16°Bratislava

Z tejto stravy budete starnúť rýchlejšie!

  • 19:21 11.12.2015
  • Bratislava
Z tejto stravy budete starnúť rýchlejšie!

Tak, ako príjem niektorých látok dokáže proces starnutia spomaliť, iné ho zase môžu urýchliť. Prečítajte si, ktoré suroviny robia vášmu mladistvému výzoru medvediu službu.

Poznáte príslovie „ste to, čo jete“? Ak skutočne platí, potom to, čo konzumujete, má vplyv aj na prirodzený proces starnutia. Konzumáciou určitých surovín sa dá celkom slušne spomaliť, iné ho zase urýchlia. Na čo by ste si teda mali dávať pozor?

Umelé sladidlá a celkovo biely cukor

Aká je spojitosť medzi cukrom a starnutím? Cukor ale z dlhodobého hľadiska pôsobí aj na naše DNA konkrétne na skracovanie telomérov. To sa potom premietne na bunkách a ich schopnosti obnovovať sa. Najviac sa to prejaví na hornej vrstve pokožky, epiderme, ktorá bude rýchlejšie starnúť.

Spálené mäso

Obsahuje čiastky uhľovodíka, ktoré v organizme spôsobujú zápaly. Na pokožke sa to prejaví tak, že prichádza o kolagén. Úbytok kolagénu sa priamo spája so starnutím pleti.

Nadmerná konzumácia mliečnych výrobkov

Mlieko, syry, jogurty sa na prvý pohľad môžu zdať zdravé, no záleží na tom, akú kvalitu si vyberáte. Tieto výrobky bežne obsahujú nezdravé prísady a niekedy aj zvyšky hormónov. To všetko sa prejaví na kvalite a odolnosti pleti či pokožky.

Príliš veľa soli

Trochu soli náš organizmus potrebuje pre správne fungovanie. Ale v potravinách, ktoré dnes bežne kupujeme a konzumujeme, je obsah soli spravidla vyšší. Čo znamená, že bežný človek za deň často presiahne odporúčanú dennú dávku sodíka. Nášmu telu stačia denne 3 - 5 gramov. Čo je množstvo, ktoré sa dá skutočne ľahko prekročiť. Ak to so soľou pravidelne preháňate, môžete na sebe spozorovať zadržiavanie vody v organizme, výskyt tmavých kruhov pod očami a tiež rapídne starnutie buniek. Zo zdravotného hľadiska ovplyvňuje nadmerná konzumácia soli aj vysoký krvný tlak, rednutie kostí, obličkové kamene a obezitu.

Čítajte: Omladnite pomocou jednoduchých trikov

Transmastné kyseliny

Sú to umelé prísady, ktoré potravinári bežne pridávajú do rôznych potravín. Napríklad do margarínu. Hojne sa pridávajú aj do pekárenských výrobkov, zákuskov, čokolád, polev alebo zmrzlín či hranoliek. Transmastné kyseliny majú podiel na zvýšenej tvorbe akné ale tiež zvyšujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. A ľudia s takýmito problémami vykazujú aj znaky predčasného starnutia.

Alkohol a kofeín

Obe látky majú jedno spoločné – dehydratujú organizmus. A to sa rozhodne nebude páčiť vašej pokožke, vlasom a nechtom, ktoré takto prídu o prirodzenú vlhkosť. Skúste kávu nahradiť dobrým zeleným čajom a alkohol obmedziť na skutočne kvalitné, menšie množstvá.

Fajčenie patrí medzi najhoršie

Tento nepekný zlozvyk dáva skutočne zabrať zubom, pokožke a najmä pľúcam. Ako fajčiar môžete pravidelne bojovať s kruhmi pod očami, zažltnutými zubami a vypadávaním zubov, rýchlou tvorbou vrások, strií a tiež so zhoršeným hojením rán. Fajčenie celkovo prináša vášmu organizmu iba negatíva. Stojí to skutočne zato, pokračovať s týmto zlozvykom?

Samozrejme to, že si občas dáte sladké, slané dobroty alebo grilované mäso či pohár vína vám nespôsobí automaticky vrásky a nenávratné škody. Pre dobro vášho mladistvého vzhľadu by ste ale tieto potraviny mali konzumovať iba výnimočne a s mierou.

Zdroj: Info.sk, DK, fitnessrepublic.com, health.com, womanshealthmagazine.com, Foto: pe
Najnovšie v kategóriiViac článkov
 Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

VČERA - 9:06Zdravie

Problémy so zaspávaním a kvalitou spánku má približne polovica ľudí v staršom veku.

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

21:51 05.05.2024Zdravie

Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

9:30 04.05.2024Zdravie

Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

7:20 03.05.2024Zdravie

Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

20:06 28.04.2024Zdravie

Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.