Prečo by ste po konzumácii čili nikdy nemali piť vodu

Chcete vedieť, prečo po konzumácii pálivého korenia plačete a potíte sa? A ktorá tekutina najúčinnejšie zmierni tento nepríjemný pocit? Na tieto otázky vám dáme odpoveď v článku.
Všetko je, samozrejme, o chemických reakciách v našom tele. Príčinou pocitu pálenia je kapsaicín – bezfarebná látka, ktorá nemá žiadnu vôňu. Najviac sa koncentruje okolo tkaniva čili papričiek, teda tam, kde sú prichytené semiačka. Kapsaicín nevyvoláva pocit pálenia tým, že by sme skonzumovali látku o vysokej teplote. Náš mozog si iba jeho pôsobenie v ústach vyloží ako pálivú bolesť.
Ako to teda funguje?
Kapsaicín v čili alebo v pálivých jedlách sa po konzumácii naviaže na TRPV1 receptory, ktoré sa nachádzajú najmä v ústach - na jazyku i podnebí. Okrem iných vnemov slúžia tieto receptory na detekovanie horúcich látok, napríklad vriacej vody alebo horúceho jedla, či niektorých kyslých a horkých surovín. Tým sa v ústach začína obranná reakcia tela, ktoré tieto látky považuje za škodlivé pre tkanivá.
Problémom je hlavne to, že kapsaicín sa naväzuje na TRPV receptory takým spôsobom, že bunky z jazyka vysielajú signál do mozgu vždy, keď konzumujeme jedlo s väčším obsahom kapsaicínu. Mozog si signál vyloží tak, že prijímame niečo, čo by sme nemali (čo môže potenciálne ublížiť tkanivu, ako napríklad horúca voda). Pôsobenie kapsaicínu si teda mozog interpretuje ako pálivú bolesť, na čo reaguje tak, že vyšle nášmu organizmu povel, aby túto látku čo najrýchlejšie vypudilo.
Čítajte: Plusy a mínusy konzumácie štipľavého jedla
To sa prejavuje takým spôsobom, že nám pri jedení pálivého jedla tečie z nosa, oči slzia a chceme vypiť niečo studené. Väčšina skúsených ľudí vám vtedy povie - „vypi pohár mlieka“. Ale prečo by správnym nápojom malo byť práve mlieko?
Prečo nezapíjať vodou?
Odpoveď je opäť v chemických reakciách. Kapsaicín je nepolárna látka, podobne ako olej. To znamená, že sa nedokáže rozpustiť v polárnej látke, ktorou je voda (predstavte si pokus rozpustiť olej vo vode). Práve naopak – voda pôsobenie kapsaicínu ešte umocní, pretože roznesie kapsaicín po všetkých TRPV receptoroch v ústach.
Čítajte: Prečo sa nám sníva?
Naopak mlieko obsahuje nepolárne molekuly, ktoré na seba kapsaicín naviažu a odstránia ho z receptorov v ústach, čím sa dostaví úľava od pocitu pálenia. Konkrétnejšie sa naviažu na proteín kazeín, ktorý sa bežne nachádza v mliečnych výrobkoch.
Na záver
Čím viac kapsaicínu skonzumujeme, tým viac sa ho naviaže na TRPV 1 receptory. To znamená, že reakcia tela pri pokuse vypudiť ho z organizmu bude silnejšia. Dobrá správa ale je, že čím častejšie budete pálivé jedlá konzumovať, tým väčšiu odolnosť voči páleniu si vytvoríte. Tieto receptory totiž môžete pri dostatočnom opakovaní konzumácie doslova otupiť.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.