• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
14°Bratislava

Mobily a riziko rakoviny

  • 19:45 26.08.2015
  • Bratislava
Mobily a riziko rakoviny

Štúdie stále viac ukazujú, že používanie mobilných telefónov môže viesť k chronickým zdravotným problémom, vrátane rakoviny a neurodegeneratívnych porúch.

Nová štúdia v časopise Electromagnetic Biology & Medicine ukázala biologický mechanizmus, ktorý by mohol vysvetliť, ako tieto zdravotné problémy vznikajú. Štúdia bola vykonaná výskumníkmi z Indiana University, University of Eastern Finland, University of Campinas v Brazílii a Ústavu experimentálnej patológie, onkológie a rádiobiológie v Kyjeve.

Čítajte: Mobilné telefóny drasticky ničia spermie u takmer polovice mužov

Vedci zistili, že vystavenie vysokofrekvenčnému žiareniu z mobilných telefónov a ďalších bezdrôtových zariadení spôsobuje metabolickú nerovnováhu známu ako oxidačný stres. "Tieto údaje sú jasným znamením skutočných rizík tohto druhu žiarenia, ktoré predstavú pre ľudské zdravie," povedal spoluautor štúdie Igor Yakymenko.

Enormný nárast rizika nádorov

Výskumníci klasifikujú žiarenie zhruba do dvoch kategórií: ionizujúce a neionizujúce. Ionizujúce žiarenie, ktorá zahŕňa röntgenové žiarenie, môže spôsobiť poškodenie DNA a rakovinu. Neionizujúce žiarenie, vrátane vysokofrekvenčného, je údajne príliš slabé na to, aby priamo poškodzovalo bunky. No existujú dohady, že vysokofrekvenčné žiarenie môže zvyšovať riziko rakoviny.

V roku 2011 Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny oficiálne klasifikovala vysokofekvenčné žiarenie ako "možný karcinogén." Stalo sa tak rok po medzinárodnej štúdii Interphone, ktorá zistila, že ľudia, ktorí používali mobilný telefón desať rokov, mali o 40 percent väčšiu pravdepodobnosť vzniku mozgových nádorov. Riziko bolo o 400 percent vyššie u tých, ktorí začali používať telefón pred dosiahnutím veku 20 rokov. Títo ľudia mali tiež väčšiu pravdepodobnosť vzniku nádoru príušných žliaz a o 300 percent väčšiu pravdepodobnosť vzniku nádoru sluchového nervu.

Čítajte: Koreninami proti rakovine!

V novej štúdii vedci preskúmali predchádzajúce štúdie rizík mobilných telefónov. Zistili, že len hodina používania mobilných telefónov za deň po dobu štyroch rokov stačila k zvýšeniu rizika určitých nádorov troj až päťnásobne. Dokonca aj 20 minút denného používania po dobu piatich rokov stačilo strojnásobiť riziko určitého nádoru na mozgu.

Yakymenko upozorňuje, že riziko môže byť ešte vyššie, pretože niektoré druhy rakoviny sa vyvíjajú aj 30 rokov. Okrem toho, bolo vykonaných málo štúdií na ľudoch, ktorí začali používať mobilné telefóny ako deti. Situácia by mohla byť dosť odlišná u detí, pretože sú náchylnejšie k rizikám a budú pravdepodobne používať tieto zariadenia po celý život.

Mobilné telefóny a oxidačné poškodenie

Vysokofrekvenčné žiarenie nespôsobuje poškodenie, aké je vidieť v bunkách vystavených ionizujúcemu žiareniu. Pri posudzovaní experimentálnych štúdií o metabolických dopadoch vysokofrekvenčného žiarenia s nízkou intenzitou, výskumníci našli prekvapujúci trend: vysokofrekvenčné žiarenie z mobilného telefónu, tabletu alebo bezdrôtového pripojenia na internet neustále spôsobuje oxidačný stres v živých bunkách.

Čítajte: 15 minút telefonovania mobilom môže zmeniť štruktúru a funkciu mozgu

Oxidačný stres je metabolická nerovnováha, pri ktorej produkcia voľných radikálov presiahne schopnosť tela ich odstrániť antioxidačnou aktivitou. Nadbytok voľných radikálov môže poškodiť bunky a DNA. Voľné radikály sú považované za príčiny mnohých chronických ochorení, vrátane rakoviny, ochorenia srdca demencie, a sú tiež zodpovedné za účinky starnutia.

Je dobre známe, že telo reaguje na agresívne prostredie oxidačným stresom. Preto by nám mohli tieto bezdrôtové technológie škodiť viac, ako sme si doteraz mysleli.

Zdroj: info.sk, TM, informahealthcare.com, alphagalileo.org, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
 Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

VČERA - 9:06Zdravie

Problémy so zaspávaním a kvalitou spánku má približne polovica ľudí v staršom veku.

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

21:51 05.05.2024Zdravie

Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

9:30 04.05.2024Zdravie

Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

7:20 03.05.2024Zdravie

Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

20:06 28.04.2024Zdravie

Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.