• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
21°Bratislava

Slovenská firma preinvestuje vo Vietname pol miliardy eur

  • 13:53 15.05.2013
  • BRATISLAVA
Slovenská firma preinvestuje vo Vietname pol miliardy eur

Spoločnosť BTG Holding preinvestuje v priemyselnom parku vo Vietname približne 480 miliónov eur, ide zatiaľ o najvýznamnejšiu slovenskú investíciu vo Vietname.

Slovenská ekonomická diplomacia

V sieti 63 slovenských zastupiteľstiev bolo vlani 49 ekonomických diplomatov.

Zodpovednosť za výkon ekonomickej diplomacie má vedúci zastupiteľského úradu a služby ekonomickej diplomacie sú zabezpečované aj na tých úradoch, kde nepôsobí aktívny ekonomický diplomat.

Ministerstvo pri ekonomickej diplomacii pracuje aj so sieťou 173 konzulárnych úradov vedených honorárnymi konzulmi v cudzine, ktorí vyžívajú nielen dobrú znalosť miestneho trhu, ale aj svoje spoločenské postavenie na presadzovanie slovenských ekonomických záujmov v krajine svojho pôsobenia.

Medzi najaktívnejšie zastupiteľstvá v oblasti podpory investičných projektov patria úrady Kyjev, Jakarta, Belehrad, Moskva, Brusel, Kodaň, Berlín, Hanoj a Podgorica, do investičných projektov bolo zapojených aj ďalších 28 zastupiteľstiev.Ako prvá spoločnosť zo strednej Európy získala investičný certifikát na výstavbu priemyselného parku v Lac Thinh v provincii Hoa Binh vo Vietname.

Firma vytvorí podmienky pre výstavbu nových závodov s lukratívnou produkciou výrobkov a tovarov, súčasťou priemyselného parku bude aj výstavba 2x25MW elektrární na báze spaľovania biomasy, závod na výrobu kotlov pre elektrárne a pivovar.

Aj tejto slovenskej investícii dopomohla naša ekonomická diplomacia, tvrdí ministerstvo zahraničných vecí v Správe o stave a výsledkoch ekonomickej diplomacie, ktorú predložili do pripomienkového konania.

Ako ďalší projekt, na úspechu ktorého má svoj podiel aj naša diplomacia, rezort zahraničia spomína najväčšiu slovenskú investíciu v Srbsku. Slovenská firma Aqua Therm Invest a.s. začala ešte v marci 2011 v Báčskom Petrovci výstavbu najväčšieho akvaparku na Balkáne. Celková hodnota investície má byť 20 miliónov eur.

Spoločnosť IstroenergoGroup, a.s. Levice zasa v africkej Nigérii stavia tri elektrárne. "S pomocou zastupiteľského úradu v Abuji sa možnosť spolupráce so subjektmi pôsobiacimi v energetickom sektore premietla do konkrétnych dodávok troch elektrární na báze paroplynového cyklu zo SR," informuje rezort diplomacie v správe. Celková hodnota investície je viac ako sto miliónov.

Medzi hlavné úlohy ekonomických diplomatov patrí podpora slovenských firiem v zahraničí s dôrazom na podporu exportu a pomoc malým a stredným podnikateľom, poskytovanie poradenských, konzultačných a asistenčných služieb pre exportérov.

Obchodní diplomati majú tiež podporovať prílev priamych zahraničných investícií, ale aj kapitálových expanzií slovenských firiem v zahraničí. "Zastupiteľské úrady sa v roku 2012 aktívne podieľali na vyhľadávaní investičných a obchodných možností, zabezpečovaní návštev vrcholných predstaviteľov SR spojených s podnikateľskými misiami, na organizácii medzivládnych komisií pre hospodársku spoluprácu, organizácii prezentácií, konferencií a seminárov o možnostiach podnikania a investovania a rozvoji cestovného ruchu v SR," sumarizuje ministerstvo.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

DNES - 19:06Ekonomické

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá.

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

DNES - 16:44Ekonomické

Dubaj v nedeľu oznámil, že začal s výstavbou nového terminálu na medzinárodnom letisku Al Maktoum, ktoré sa tak stane najväčším na svete.

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

DNES - 15:04Ekonomické

Ruskí predstavitelia v nedeľu opäť pohrozili Západu tvrdou reakciou v prípade, že skonfiškuje zmrazený ruský majetok.

Kamenický: Uvažujeme o dlhopisoch, ktoré by si mohli kúpiť bežní ľudia

Kamenický: Uvažujeme o dlhopisoch, ktoré by si mohli kúpiť bežní ľudia

DNES - 14:42Ekonomické

Ministerstvo financií uvažuje nad možnosťou vydávať štátne dlhopisy, ktoré by si mohli kúpiť priamo bežní ľudia.

Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri podľa Tomáša nepripravuje

Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri podľa Tomáša nepripravuje

DNES - 13:24Ekonomické

Vláda nepripravuje žiadne zmeny, ktoré by pripravili ľudí o úspory v 2. dôchodkovom pilieri a ani neplánuje ďalšie znižovanie príspevkov do tohto sporenia.