• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
17°Bratislava

Šport – čo pri ňom stratíme, musíme (zdravo) vrátiť

  • 8:00 10.09.2015
  • BRATISLAVA
Šport – čo pri ňom stratíme, musíme (zdravo) vrátiť

Kto behá, jazdí na bicykli alebo posiľňuje, vie, že šport má svoje riziká. Pokles hladiny minerálov alebo imunity, bolesti spojené so zranením alebo opotrebovaním kĺbov a svalov – na všetko lekár i lekárnik niečo ponúknu. Ide o to, aby tieto látky boli nielen účinné, ale tiež bezpečné.

Rastlinné preparáty
Rastlinné prípravky majú svoje miesto v liečbe úrazového poškodenia a pri zápalových ochoreniach pohybového systému; môžu obmedziť zápal a bolesť, prispieť k zlepšeniu funkcie kĺbu, regenerovať pomliaždené svalstvo, spomaliť degeneratívny proces kĺbovej chrupky. Ich výhodou je absencia nežiaducich účinkov.

Extrakt z koreňa harpagofyta ležatého obsahuje iridoidné glykozidy s protizápalovým a analgetickým účinkom. Tradične sa užíva pri bolestivých stavoch kĺbov a svalov. Ďalšou užívanou látkou je Pycnogenol – extrakt z kôry borovíc druhov Pinus pinaster/borovica prímorská. Obsahuje prokyanidíny, ktoré majú protizápalový a antioxidačný účinok, chráni kĺbovú chrupku tiež tým, že bráni degradácii kolagénu a elastínu, pri bolestivých a degeneratívnych stavoch znižuje bolestivosť a zlepšuje funkciu kĺbu. Poslednou zložkou je silica z listov eukalyptu guľatoplodého. Obsahuje monoterpény, ktoré zasahujú do metabolizmu mediátorov zápalu. Vstrebávajú sa kožou a jeho účinky sú lokálne i systémové. Ich efekt je protibolestivý, protizápalový a lokálne chladivý.

Uvedené látky obsahuje zdravotnícky prostriedok LENI náplasti, pôsobiaci v mieste bolesti analgeticky, s lokálnym antioxidačným a antidegeneratívnym účinkom na spojivové tkanivá. Náplasť sa aplikuje raz denne až do odznenia príznakov.

Kolagénové injekcie

Šport sprevádzajú poruchy kĺbov, šliach a svalov, od pomliaždenín, "natiahnutých" šliach a svalových úponov cez ich ruptúry a zápaly až po fraktúry kostí. Na liečbu menej závažných bolestí (napr. pomliaždenie svalov a šliach, niektorých typov bolestí chrbta) sú vhodné prípravky s obsahom kolagénu. Ide o telu vlastnú látku, ktorú spolu s extraktmi z liečivých rastlín obsahujú tzv. MD injekcie (napr. MD-Knee, MD-Muscle). Ich lokálna, zväčša podkožná aplikácia do postihnutých miest zlepšuje profil kolagénových vlákien, chráni a posilňuje kĺbové puzdro, väzy, šľachy, všetky štruktúry, v ktorých je kolagén prítomný. Pri spevňovaní stabilizačných systémov kĺbov ide nielen o štrukturálnu regeneráciu, ale aj o protibolestivé pôsobenie. Účinnosť kolagénových injekcií potvrdilo niekoľko štúdií, do ktorých boli zaradené osoby s rôznymi bolestivými stavmi pohybového aparátu. Počas liečby sa nevyskytli žiadne nežiaduce účinky. Navyše môžu sa nimi liečiť aj športovci, nie sú pozitívne v dopingových testoch.

Vysokodávkovaný vitamín C
Vitamín C má základný význam a jeho potreba stúpa pri zvýšených nárokoch na organizmus, keď sa zvyšuje produkcia reaktívnych zlúčenín kyslíka (ROS) a vzniká oxidatívny stres. Šport k takýmto situáciám patrí. Vitamín C rozvinutiu oxidatívneho stresu bráni, chráni tým bunky a ich funkčnosť. Zúčastňuje sa napríklad aj pečeňovej detoxikácie splodín, ktoré sa vo zvýšenej miere pri námahe vytvárajú, a prispieva tak k regenerácii tkanív vrátane svalstva. Má zásadný význam pre tvorbu kolagénu, základného materiálu šliach a kĺbov, ktorý sa zúčastňuje i hojivých procesov.

Nízka hladina vitamínu C je spojená so zníženou výkonnosťou, únavnosťou a zvýšeným oxidatívnym stresom. Vzhľadom na obmedzené vstrebávanie vitamínu C z jedla a nápojov je na dosiahnutie jeho vysokých hladín potrebných k neutralizácii významného oxidatívneho stresu, vhodné podať vysoké dávky vitamínu C vo forme infúzií. Infúzia sa aplikuje 1–2-krát týždenne, a to v období tréningovej a súťažnej záťaže.

Odborná redakcia Edukafarm
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.