Koreninami proti rakovine!

Niektoré koreniny majú v sebe ukrytú zázračnú liečivú moc. Dokážu nám pomôcť i v boji s najväčším strašiakom dnešných čias – rakovinou.
Jedlo sa vďaka nim stáva nielen chutnejšie, ale i zdravšie. O ktorých koreninách je reč?
Škorica
Je to jedno z najstarších korení v ľudskej histórii. O škorici sa dokonca hovorí aj v biblii. Po stáročia sa používala nielen ako korenie, ale i ako liek. Súčasní vedci odhalili, že obsahuje výnimočné množstvo antioxidantov a polyfenolov. Vďaka nim pôsobí toto korenie ako prevencia proti rakovine. No dokáže tiež potlačiť rakovinové bujnenie. Akým spôsobom? Blokuje totiž novotvorbu krvných kapilár, ktoré dodávajú nádoru živiny a kyslík potrebný na jeho rast.
Karí korenie
Zázračnou zložkou karí je predovšetkým kurkuma, ktorá tomuto koreniu dodáva typicky žltú farbu. Výskum realizovaný v roku 2007, ktorý bol zverejnený v British Journal of Cancer, práve kurkuminu preukázal vlastnosti blokujúce rakovinové bujnenie.
Čítajte: Viete, čo kupujete? Pozor na tieto zdanlivo zdravé jedlá
Jeho pozitívny vplyv sa prejavil najmä v súvislosti s liečbou rakoviny hrtana, hrubého čreva, prsníka, prostaty a pľúc. Vedci zistili, že už 24 hodín po konzumácii kurkuminu dochádza k likvidácii rakovinových buniek.
Rozmarín
Tento vždyzelený poloker skrýva v sebe tiež liečivé účinky, ktoré sa prejavujú najmä v boji proti rakovine kože či prsníkov. Navyše, ak rozmarín použijete pri príprave mäsa, znížite tým množstvo rakovinotvorných látok (takzv. heterocyklických amínov). Zvyšuje taktiež aktivitu detoxikačných enzýmov.
Chilli
Za určitých okolností sa môžu prejaviť ako účinný zabíjač nádorových buniek. Môže za to kapsaicin, ktorý obsahujú. Jeho molekuly sa totiž dokážu naviazať na rakovinové bunky a spustiť v nich sebazničujúci proces.
Bazalka
Jej liečivá sila sa prejavila najmä v prevencii proti rakovine prsníka. Obsahuje totiž silné antioxidanty, protizápalové a protiplesňové zložky. No osvedčila sa i v rannom štádiu tejto rakoviny, kde dokázala spomaliť rast nádoru.
Rasca
Už i naši predkovia poznali jej pozitívne účinky najmä v súvislosti s potlačením nadúvania, liečbe vysokého krvného tlaku či na podporu správnej funkcie obličiek. No okrem toho sa v poslednej dobe objavili aj jej liečivé vplyvy v boji proti rakovine hrubého čreva či prsníka.
Zázvor
Nemôžeme zabudnúť ani na zázvor, ktorý určite tiež patrí medzi sedmičku zázračných korenín. Posilňuje nielen imunitu, ale dokáže spomaliť i rýchlosť rakovinového bujnenia.
Čítajte: Zázvor, bojovník proti rakovine
Tieto pozitívne vlastnosti sa prejavili hlavne u žien pri liečbe nádorového ochorenia vaječníkov.

Pozor na „dobrý“ cholesterol. Takto súvisí s ochorením očí
Nová štúdia rúca zaužívané predstavy o cholesterole.

Káva znižuje riziko cukrovky, toto do nej však nepridávajte
Obľúbený nápoj dokáže chrániť pred cukrovkou, dôležité je však jeho zloženie.

Jedlo, ktoré prispieva k vzniku demencie: Nemáte ho v chladničke?
Táto potravina oslabuje kognitívne schopnosti mozgu, a prispieva tak k vzniku demencie.

V sušienkach našli toxíny prispievajúce k vzniku autizmu
V sušienkach predávaných v USA zistili prítomnosť herbicídu glyfosátu a iných zlúčenín, ktoré môžu výrazne ohroziť zdravie.

Lekárnici bijú na poplach: Nová výzva na internete ohrozuje deti
Sociálne siete zahltila výzva, ktorá môže ohroziť zdravie a život detí.