Čo vieme o žlčníkových kameňoch?

Žlčník je síce malý orgán, no ak v ňom máte väčšie kamene, dokáže spôsobiť priadnu bolesť. Poďme sa bližšie pozrieť na to, prečo žlčníkové kamene vznikajú a čo robiť, keď ich už raz máte.
Na čo žlčník slúži a ako vznikajú kamene
Už z názvu je jasné, že v žlčníku sa hromadí žlč, ktorá sa potom vypúšťa pri zvýšenej potrebe počas trávenia. Najčastejším ochorením, ktoré tento orgán postihuje, sú žlčníkové kamene. Ženy nimi trpia častejšie než muži a celkovo postihujú takmer 15% populácie, čiže sú dosť častým problémom.
Tvoria sa z nahromadeného cholesterolu - až 90% je tohto pôvodu, pričom zvyšných 10% sú pigmentové, bilirubínové kamene.
Čítajte: Nevoľnosť a bolesť žalúdka nepodceňujte, môže za tým byť gastritída
Veľa ľudí môže mať žlčníkové kamene bez toho, aby o tom vedeli. Tvoria sa nám totiž počas celého života a v určitých obdobiach môžu byť väčšie – vtedy nám dajú aj viac zabrať a bolesti sa môžu ozývať častejšie. Zvyčajne za ich zväčšením stojí nezdravé stravovanie, hormonálne zmeny alebo sprevádzajú iné ochorenie.
Ako prebieha kolika
Bolesť budete cítiť pod pravým rebrom. Spôsobujú ju práve kamene, ktoré zabraňujú vytekaniu žlče. Zvyčajne ju spustí mastné a ťažko stráviteľné jedlo, ktoré ste skonzumovali. K bolesti sa môže pridať aj triaška, zvracanie alebo teploty.
Kolika zvyčajne samovoľne ustúpi do niekoľkých hodín. Ak ale trvá viac než jeden deň, vyhľadajte lekársku pomoc. Pri upchatí žlčovodu totiž môže dôjsť k prasknutiu a vtedy je potrebná okamžitá operácia.
Prvá pomoc
Pomôcť by vám malo jablko alebo jablčný ocot, tiež čaje z repíka, ľubovníka, púpavy alebo mäty. Niekedy ale môžu byť bolesti tak silné, že je potrebné užiť analgetiká. Tie však pri stupňujúcej sa bolesti a akútnych stavoch nemusia zabrať.
Po záchvate by ste dva dni nemali konzumovať tuhú stravu.
Rizikové faktory pre vznik žlčníkových kameňov
- Vyššie riziko vzniku hrozí ženám a ľuďom staršieho veku
- Pri častej konzumácii jedál, ktoré obsahujú cholesterol
- Ak trpíte cukrovkou, cirhózou pečene alebo máte problémy s metabolizmom
- Dlhodobé vynechávanie raňajok
- Kolika častejšie potrápi aj obéznych ľudí alebo tých, ktorým často stúpa a klesá hmotnosť
Čítajte: Pálenie záhy – prečo vzniká a čo pomáha?
Úprava stravy a prevencia
- Dodržujte zdravý jedálničiek: pravidelné raňajky, vyvážená výživa, nediétujte a neprejedajte sa
- Dávajte si pozor na jedlá s vysokým obsahom cukru a tuku
- Do jedálnička je vhodné pridať potraviny s vyšším obsahom vitamínu C, D a vlákniny
Tieto jedlá vylúčte
Ak viete, že so žlčníkom mávate časté problémy, mali by ste sa úplne rozlúčiť s konzumáciou týchto jedál:
- Údeniny, červené mäso, vnútornosti, surové ryby a morské živočíchy, smotana a tučné mliečne výrobky, sladké, grilované a vyprážané jedlá
Návštevu lekára neodkladajte, ak vás kolika trápi častejšie alebo ak sa bolesti stupňujú! K odstráneniu žlčníka sa zvyčajne pristúpi až pri opakovaných záchvatoch.

Následky bdenia v noci: Toto musia urobiť "nočné sovy", ak sa chcú vyhnúť demencii
Nočné sovy majú vyššie riziko rýchlejšieho úpadku mozgových funkcií.

Baza pomáha znížiť teplotu a uvoľňovať dýchacie cesty
Baza stimuluje potenie, čím napomáha znižovať teplotu a podporuje uvoľňovanie dýchacích ciest.

Špargľa obsahuje množstvo vitamínov a podporuje imunitu či trávenie
Špargľa obsahuje množstvo vitamínov i minerálov, posilňuje imunitu, pôsobí proti zápalom, odvodňuje a podporuje trávenie.

Pozor na E. coli! Toto s kefkou nerobte
Vyhnite sa kontaminácii zubnej kefky nebezpečnou baktériou E. coli. Toto nikdy nerobte.

Slnko môže poškodiť rohovku oka. Ako sa tomu vyhnúť?
Slnečné žiarenie môže očiam spôsobiť mnoho nepríjemností. Nosenie slnečných okuliarov by preto malo byť pre každého samozrejmosťou.