• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
18°Bratislava

Na Slovensku nemá kto stavať, chýbajú kvalitní robotníci

  • 8:09 26.09.2015
  • BRATISLAVA
Na Slovensku nemá kto stavať, chýbajú kvalitní robotníci

Vyťaženie kapacít stavebných firiem naďalej rýchlo rastie. Šesť z desiatich spoločností v odvetví má nedostatok realizačných kapacít. V priemere sú kapacity stavbárov aktuálne vyťažené na 88 percent, vo veľkých firmách na 95 percent, v stredných a malých firmách na 87 percent. Spoločnosti zaoberajúce sa pozemnou výstavbou hovoria o vyťažení na 89 percent a firmy stavajúce dopravnú infraštruktúru o naplnení na 86 percent. Vyplýva to z najnovšej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva, ktorú pravidelne pripravuje spoločnosť CEEC Research v spolupráci s Považskou cementárňou Ladce.

Zamestnanci aj stroje idú v mnohých firmách naplno

Dôvodom nárastu vyťaženia kapacít stavbárov je zvyšovanie objemu prác. Ten za sedem mesiacov tohto roka vzrástol medziročne o 15 percent. Priestor pre prijímanie nových zákaziek majú riaditelia firiem podľa analýzy obmedzený. Zamestnanci aj stroje idú v mnohých firmách naplno. Pred pol rokom boli kapacity stavebných firiem vyťažené na 65 percent a pred troma mesiacmi na 81 percent.

"Niekoľko rokov stagnácie stavebníctva a sprievodných negatív, ako nereálne nízke ceny, dlhé termíny úhrady faktúr, resp. neplatenie za vykonané práce, sa prejavilo v znižovaní počtov a nízkej zainteresovanosti stavbárov. Sprievodným aktuálnym problémom stavebníctva je fakt, že niektoré zo stavieb sa realizujú za podmienok vytendrovaných v minulosti, čo neumožňuje primerané a spravodlivejšie odmeňovanie," uviedol generálny riaditeľ Považskej cementárne Anton Barcík.

Chýbajú elektrikári či tesári

S prísunom práce chýbajú v stavebníctve zamestnanci. "Štvrtina spoločností si sťažuje na nedostatok zamestnancov naprieč celým odborom. Viac než tretine chýbajú niektoré profesie. V stavebníctve chýbajú vyučení tesári, stolári, elektrikári, železničiari ale aj strojníci a zámočníci," upozornil riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek.

Na trhu popri zamestnancoch chýbajú aj subdodávatelia stavbárov. Problém s dostatkom subdodávateľských firiem má takmer polovica stavebných spoločností. "Aktuálne pripravujeme dva projekty, pričom už v prípravnej fáze pociťujeme tlak na profesistov a ich požiadavky na vyššie ceny pre profesie a projektantov. Taktiež začína problém s kvalitou vykonávanej práce - pomer cena a kvalita nie je úmerná trhu," upozornil riaditeľ firmy O.M.C. Invest, spol. s r. o. Mário Červenka. Potvrdila to aj generálna riaditeľka spoločnosti Skanska SK, a. s. Magdaléna Dobišová. "Vzhľadom na veľkú rozostavanosť je dnes na stavebnom trhu všeobecne mierny nedostatok stavebných kapacít a nejde ani tak o technických pracovníkov, ale skôr o kvalitné robotnícke profesie," uviedla.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

DNES - 19:06Ekonomické

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá.

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

DNES - 16:44Ekonomické

Dubaj v nedeľu oznámil, že začal s výstavbou nového terminálu na medzinárodnom letisku Al Maktoum, ktoré sa tak stane najväčším na svete.

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

DNES - 15:04Ekonomické

Ruskí predstavitelia v nedeľu opäť pohrozili Západu tvrdou reakciou v prípade, že skonfiškuje zmrazený ruský majetok.

Kamenický: Uvažujeme o dlhopisoch, ktoré by si mohli kúpiť bežní ľudia

Kamenický: Uvažujeme o dlhopisoch, ktoré by si mohli kúpiť bežní ľudia

DNES - 14:42Ekonomické

Ministerstvo financií uvažuje nad možnosťou vydávať štátne dlhopisy, ktoré by si mohli kúpiť priamo bežní ľudia.

Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri podľa Tomáša nepripravuje

Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri podľa Tomáša nepripravuje

DNES - 13:24Ekonomické

Vláda nepripravuje žiadne zmeny, ktoré by pripravili ľudí o úspory v 2. dôchodkovom pilieri a ani neplánuje ďalšie znižovanie príspevkov do tohto sporenia.